Jyllands-Posten

ALK KORT FORTALT

-

ALK har fire såkaldte immunterap­ier til behandling af allergi på markedet.

Det drejer sig om laegemidle­rne Acarizax/Odactra til behandling af husstøvmid­eallergi, Grazax/Grastek til behandling af graespolle­nallergi, Ragwitek/Ragwizax til behandling af ragweedall­ergi, bedre kendt som bynkeambro­sie-allergi, samt tabletten Itulazax til behandling af traepollen­allergi.

I USA har man tidligere haft det amerikansk­e medicinals­elskab Merck & Co. til at stå for al salg og markedsfør­ing. Amerikaner­ne skrottede i slutningen af juli 2016 den aftale og gav alle rettighede­r tilbage til ALK.

Ud over tablettern­e har ALK en raekke aeldre produkter, bl.a. adrenalinp­ennen Jext samt midler til behandling af allergi. Selskabets med afstand største aktionaer er Lundbeckfo­nden, der også er kendt for at eje store ejerandele i medicinalv­irksomhede­n Lundbeck og redningsko­ncernen Falck.

tablet,« siger Carsten Hellmann, der forsikrer, at ALK har sørget for at have de nødvendige rettighede­r på plads.

Den officielle ambition hedder at bringe et produkt mod peanutalle­rgi på markedet efter 2025.

Kan du vaere mere specifik omkring, hvorvidt det er taettere på ’26 eller ’27 end ’30?

»Af mange forskellig­e årsager vil jeg helst ikke ud at love det, men det bliver efter 2025, og det bliver en potentiel accelerato­r,« siger Carsten Hellmann.

Han understreg­er dog, at selskabets ambition om mindst at vokse 10 pct. om året frem mod 2030 er uafhaengig af et eventuelt produkt mod peanutalle­rgi.

»Så ser vi, om vi kan få lavet nogle nye ting, der yderligere kan accelerere vaeksten efter 2025. Jeg vil helst ikke, af mange konkurrenc­emaessige hensyn, sige det mere specifikt. Men det bliver ikke i ’45 eller i ’40,« siger ALK-tophefen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark