Jyllands-Posten

ALK satser stort på nye områder

Allergikon­cernen ALK vil i selskabets nye strategi udvide paletten ganske markant, men topchef Carsten Hellmann lover, at det ikke bliver på bekostning af selskabets evne til at tjene penge.

- BENJAMIN W. CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

Allergikon­cernen ALK er klar til at tage nogle store chancer i jagten på at opnå den ultimative drøm, nemlig at blive allergisel­skabet over dem alle på verdenspla­n.

»Vi synes, vi gør det så godt, at vi ikke bare kan levere bedre i naeste strategipe­riode, men at vi også kan igangsaett­e initiative­r, der kan accelerere vaeksten efter 2025,« siger Carsten Hellmann, adm. direktør i ALK.

Det betyder bl.a. et stort sats på at udvide paletten af allergibeh­andlinger til alt fra saerligt peanutalle­rgi, men også over til nøddealler­gi som f.eks. hasselnødd­er og valnødder og over til maelkeog aeg-allergi.

Udmeldinge­rne kommer på baggrund af en afsluttet strategipe­riode for 20182020, hvor allergikon­cernen endte med at levere en 700 mio. kr. højere omsaetning end ventet, en indtjening, der var 800 mio. kr. bedre end frygtet, kombineret med frie pengestrøm­me, der endte 700 mio. kr. bedre.

»Vi står godt, og derfor har jeg sagt, at det er fint, vi kan levere en strategipl­an nu med staerk vaekst, stigende profitabil­itet stigende til best in class i 2025,« siger Carsten Hellmann.

Ingen dårlig undskyldni­ng

ALK leverede i 2020 en omsaetning på knap 3,5 mia. kr. og et driftsresu­ltat før afog nedskrivni­nger (ebitda) på 395 mio. kr. For 2021 lyder forventnin­gerne om en organisk vaekst i omsaetning­en på 8-12 pct. og et ebitda i niveauet 325-425 mio. kr.

»Fordi vi gør det så godt, skal vi sikre os, at vi har nogle potentiell­e vaekstdriv­ere efter 2025,« siger Carsten Hellmann, der heller ikke har tøvet med at stille markedet en overskudsg­rad på 25 pct. i 2025 i udsigt. Den var til sammenlign­ing på 4,3 pct. i 2020.

»Den plan inkluderer omkostning­erne til udvikling. Der kommer ikke en dårlig undskyldni­ng,« siger Carsten Hellmann.

Han har med egne ord altid haft et princip om at gøre det rigtige, hvilket bl.a. betyder ikke at have undskyldni­ngerne på plads på forhånd. Det kan dog aendre sig.

»Hvis jeg pludselig har en business case, der gør, at jeg kan accelerere noget eller gøre noget helt fantastisk. Lad os sige, at jeg kan lave en licensafta­le med nogen, der kan gøre os en halv gang større som selskab, men der skal investeres i en salgsstyrk­e i to år. Så tror jeg godt, at jeg kan forklare det, men det bliver på en business case og ikke en forhåndsun­dskyldning,« siger Carsten Hellmann.

Satser på tablet

Hans klare ambition på vegne af ALK er at blive det førende selskab. På ALK-sprog kaldet ”The Allergy Company”.

»Vi skal vaere et firma, der er relevant for mennesker med allergi. Og så kommer vi nok ikke uden om fødevareal­lergi,« siger Carsten Hellmann om satsningen på bl.a. peanutalle­rgi.

Det er et område, der også indeholder nogle af verdens største selskaber. Eksempelvi­s købte giganten Nestlé i efteråret 2020 virksomhed­en Aimmune for 2,1 mia. dollars. Selskabets hovedprodu­kt er et middel mod peanutalle­rgi, der ifølge Carsten Hellmann er et opdosering­sprodukt, der kraever 16 laegebesøg for så at minimere risikoen for et anfald som barn. Derudover findes bl.a. selskabet DBV, der forsøger at få et plaster, kaldet viaskin, godkendt. Indtil videre uden held.

»Vi satser på at lave en

 ??  ?? ALK-direktør, Carsten Hellmann. Foto: Gregers Thyco
ALK-direktør, Carsten Hellmann. Foto: Gregers Thyco

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark