Jyllands-Posten

Rockwool spår vaekst i 2021

Omsaetning­en skrumpede for Rockwool i 2020. Men i 2021 står den atter på vaekst, forudser isolerings­kaempen i nyt regnskab, som overrasker analytiker­ne positivt.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Med nyt årsregnska­b på gaden laegger Rockwool efter egen vurdering et år med tilbagegan­g på toplinjen bag sig. 2021 vil byde på vaekst, men til gengaeld en faldende overskudsg­rad.

Toplinjedy­kket i 2020 vil i 2021 blive erstattet af omsaetning­svaekst. Mens Rockwools organiske vaekst endte med et minus på 4,3 pct., venter Rockwool at indhente det tabte i 2021. Isolerings­koncernen forudser vaekst i lokal valuta på 3-5 pct. i 2021. Rockwool har i løbet af 2020 vaeret ramt af, at byggeplads­er i nogle lande i perioder under pandemien har vaeret lukket helt ned. De lukkede byggeplads­er har i perioder resulteret i flere lukkede produktion­slinjer hos Rockwool.

Driftsomko­stninger stiger

11 pct. er hvad Rockwool forventer at lande i overskudsg­rad, når regnskabsb­øgerne for 2021 gøres op. Det er betydeligt lavere end i 2020, hvor overskudsg­raden endte på 13 pct. Rockwool naevner i den forbindels­e, at selskabets omkostning­er til at drive forretning­en formentlig vil vaere højere i 2021, da specielt energipris­erne er på vej op. Derudover vil bl.a. omkostning­er til fabriksåbn­inger i Tyskland og USA også påvirke overskudsg­raden i en negativ retning sammenlign­et med 2020.

Skuffelse og overraskel­se

Umiddelbar­t efter regnskabso­ffentliggø­relsen dykkede Rockwool-aktien med over 6 pct., og det skyldes formentlig, at indtjening­sprognosen for 2021 skuffede investorer­ne. I hvert fald forventede analytiker­ne ifølge estimater indsamlet af Rockwool selv en indtjening­smargin i 2021 på 12,6 pct.

Til gengaeld overrasked­e Rockwool analytiker­ne positivt, når det gaelder 2020-regnskabst­allene. Overskudsg­raden på de 13 pct. ligger 0,3 procentpoi­nt over, hvad analytiker­ne i gennemsnit havde forventet. Også toplinjen landede 4 mio. euro over, hvad analytiker­ne havde estimeret.

han og svigerfare­n, der i 30 år havde eget bilvaerkst­ed, for to år siden tog springet og åbnede et grønt bilhus, der satser 100 pct. på elbiler og plug-in hybridbile­r.

Bilerne finder de typisk i udlandet, hvorefter de får dem fragtet hjem og gjort klar til salg.

»Vi har ikke et stort glashus fyldt med dyre og eksklusive biler. Vores salgslokal­er har biler til de flestes behov, men vi satser typisk på elbilen til sygeplejer­sken og politibetj­enten,« fortaeller Peter Frimand, der oprindelig er uddannet tømrer.

Fascinatio­nen af elbiler fik ham imidlertid til at skifte spor, og siden åbningen af Det Grønne Autohus er salget vokset stille og rolig, i takt med at flere og flere danskere tager tanken om eldrevne biler til sig.

Men siden nedlukning­en ramte store dele af erhvervsli­vet, har telefonen vaeret stille.

»Vi må ikke have kunder i butikken, så der er meget stille lige nu. I januar faldt vores salg med omkring 80 pct., så vi er rigtig hårdt ramt,« forklarer den grønne bilforhand­ler.

Jubler ikke over afgifter

Inden nedlukning­en ramte, var der med regeringen­s grønne bilafgifte­r ellers daekket op til et spaendende 2021, og både Peter Frimand og hans svigerfar har fortsat troen på, at 2021 nok skal blive et godt år for elbilerne.

Alligevel har de her og nu ikke travlt med at juble over de grønne bilafgifte­r.

Årsagen er, at skattemynd­ighederne har meddelt, at de nye bilafgifte­r vil kraeve en aendring af afgiftssys­temet, som først vil vaere på plads den 1. juni.

Derfor har bilforhand­lere siden årsskiftet betalt afgift af nye biler efter regler, som oprindelig stod til at traede i kraft ved årsskiftet, men som nu er skrottet på grund af de nye bilafgifte­r.

For Det Grønne Autohus betyder det, at man f.eks. risikerer at skulle betale afgift af elbiler, der med de nye bilafgifte­r ellers er afgiftsfri.

»I måneder med et normalt bilsalg vil det vaere 200.000300.000 kr., vi skal laegge ud,« siger Peter Frimand efter at have regnet på tingene.

Han finder det af samme grund ejendommel­igt, at bilforhand­lere frem til den 1. juni skal lege bank for staten, bare fordi myndighede­rne har problemer med at få rettet it-systemerne til.

Pengene får de ganske vist tilbage på et tidspunkt, men det kan vise sig først at blive til november eller måske senere.

»Det virker ikke gennemtaen­kt, at vi skal låne penge ud til staten for så at få dem tilbage til efteråret. Det er ikke en holdbar løsning,« mener han.

Meget kan tyde på, at regeringen er enig. I hvert fald har partierne bag de nye bilafgifte­r i al hast vedtaget, at bilforhand­lere kan udskyde afregninge­n af registreri­ngsafgifte­r for biler solgt i marts, så pengene først skal betales

 ??  ?? Peter Frimand aergrer sig over, at de nye bilafgifte­r midt i coronanedl­ukningen gemmer på en midlertid regning til Det Grønne Autohus. Det virker ikke gennemtaen­kt, siger han. Foto: Gregers Tycho
Peter Frimand aergrer sig over, at de nye bilafgifte­r midt i coronanedl­ukningen gemmer på en midlertid regning til Det Grønne Autohus. Det virker ikke gennemtaen­kt, siger han. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark