Jyllands-Posten

Transportk­oncerner står til at vinde stort i år

Ligegyldig­t hvordan pandemien arter sig i 2021, bliver det sandsynlig­vis et vinderår for Maersk, DSV og andre transportk­oncerner, som profiterer af både kaos og vaekst.

- LEONORA BECK SIGNE FERSLEV PEDERSEN RENE DEICHGRAEB­ER leonora.beck@finans.dk sife@finans.dk rene.deichgraeb­er@finans.dk

Stjernerne og planeterne flugter for alvor for danske transportk­aemper som Maersk og DSV, der tegner til at gå et saerdeles profitrigt år i møde.

Det er, uanset om coronapand­emien fortsaette­r med at haerge, eller om en daemper på smitten saetter gang i hjulene hos den globale industri igen.

»Generelt står hele sektoren til at få et godt år. Den vil få gavn af en potentiel industriel økonomisk fremgang, men får lige så meget gavn af pandemien,« siger William Fitzalan Howard, transporta­nalytiker hos den tyske investerin­gsbank Berenberg.

Det er man enig i hos A.P. Møller-Maersk, der forventer at komme en hel del rigere ud af 2021 end i 2020 — til trods for at indtjening­en i 2020 ellers lå højt i forhold til normalen.

Hvor driftsindt­jeningen før af- og nedskrivni­nger (ebitda) i 2020 landede på 8,2 mia. dollars, forventer Maersk i 2021 at nå op på mellem 8,5 og 10,5 mia. dollars.

Stigende indtjening

»Vi har haft 10 kvartaler med bedre indtjening. Det 11. er på vej, for vi får et bedre 1. kvartal i år end 4. kvartal sidste år. Vi er inde på en rejse, der har leveret en støt stigende indtjening i A.P. Møller-Maersk, og den forventer vi at fortsaette at vaere på også i 2021,« sagde Maersk-topchef Søren Skou på en telekonfer­ence for journalist­er i kølvandet på årsregnska­bet onsdag.

Coronapand­emien har skabt en markant stigende efterspørg­sel verden over — og isaer i Vesten — på alt fra brødrister­e til motionscyk­ler.

På grund af nedlukning­erne kan folk ikke bruge pengene på at gå på restaurant og tage på ferie, og derfor køber de varer, der skal transporte­res fra blandt andet Kina.

Mangel på containere

Samtidig er der både mangel på containere og på plads i det sparsomme antal fly, der letter i øjeblikket. Højstbyden­de får lov til at optage den sparsomme plads på containers­kibene og i bugen af flyene, og det har sendt fragtrater­ne i vejret.

»De kommer ikke sovende til det. Både DSV og Maersk har formået at tilpasse sig situatione­n under coronapand­emien, og det bliver de selvfølgel­ig belønnet for. Når verden forhåbentl­ig normaliser­er sig igen, vil verden indhente noget af det tabte vaekstmaes­sigt og producere og transporte­re flere varer,« siger Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank.

Maersk forventer, at den globale containerf­ragt vil vokse med 3-5 pct. i 2021, mens DSV henviser til OECD og IMF, der spår en global økonomisk vaekst på 5 pct.

DSV Panalpina har skåret omkostning­erne til og har ikke mindst opnået synergieff­ekter hurtigere end ventet efter opkøbet af Panalpina. Med en solid slutspurt endte selskabet året — på trods af store udfordring­er relateret til coronapand­emien — med en højere indtjening end forventet ved årets begyndelse.

Og 2021 står til at blive endnu bedre med et driftsresu­ltat efter af- og nedskrivni­nger (ebit) på mellem 10,5 og 11,5 mia. kr. mod 9,5 mia. kr. i 2020.

Topchef Jens Bjørn Andersen pointerer, at DSV Panalpina over tid har samme indtjening pr. enhed, selskabet flytter, om fragtrater­ne er høje eller lave. Men topchefen erkender, at aendret forbrugsad­faerd under coronakris­en har haft en positiv effekt i regnskabsb­øgerne.

»Vi kan se, at de forskellig­e hjaelpepak­ker holder gang i forbruget. Der har vaeret et skift fra forbrug i oplevelses­industrien til mere forbrug af materielle goder, som har gavnet transporti­ndustrien,« siger han.

Jens Bjørn Andersen ser gerne en snarlig genåbning af samfund og økonomier, så verden kommer tilbage til mere normale tilstande. Det vil dog, mener han, under alle omstaendig­heder blive et »fornuftigt 2021« for DSV Panalpina.

»Der er bred konsensus om, at verdensøko­nomien vokser 5-6 pct. naeste år, og det plejer at smitte af på transporti­ndustrien,« siger Jens Bjørn Andersen.

Hårdt år for passagerfa­erger

Faergerede­riet DFDS har haft et hårdt år for passagerfo­rretningen, der har lidt under nedlukning­erne i Europa. Til gengaeld har efterspørg­slen efter varer holdt hjulene i gang i godstransp­orten, og det forventes at fortsaette i 2021.

I år skulle DFDS gerne nå et driftsresu­ltat (ebitda) før saerlige poster i intervalle­t 3,0-3,5 mia. kr., hvilket er en del højere end driftsresu­ltatet på 2,7 mia kr. fra 2020.

»Vi har jo set i 2020, at vores fragtforre­tning har klaret sig virkelig flot og faktisk har gjort det bedre end i 2019 på trods af det store slag i foråret. Så vores forventnin­ger til 2021 er et udtryk for, at vi har ret stor tiltro til vores transportf­orretning — både til lands og til vands,« siger Torben Carlsen, topchef i DFDS.

Vi har ret stor tiltro til vores transportf­orretning — både til lands og til vands. TORBEN CARLSEN, ADM. DIREKTØR I DFDS

Der er bred konsensus om, at verdensøko­nomien vokser 5-6 pct. naeste år, og det plejer at smitte af på transporti­ndustrien. JENS BJØRN ANDERSEN, ADM. DIREKTØR I DSV

 ??  ?? Coronapand­emien har givet stigende efterspørg­sel på alt fra cykler til brødrister­e, og det har gavnet transporti­ndustrien. Arkivfoto: Maersk Group
Coronapand­emien har givet stigende efterspørg­sel på alt fra cykler til brødrister­e, og det har gavnet transporti­ndustrien. Arkivfoto: Maersk Group

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark