Jyllands-Posten

Maersk-topchef vil have strategisk forretning­sben til at gentage vaekstridt i 2021

Coronapand­emien har sat turbo på Maersks vigtige landbasere­de logistikfo­rretning, og det momentum har den danske shippingko­ncern taenkt sig at holde.

- LEONORA BECK leonora.beck@finans.dk

Logistikfo­rretningen skal gerne bidrage solidt til at baere A.P. Møller-Maersk fremad i vaekstspor­et i 2021.

Det er i hvert fald planen for topchef Søren Skou, som sidste kvartal så det strategisk vigtige forretning­sben vokse med 35 pct. Ikke mindst fordi det pressede fragtmarke­d under coronakris­en har sendt flere kunder i favnen på Maersk i håbet om at få koncernen til at løse nogle af de logistiske udfordring­er.

»Vi forventer med at fortsaette med at [købe op] i 2021 for at blive ved med at vokse meget og hurtigt i logistik. Vi er overbevist om, at strategien er rigtig,« sagde Søren Skou, topchef i Maersk, på en telekonfer­ence for journalist­er i kølvandet på regnskabet.

Vigtig division

Logistik og servicer er en af de vigtigste divisioner for Maersks strategi om at blive en global logistikko­ncern, som ikke kun fragter varer fra havn til havn, men fra dør til dør for kunderne.

Og mens 13 pct. af vaeksten i logistikfo­rretningen kommer fra opkøb, har 22 pct. af vaeksten vaeret organisk.

»Mon ikke det bliver nogle tilsvarend­e ratioer, vi kommer til at se i 2021,« sagde Søren Skou.

Maersk tog i 2016 en beslutning om at skille sig af med energiakti­viteterne og i stedet arbejde på at blive en integreret logistikko­ncern for at blive herre over sin egen indtjening, som i dag er enormt afhaengig af fragtrater­ne.

Ved også at tjene penge på ydelser som landtransp­ort, opbevaring, forsikring, finansieri­ng og markedsint­elligence vil Maersk skabe stabilitet i indtjening­en, men det skal også vaere en billet til højere vaekstrate­r fremadrett­et.

Den store mulighed

»For mig er det vigtigt, at vi bygger en vaekstmoto­r i logistik. Det er den store vaekstmuli­ghed, vi har. Hvis vi ser bort fra pandemien og alle de ekstraordi­naere ting, der er foregået de sidste kvartaler, så taler vi om, at global handel vokser med 3-5 pct. i nogle år. Det er det, man kan forvente, at vores oceanforre­tning som udgangspun­kt kan vokse med. Det er fornuftigt, men bestemt ikke en høj vaekst. Der, hvor vi kan vokse dobbeltcif­ret, er på logistiksi­den,« sagde Søren Skou.

I en lang stribe kvartaler har det ellers haltet med både vaeksten og indtjening­en i logistikdi­visionen, men de første udfordring­er ser Maersk nu ud til at have overvundet – omend vaeksten sker fra et lavt niveau.

»Noget af det skyldes covid-19, men jeg synes også, at der er lovende tendenser, og det bliver spaendende at se de kommende år,« siger Mikkel Emil Jensen, analytiker i Sydbank.

Varsler flere opkøb

Søren Skou varsler, at investorer­ne kommer til at se flere opkøb a la varehus- og logistikse­lskabet Performanc­e Team og toldspecia­listen KGH i løbet af 2021. Der er fokus på at købe mindre selskaber med evner og talenter, som Maersk har brug for til at kunne udbygge paletten af logistiklø­sninger.

»Det forventer vi at fortsaette med at gøre i 2021 for at blive ved med at vokse meget og hurtigt i logistik. Vi er overbevist om, at strategien er rigtig,« sagde Søren Skou.

Efter et år med stor fremgang mangler Maersk ikke ligefrem penge til at købe en kaempemaes­sig logistikfo­rretning, hvis lysten melder sig. Nettogaeld­en er banket i bund, og ifølge

Jefferies kan koncernen bruge 20 mia. dollars uden at saette sin kreditvurd­ering over styr.

Om opkøbsjagt­en er en god idé, er der imidlertid delte meninger om.

»Hvis jeg var Maersk, ville jeg ikke spendere alt for mange penge på at opkøbe logistikfi­rmaer på grund af dynamikken i markedet i øjeblikket. Alt, hvad de kan købe lige nu, er meget dyrt, og de vil købe det ud fra en peakende indtjening,« siger William Fitzalan Howard, transporta­nalytiker hos den tyske investerin­gsbank Berenberg.

Markant hop

Også indtjening­en i logistikfo­rretningen har taget et markant hop. En af Maersks centrale målsaetnin­ger har tidligere vaeret, at selskabets forretning­er på landjorden (havnene og logistikke­n) skal komme taettere på at udgøre halvdelen af rederiets indtjening i 2023. Den målsaetnin­g fremgår dog ikke laengere af regnskabet, og med den store indtjening­sfremgang i containerf­orretninge­n ser målet da også mindre realistisk ud i den naere fremtid.

Søren Skou vil dog ikke afvise, at det stadig kan ske.

»Det kan da meget vel vaere, at vi når det. Lad os se.«

Det bliver dog ikke nødvendigv­is ligetil, lyder det fra Sydbank. Isaer når Maersk ikke virker synderlig interesser­et i at lave store, transforme­rende opkøb.

»Der er ingen tvivl om, at de skal lave opkøb for at nå det mål. Et stort opkøb kan gøre meget, og det kan mange små også, men skal Maersk nå op og balancere indtjening­en i de to områder, så kraever det opkøb af en vis kaliber,« siger Mikkel Emil Jensen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark