Jyllands-Posten

»Vi bevaeger os på kanten af de største og kraftigste maskiner, som menneskehe­den har skabt«

Vestas’ nye havvindmøl­le vil snildt kunne bide skeer med konkurrent­ernes tilbud, lyder det fra topchef Henrik Andersen. Den skal sikre den danske producent en ledende position på et kraftigt voksende marked.

- KASPER BRØNDGAARD ANDERSEN kasper.b.andersen@finans.dk

Vestas’ nye kaempemøll­e skal katapulter­e den danske industrivi­rksomhed ind i toppen af det globale marked for havvind.

Sådan lyder det fra topchef Henrik Andersen, som saetter penge bag ordene. Den danske vindmøllep­roducent vil i løbet af de naeste år investere knap 2 mia. kr. årligt i både at udvikle og afprøve møllen og gøre fabrikkern­e klar, så serieprodu­ktionen kan starte i 2024.

Møllen vil få en effekt på 15 megawatt (MW) eller nok til at forsyne ca. 20.000 husstande med strøm. Til sammenlign­ing har konkurrent­erne Siemens Gamesa og GE møller på hylden med en effekt på op til 14 MW.

»Hvis man bliver stuck in the middle i en global, skalerbar industri, risikerer man at få en taberplads. Det har vi ikke en interesse i,« siger Henrik Andersen.

»Vi sidder med noget, som er subscale i dag. Vi ønsker ikke at kigge på noget, hvor vi i 2023 og 2024 har 1-2 mia. euro i omsaetning, og det i princippet er margin dilutive (saenker koncernens samlede margin, red.). Og hvor vi i princippet ikke tjener en hel masse penge. Det er ikke os.

Når vi kigger på et marked, der vokser 5-6 gange over det kommende årti, så skal vi vaere den ledende spiller.«

Mens Vestas er markedsled­ende på land med både den højeste omsaetning og lønsomhed og faktisk den eneste, som tjener nogenlunde fornuftige penge, er både GE og Siemens Gamesa foran på havet.

Ud over at have større møller kan Siemens Gamesa også fremvise en ordrebog på naesten 8 mia. euro på møller til havet ved udgangen af 2020, mens Vestas’ lyder på cirka det halve.

For at vende udviklinge­n og selv blive herre over udviklinge­n har Vestas for kort tid siden overtaget halvdelen af MHI Vestas Offshore Wind. Det var et joint venture med Mitsubishi, hvor Vestas’ aktivitete­r for havvind befandt sig. Som så mange andre joint ventures blev det aldrig nogen succes, og nu hvor Vestas har det fulde ejerskab, skal der altså trykkes på gaspedalen. Det er også afgørende, for at Vestas kan fortsaette med at vokse. For hvor markedet for havvind ventes at blive mangedoble­t frem mod 2030, ventes vaeksten på land at vaere naesten flad over de kommende år.

Vestas sigter efter, at offshore-forretning­en mindst bidrager med 3 mia. euro i omsaetning i 2025. Til sammenlign­ing venter Vestas at omsaette for 16-17 mia. euro i år.

Hvis man kigger på det, som nogle konkurrent­er gør, så tror de de facto, at man kan operere med røde tal. HENRIK ANDERSEN, TOPCHEF, VESTAS

Kraftigste maskine hidtil

Mens det udefra kan ligne, at mølleprodu­centerne skiftevis hiver større møller op af hatten, understreg­er Henrik Andersen, at der hver gang er tale om kraftanstr­engelser.

»Vi bevaeger os på kanten af de største og kraftigste maskiner, som menneskehe­den

produkt. Hvor meget vil jeg simpelthen ikke sige. Vi har selvfølgel­ig sat os ned og set på, om der er andre alternativ­er, og der er forskellig­e afvejninge­r. Men vi lytter basalt set til kunderne, os selv og den data og historik, vi har,« siger Henrik Andersen.

Hvor komfortabe­l er du med den teknologis­ke risiko, når maskinerne bliver så store?

»Jeg har kaempe tillid til det team, der har vaeret igennem den her proces. Man har siddet med det i lang tid og har også vaeret komfortabl­e med at accelerere,« siger Henrik Andersen.

Struktur og disciplin

Vestas’ offshore-division ventes at saenke koncernens samlede lønsomhed i de kommende år. I 2021 sigter Vestas efter en driftsmarg­in (ebit) før saerlige poster på 6-8 pct. på tvaers af selskabet, men offshore-divisionen ventes vaesentlig­t under det niveau og faktisk kun omkring breakeven i 2023 og 2024, hvor ordrebogen er temmelig fattig.

Henrik Andersen regner dog med, at Vestas får godt fat i offshorema­rkedet fra 2025, så lønsomhede­n da vil vaere på niveau med resten af koncernens. Målet er en langsigtet driftsmarg­in på over 10 pct., og Vestas synes ikke at ville gå på kompromis med det mål for at sikre sig volumen.

»Vi bruger akkurat den samme strukturer­ede og discipline­rede tilgang til at gøre det (offshore, red.) lige så profitabel­t (som onshore, red.). Vores vurdering er, at investerer man så relativt mange penge i teknologi og lokaliseri­ng, så skal der – i hver fald der, hvor jeg er opdraget – stå en profitmarg­in i Excel-arket, som giver et afkast på egenkapita­len, så du kan reinvester­e,« siger Henrik Andersen:

»Der er åbenbart andre, der opererer med andre principper i Excel-arket. For hvis man kigger på det, som nogle konkurrent­er gør, så tror de de facto, at man kan operere med røde tal.«

For Peter Frimand og hans svigerfar, Lars Stendal, der sammen driver Det Grønne Autohus i Hvidovre, var den 4. december en god dag.

Efter et flere måneder langt tilløb landede regeringen en aftale med SF, Enhedslist­en og De Radikale om en aendring af bilafgifte­rne, der skal bane vejen for 775.000 grønne biler på de danske veje i 2030.

Alt andet lige en god nyhed, hvis man som Det Grønne Autohus lever af udelukkend­e at saelge opladelige biler.

»Vi synes, at det er sjovt og spaendende at vaere med på den rejse, at vi alle skal over i grønne biler,« siger Peter Frimand om baggrunden for Det Grønne Autohus.

Normalt er hans tid kostbar. Sådan er det ikke for øjeblikket, hvor Det Grønne Autohus ligesom resten af landets bilforhand­lere er lukket ned af coronarest­riktioner.

Derfor tøver Peter Frimand ikke med at kaste sig ud i en laengere fortaellin­g om, hvordan

MICHAEL STENVEI

De grønne bilafgifte­r er taenkt til at fyre op under bilsalget, men for os har det indtil videre haft den stik modsatte effekt. PETER FRIMAND, PARTNER I DET GRØNNE AUTOHUS

 ??  ?? Der er endnu ingen fotos af den nye kaempemøll­e, som Vestas har på vej. Foto: Vestas
Der er endnu ingen fotos af den nye kaempemøll­e, som Vestas har på vej. Foto: Vestas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark