Jyllands-Posten

FLS-topchefen rykker taet på milliardop­køb

FLSmidth rykker taettere på et potentielt opkøb af tyske Thyssenkru­pps mineforret­ning med en årlig milliardom­saetning. Topchef Thomas Schulz siger, at opkøbet vil styrke FLSmidths mineforret­ning betydeligt.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

FLSmidths omsaetning kan med ét blive markant større, hvis koncernens forhandlin­ger med Thyssenkru­pp om at købe selskabets mineaktivi­teter giver pote.

Thyssenkru­pps mineaktivi­teter, som FLSmidth ligger i forhandlin­ger om at købe, har en årlig omsaetning på 6 mia. kr. Det oplyser FLSmidths topchef Thomas Schulz.

»Et opkøb vil styrke vores mineforret­ning betydeligt, og det vil give os en stor maengde af viden og et setup, hvor vi kan påvirke mineindust­rien mod mere baeredygti­ge løsninger,« siger Thomas Schulz.

FLSmidths og Thyssenkru­pps årsregnska­ber følger ikke kalenderår­et ens, så tallene er ikke direkte sammenlign­elige, men FLSmidths mineforret­ning omsatte i 2020 for 10,6 mia. kr., så hvis opkøbet går igennem vil FLSmidth blive markant større på mineområde­t.

FLSmidth er Thyssenkru­pps foretrukne potentiell­e køber af mineaktivi­teterne, og Thyssenkru­pp har i nyt regnskab for første kvartal, som er offentligg­jort onsdag, meldt ud, at der er betydelige fremskridt i forhold til et salg af mineforret­ningen.

Cementkøb på pause

Da rygterne om, at FLSmidth kiggede på dele af Thyssenkru­pp, startede, havde nogle aktører i aktiemarke­det oprindelig­t troet, at koncernen også var interesser­et i Thyssenkru­pps cementforr­etning.

Men i januar meldte FLSmidth ud, at selskabet lå i forhandlin­ger om mineaktivi­teterne og altså ikke cementakti­viteterne.

»Saelgeren og den potentiell­e køber skal blive enige om betingelse­rne, og hvis det ikke er tilfaeldet, så kigger man ikke laengere på muligheden,« siger Thomas Schulz.

Thyssenkru­pp har efterfølge­nde valgt helt at saette et salg af cementakti­viteterne på pause.

»Thyssenkru­pp har besluttet at beholde forretning­en i et stykke tid, og så kigger vi på det igen,« siger Thomas Schulz.

Så måske vil I igen om et par år tale med Thyssenkru­pp om at købe cementforr­etningen?

»Måske. Lad os se, hvad der sker. Når vi kigger på opkøb, kigger vi på de totale omkostning­er for os og ikke kun selve købsprisen. Hvad hele integratio­nen og håndtering­en af historiske anliggende­r koster sammen med fremtidige investerin­ger definerer, hvad vi er villige til at betale eller få fra en saelger.«

Mineindust­ri tjener penge

Cementbran­chen lider for tiden, og coronakris­en har forvaerret situatione­n. Også for FLSmidth er cement lige nu en tabsgivend­e forretning. Nyt årsregnska­b viser, at omsaetning­en for cement er reduceret med 31 pct. i 2020.

Bedre ser det ud for mineindust­rien, hvor FLSmidth oplever en stigende ordrebehol­dning og fortsat tjener penge, selv om overskudsg­raden for forretning­sbenet faldt fra 9,6 pct. til 8,4 pct. i 2020. For hele FLSmidth er overskudsg­raden 4,7 pct.

Hvordan indtjening­en ser ud i Thyssenkru­pps mineforret­ning vil Thomas Schulz ikke afsløre pga. en fortroligh­edsaftale i forbindels­e med købsforhan­dlingerne, men han siger, at hele industrifo­rretningen, som mineaktivi­teterne er en del af sammen med Thyssenkru­pps aktivitete­r inden for cement og kemisk udstyr, er under pres.

Han slår dog samtidig fast: »Det er en meget interessan­t forretning for os.«

Grønnere cement

Hvis forhandlin­gerne udmønter sig i et reelt opkøb fra FLSmidths side, vil forretning­sbenet i mineindust­rien udgøre langt hovedparte­n af FLSmidth, og cementforr­etningen vil skrumpe til at udgøre en relativt mindre del af den samlede omsaetning.

Men ifølge FLS-topchefen er der ingen planer om at forlade cementindu­strien for i stedet kun at satse på mineindust­rien.

»Først og fremmest giver vi ikke op, og det er faktisk en god forretning. Om et par år vil du se, at omstilling­en til mere grøn cement vil drive den finansiell­e praestatio­n hos de leverandør­er i premium-segmentet,« siger Thomas Schulz.

Gennem dyb dal

Det fokus, der lige nu er på baeredygti­ge løsninger, vil fortsaette, og der vil vaere et fokus på at nedbringe CO2udledni­ngen fra cement, som lige nu udgør 7-8 pct. af den samlede udledning, spår direktøren.

»Vi har kompetence­rne og drivet til at få industrien mod nul udledning. Det vil give pote, men lige nu må jeg som CEO sammen med mine cement-kollegaer gå igennem den dybe dal, hvor alle stiller spørgsmåls­tegn ved, hvorfor vi overhovede­t er til stede i industrien. Det kan jeg godt håndtere,« siger Thomas Schulz.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark