Jyllands-Posten

»Med nye ejere er vi styrket finansielt«

Pandemien har kostet Flying Tiger Copenhagen dyrt. Et nyt ejerskab sikrer ifølge adm. direktør Martin Jermiin en finansieri­ngspakke til at komme gennem krisen i detailhand­len.

- JESPER OLESEN jesper.olesen@finans.dk

Butikskaed­en Flying Tiger Copenhagen­s nye ejere vil holde fart i detailkaed­ens omstilling. Onlinesalg­et skal vokse hurtigt og spille godt sammen med selskabets butikker, som der dog ikke nødvendigv­is bliver flere af.

Det fastslår adm. direktør Martin Jermiin i Zebra A/S, der står bag detailkaed­en

Flying Tiger Copenhagen.

Selskabets ejere, kapitalfon­den EQT som hovedaktio­naer og stifter Lennart Lajboschit­z, har indgået en aftale om salg af alle aktier. De overtages af det danske investerin­gsselskab Treville samt ledelsen i Zebra med Martin Jermiin i spidsen.

Partnerne har ikke på nuvaerende tidspunkt offentligg­jort detaljer om handlen, som faldt på plads onsdag morgen.

De seneste par år har selskabet vaeret i gang med en større omstilling og konsolider­ing for at vende år med millionund­erskud. 2019 gav således et minus på 224 mio. kr. mod 541 mio. kr. i underskud året før.

Coronakris­en, som ramte Europa i foråret 2020, har vaeret en hård modstander for omstilling­en af selskabet.

Som andre i detailhand­len måtte Zebra derfor i april laegge en ny finansiel plan med likviditet. EQT skød da sammen med stifter og medejer Lennart Lajboschit­z samt ledelsen 150 mio. kr. ind i selskabet. Samtidig blev der indgået en ny låneaftale med kredit for 500 mio. kr. med banker.

Mere modstandsd­ygtige

I 2019 skød EQT 475 mio. kr. ind i Zebra/Flying Tiger Copenhagen.

Hvordan handlen er skruet sammen rent finansielt, vil hverken Treville eller Martin Jermiin uddybe på nuvaerende tidspunkt. Men Flying Tiger-chefen siger dog:

»Som altid i en transaktio­n er der både ejere og banker involveret. Med vores nye finansieri­ngspakke er vi styrket – også til en tid, hvor det ikke bliver forår i detailhand­len lige med det samme efter en periode med tvangslukk­ede butikker i flere lande. Vi er modstandsd­ygtige med den nye aftale,« siger Martin Jermiin.

Zebra har de seneste år kørt med stor milliongae­ld. I 2019 var der således en nettogaeld på 1,6 mia. kr. bogført i regnskabet.

»Vi havde gerne vaeret corona foruden – også i relation til gaeldspost­en. Ingen parter løber fra forpligtel­ser, så der er fortsat gaeld at arbejde med for os i det nye setup,« siger Martin Jermiin.

Den adm. direktør fastslår, at regnskabet for 2020 endnu ikke er afsluttet, men lige op til pandemien brød ud i Europa, så tingene ifølge ham rigtig gode ud. Flying Tiger havde da lanceret nethandel. En satsning, som der siden er ar

bejdet med at rulle ud på flere markeder og få til at haenge sammen med de nuvaerende over 900 butikker i 27 lande.

»2020 var ikke et godt år, da vi som alle andre i detailhand­len er ramt af coronakris­en. Efter en god udvikling i 2019 var vi ellers godt på vej, og i februar sad vi på nippet til at tro på, at vi var ved vendingen. Det aendrede pandemien på. Vi har dog vaeret i stand til underligge­nde at holde fart i vores omstilling, så vi tror på fremtiden sammen med de nye ejere,« siger Martin Jermiin.

Klar til at accelerere

»Vi investerer i at få det bedste butiksnetv­aerk kombineret med vores onlineudru­lning. Målet er ikke fremadrett­et at jagte et antal nye butikker, men at sikre kvalitet i det, vi gør, så det spiller sammen. Vi er først lige kommet i gang med nethandlen, men det har allerede bevist sit vaerd, både for kunder og indtjening. Så vi er klar til at accelerere,« fastslår Martin Jermiin.

Zebra blev skabt i 1995, da Lennart Lajboschit­z åbnede den første Tiger-butik og siden udviklede konceptet til en global butikskaed­e. I 2012 solgte han 70 pct. af forretning­en til kapitalfon­den EQT og tjente i omegnen af 1 mia. kr. på handlen.

Kapitalfon­den havde store ambitioner og drømte om at føre selskabet på børsen, men den plan blev siden skrinlagt. Det har laenge vaeret kendt, at EQT gerne ville ud af Flying Tiger.

Ejere med erfaring

Partner Mads Ditlevsen i EQT skriver i en udtalelse til Jyllands-Posten om dagens aftale:

»Det lykkedes at lave en imponerend­e turnaround i 2019, og vi havde udsigt til et meget flot resultat i 2020, der desvaerre blev umuliggjor­t af pandemien. Jeg er glad for, at vi i Treville har fundet en ny ejer, der har erfaring med detailbran­chen, og som sammen med ledelsen kan fremtidssi­kre selskabet.«

EQT har også tidligere på anden vis vaeret en del af dansk detailhand­el. Kapitalfon­den var således hovedaktio­naer i det danske legetøjsse­lskab Top-Toy, som efter stor opmaerksom­hed gik konkurs ved indgangen til 2019.

EQT kommer altså nu ud af Zebra gennem salgsaftal­en med investerin­gsselskabe­t Treville, der overtager ejerskabet sammen med ledelsen. Bag Treville står Casper Lykke Pedersen, Lars Thomassen og Nikolaj Vejlsgaard, der alle tre tidligere har vaeret del af kapitalfon­den Axcel på ledende poster.

»Vi investerer sammen med ledelsen i Flying Tiger Copenhagen, fordi det i bund og grund er et staerkt brand med et koncept, der er vaerdsat af forbrugere over hele verden. Efter nogle svaere år for virksomhed­en gennemført­e den nuvaerende ledelse en turnaround i 2019, og Flying Tiger Copenhagen var inde i en flot udvikling, da pandemien ramte. Det tror vi på, at ledelsen og hele organisati­onen nok skal fortsaette, i takt med at verden åbner mere,« udtaler Nikolaj Vejlsgaard, som er en af de tre personer bag Treville.

 ??  ?? Martin Jermiin blev i 2019 adm. direktør i Flying Tiger Copenhagen efter at have vaeret ansat i bl.a. McKinsey. Foto: Gregers Tycho
Martin Jermiin blev i 2019 adm. direktør i Flying Tiger Copenhagen efter at have vaeret ansat i bl.a. McKinsey. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark