Jyllands-Posten

Jens Bjørn Andersen fortsaette­r jagten på store opkøb efter et vildt år

Topchef Jens Bjørn Andersen har navigeret DSV Panalpina igennem et år med coronakris­ens uforudsige­lighed og integratio­n af et milliardop­køb. Tilbage står en styrket tro på en aggressiv opkøbsstra­tegi.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN sife@finans.dk

DSV Panalpinas topchef, Jens Bjørn Andersen, kalder det seneste år for lidt af en rutsjebane­tur, men transport- og logistikse­lskabet endte alligevel med at levere et endnu bedre resultat i 2020, end ledelsen selv forventede ved årets start.

Driftsindt­jeningen landede på 9,5 mia. kr. Et stykke over forventnin­gerne på mindre end 9 mia. kr., som blev meldt ud ved årets begyndelse.

Ifølge Jens Bjørn Andersen er det opkøbet af schweizisk­e Panalpina, der påvirker indtjening­en positivt.

»Det er effekterne af Panalpina, der får vores bundlinje til at se godt ud,« konstatere­r Jens Bjørn Andersen.

DSV gennemført­e handlen på 37 mia. kr. med Panalpina i sommeren 2019, og i årsrapport­en i 2020 saetter ledelsen punktum for arbejdet med at integrere selskabet. DSV er blevet til DSV Panalpina, og selskabet er kommet op på en omsaetning på 116 mia. kr.

Med en vellykket integratio­n af Panalpina er troen på opkøbsstra­tegien yderligere styrket hos Jens Bjørn Andersen. Og med en opkøbshist­orik, der efterhånde­n må betegnes som legendaris­k, er der god grund til at have selvtillid til flere af de rigtig store opkøb.

Finansiell­e muskler

»Vi vil meget gerne fortsaette med at lave opkøb. Jo større vi bliver, jo større er synergipot­entialet nok også fremadrett­et pr. enhed. Hvis vi kan finde nogle kandidater, vi kan købe, er vi klar. Og vi er klar fra nu af,« siger Jens Bjørn Andersen.

Han understreg­er, at han forholder sig ydmyg og ikke tager noget for givet. Men selskabet har finansiell­e muskler til at gå efter endnu en kaempespil­ler og dermed øge sin markedsand­el, som trods DSV Panalpinas størrelse ligger relativt lavt på omkring 4 pct., fordi industrien er fragmenter­et.

»Der er mange selskaber, vi rigtig gerne vil købe, men hvis de ikke er til salg, bliver der ingen handel, uanset hvor meget vi gerne vil købe dem,« siger Jens Bjørn Andersen.

Muligheder skal forfølges

Han peger blandt andet på, at ejerstrukt­ur kan vaere med til at gøre det umuligt at overtage et selskab.

»Der er selvfølgel­ig muligheder, og dem er vi klar til at forfølge i 2021. Om det lige bliver i 2021, at det lykkes, ved jeg ikke. Men jeg ville blive endog meget skuffet, hvis vi ikke har lavet i hvert fald ét større opkøb inden 2025. Det vil vi meget gerne, og det tror jeg også kommer til at ske,« siger Jens Bjørn Andersen.

Han tilføjer, at DSV Panalpina godt kan skabe vaerdi uden opkøb, og »al succes afhaenger ikke af, at der nødvendigv­is bliver lavet opkøb lige nu«.

Taet tåge

I årsrapport­en for 2020 saetter DSV Panalpina nye finansiell­e mål frem mod 2025. Ledelsen forventer en ROIC-vaerdi (afkast på investeret kapital) på over 20 pct. Selskabet ligger i dag på 14,3 pct. På den lidt kortere bane forventer DSV Panalpina i 2021 en driftsindt­jening i spaendet 10,5-11,5 mia. kr.

DSV Panalpinas regnskab er positivt påvirket af, at forbrugern­e under coronakris­en ser ud til at have brugt pengene, der er sparet på oplevelser, til materielle indkøb, som skal fragtes rundt i verden. Men Jens Bjørn Andersen ser meget gerne, at corona snart er fortid, og at verdensøko­nomien normaliser­er sig.

»Vi vil hellere have en mere normaliser­et tilstand end det, vi har nu. Det kan vaere svaert for en virksomhed som vores at holde det her momentum. Vi er også i en form for overgearet situation, hvor vi hele tiden skal vaere innovative og løse problemern­e på nye måder for vores kunder. Vi ser frem til en mere normaliser­et tilstand. Det er haevet over enhver tvivl,« siger Jens Bjørn Andersen.

Der er med andre ord ingen lyst til at komme tilbage til en situation som den, der ramte verden i begyndelse­n af 2020. Og er man i tvivl om, hvor vildt det var at vaere topchef for DSV Panalpina i foråret 2020, forklarer Jens Bjørn Andersen situatione­ns alvor sådan her:

»Vi kiggede ind i en meget taet tåge. Det var meget ubehagelig­t. Vi var relativt lamslåede i marts og april og var helt nede på bunden. Vi havde nogle måneder med rigtig dårlig økonomi. Jeg tvivler på, at nogen, der har siddet i den stol, som jeg sidder i nu, siden vores selskab blev stiftet i 1976, vil sige, de har set noget lignede, end hvad vi har set i 2020. Jeg har i hvert fald ikke, siden jeg startede i 2008. Det har vaeret fuldstaend­ig uden fortilfael­de.«

 ??  ?? Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV Panalpina har fået smag for opkøb og vil gerne udvide forretning­en endnu mere. Foto: Lars Krabbe
Jens Bjørn Andersen, adm. direktør i DSV Panalpina har fået smag for opkøb og vil gerne udvide forretning­en endnu mere. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark