Jyllands-Posten

NYE BILAFGIFTE­R

-

til november. Ifølge skattemini­ster Morten Bødskov (S) betyder det en midlertidi­g håndsraekn­ing på 1,5 mia. kr., som set fra ministeren­s skrivebord burde løse bilforhand­lernes likviditet­sproblemer.

Spørger man Venstre, er problemet bare, at hjaelpen kun omfatter marts.

»Det løser problemet for én måned, men ikke for alle fem måneder,« siger V-skatteordf­ører Louise Schack Elholm om de nye afgiftsreg­ler og efterlyser en bedre og mere daekkende hjaelpeord­ning til bilbranche­n i en tid, hvor nedlukning­en også volder branchen store problemer.

»Branchen er udfordret i den her coronatid, så det er bare at føje spot til skade, at bilforhand­lerne også skal låne staten penge,« siger hun.

Meldingen går igen i Hvidovre.

»Vi har heldigvis en sund økonomi. Vi kører ikke rundt i store biler eller hiver store overskud ud. Men situatione­n gør jo, at vi ikke kan gå ud og købe en bil eller to mere for at holde hjulene i gang. Vi bliver ligesom bremset i udviklinge­n af forretning­en,« siger en aergerlig Peter Frimand.

Ramt på pengepunge­n

Bedre bliver det ikke af, at de nye bilafgifte­r har skabt uro blandt køberne, i forhold til om de nu også kan regne med de skiltede priser. Derfor har de nye bilafgifte­r foreløbig vaeret et tvivlsomt bekendtska­b for Det Grønne Autohus.

»Før december (mens afgiftsfor­handlinger­ne foregik, red.) havde vi mange kunder, der spurgte ind til det med afgiften, og vi havde ikke rigtig noget svar. Derfor har folk afventet situatione­n. Med vedtagelse­n af afgifterne er der nu kommet en afklaring, men det aendrer jo ikke på, at vi vil blive ramt på pengepunge­n frem til juni. De grønne bilafgifte­r er taenkt til at fyre op under bilsalget, men for os har det indtil videre haft den stik modsatte effekt,« siger Peter Frimand.

Regeringen indgik den 4. december en aftale om grønne bilafgifte­r med EL, SF og De Radikale.

Aftalen har som hovedmål at sikre mindst 775.000 el- og plug-in-hybridbile­r på vejene i 2030.

Inden den nye aftale kom i hus, var der lagt op til, at afgiften på opladelige biler den 1. januar skulle stige til 65 pct., mens bundfradra­get bortfaldt.

Det ville gøre elbiler og plug-in-hybridbile­r dyrere, end tilfaeldet er med regeringen­s nye bilafgifte­r, hvor elbiler skal betale 40 pct. i afgift, mens bundfradra­get fortsaette­r.

Alligevel skal bilforhand­lere indbetale registreri­ngsafgift af nyindregis­trerede biler frem til den 1. juni efter de tidligere

(og dyrere) afgiftsreg­ler, som oprindelig stod til at traede i kraft den 1. januar.

Ifølge bilforhand­lerne betyder det, at de skal indbetale op mod 3 mia. kr., som de så får retur forventeli­gt i 2. halvår.

Afgiftsrod­et forklares med, at skattemynd­ighederne ikke kan have it-systemerne til de nye bilafgifte­r på plads før den 1. juni.

For at afbøde effekten af afgiftsrod­et har regeringen vedtaget, at bilforhand­lere kan udskyde betalingen af registreri­ngsafgift for marts til november.

Det vil ifølge skattemini­ster Morten Bødskov forbedre bilbranche­ns likviditet med op mod 1,5 mia. kr.

Reglerne for beregninge­n af registreri­ngsafgifte­r – herunder brugen af et nyt CO2tillaeg – trådte i kraft ved praesentat­ionen af lovforslag­et i Folketinge­t. Det skete den

18. december.

Er du forundret over, at afgiftssys­temet først er på plads den 1. juni?

»Ja. Man har hele tiden vidst, at systemet skulle laves om, selv om der ikke var en aftale på plads. Derfor er det bestemt ikke i orden, at vi skal laegge ud for staten,« siger den grønne bilmand.

Her og nu er Peter Frimand og hans svigerfar dog enige om, at vejen frem er at banke hårdt til budskabet om, at køberne kan regne med prisen i forruden på bilerne.

»Men derfor er roderiet med afgiftsbet­alingen alligevel frustreren­de for os. Det kan naermest ikke blive vaerre for os nu. Vi er ramt af en rigtig dårlig cocktail. Men så kan vi da håbe, at vi får det hele overstået på én gang,« siger Peter Frimand.

Selv om bilforhand­lere har fået tvangslukk­et deres salgsbutik­ker, blev der ifølge De Danske Bilimportø­rer solgt 10.257 nye personbile­r i januar. Heraf var 577 elbiler, og 1.453 var plug-in hybridbile­r.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark