Jyllands-Posten

Rekordresu­ltat: Corona-nedlukning får kunderne til at strømme ind hos DLG

Tyske byggemarke­der og tankstatio­ner har udviklet sig til en guldgrube for DLG. Den landmandse­jede koncern er vokset og leverer sit bedste resultat nogensinde.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Grovvareko­ncernen DLG pløjer tvaers gennem coronakris­en og leverer sit bedste resultat nogensinde.

Den landmandse­jede svaervaegt­er har netop offentligg­jort sit 2020-regnskab, hvor omsaetning­en er øget 1,3 mia. kr. til 51,3 mia. kr.

Driftsindt­jeningen saetter rekord med 2 mia. kr., og resultatet før skat på 783 mio. kr. er også rekordstor­t.

»Vores samlede portefølje af selskaber har vist sig saerdeles robust i 2020. Vi er kommet igennem coronakris­en uden alvorlige skrammer, og nogle af vores selskaber har endda forbedret indtjening­en betydeligt som følge af coronarest­riktionern­e,« fortaeller Kristian Hundebøll, adm. direktør for DLG.

Andelssels­kabet DLG, som er ejet af 25.000 danske landmaend, består af tre forretning­sområder: En grovvarefo­rretning (32,1 mia. kr. i omsaetning), en energi- og servicefor­retning (16,3 mia. kr.) og en forretning, der fremstille­r vitaminer og mineraler (3 mia. kr.).

Det seneste år har der isaer vaeret en positiv udvikling i de to sidstnaevn­te forretning­senheder, og i begge tilfaelde spiller det tyske marked en vigtig rolle i fremgangen.

Tysk bygge-optur

I Tyskland driver DLG det store dattersels­kab Team AG, som består af knap 200 tankstatio­ner, 32 energisalg­skontorer og 80 byggemarke­der. Team AG har det seneste år forbedret driftsindt­jeningen (ebitda) fra 660 til 766 mio. kr. Resultatet er det bedste nogensinde.

En buldrende højkonjunk­tur i den tyske byggesekto­r har gennem flere år givet masser af vaekst i DLG’s byggemarke­der, og corona-nedlukning­erne har fået salget til at accelerere yderligere.

»De eneste steder tyskerne kunne handle under nedlukning­en i foråret var supermarke­der, apoteker og byggemarke­der. Samtidig har en stor del af tyskerne holdt ferie hjemme og brugt flere penge på reparation­er og vedligehol­d af deres hjem. Alt i alt har det givet et massivt mersalg i vores byggemarke­der,« fortaeller Kristian Hundebøll.

Indtjening­en er også forbedret på DLG’s 200 tankstatio­ner, som nu er ved at blive udbygget med ladestande­re og enkelte steder med facilitete­r til påfyldning af brint.

»Team AG står isaer staerkt i Nordtyskla­nd, men vi vil gerne ekspandere mod sydvest og leder hele tiden efter opkøbsmuli­gheder. Det kan vaere enkelte tankstatio­ner og byggemarke­der eller mindre privatejed­e kaeder,« fortaeller Kristian Hundebøll.

Vanvittigt hårdt marked

DLG’s forretning for vitaminer og mineraler til dyrefoder er samlet i dattersels­kabet Vilofoss, som i 2020 har forbedret indtjening­en 14 pct. til 175 mio. kr., hvilket er ny rekord. Også Vilofoss har i høj grad hentet fremgangen på det tyske marked.

»Men Vilofoss er også gået frem i lande som Sverige, Danmark, Belgien, Frankrig og ikke mindst Kina,« oplyser Kristian Hundebøll.

I Kina foregår DLG’s salg af vitaminer og mineraler via medejerska­b af en lokal fabrik. I 2019 fik fabrikken et mindre underskud, fordi svinepest det år udraderede en stor del af Kinas bestand af grise.

I 2020 har Kina indledt en gigantisk genopbygni­ng og industrial­isering af svineprodu­ktionen. Det har øget salget af sikre kvalitetsp­rodukter, som dem DLG’s fabrik kan levere.

»Derfor har vores kinesiske selskab i 2020 leveret et overskud på 24 mio. kr. Det er en af årets store overraskel­ser,« siger Kristian Hundebøll.

Mens dattersels­kaberne Team AG og Vilofoss har vaeret flyvende, har DLG’s tredje forretning­senhed – Agribusine­ss, der står for grovvaresa­lget – måttet kaempe hårdt for at kunne holde driftsindt­jeningen stabilt på omkring 950 mio. kr.

Det skyldes isaer, at indtjening­en har vaeret under ekstremt pres på det tyske marked, hvor DLG omsaetter grovvarer for 16 mia. kr.

»Driftsindt­jeningen i vores tyske grovvarefo­rretning er reduceret fra 294 mio. kr. til 213 mio. kr. Trykket på marginerne er større end nogensinde før. Det er et vanvittigt hårdt marked, hvor naesten ingen tjener penge. Markedet er praeget af massiv overkapaci­tet og et stort behov for konsolider­ing,« vurderer Kristian Hundebøll.

Klar på sidelinjen

I dette vanskelige marked har DLG’s tyske grovvarese­lskab, HaGe, trods alt formået af vinde markedsand­ele og øge salget med 5 pct.

»Selskabet er velkonsoli­deret og står staerkt med landsdaekk­ende salg. Den seneste tid har der vaeret et par store fusioner i branchen, og forhåbentl­ig er det tegn på, at der endelig er ved at komme gang i konsolider­ingsproces­sen. Foreløbig følger vi det på sidelinjen. Vi er ikke desperate for at købe op. Det skal give mening forretning­smaessigt,« understreg­er Kristian Hundebøll.

DLG håndterede i 2020 9,7 mio. tons korn og raps mod 8,5 mio. tons i 2019.

DLG solgte i 2020 8 mio. tons foder og råvarer mod 7,8 mio. tons året før.

Selskabet udlodder i år 135 mio. kr. til andelshave­rne, hvilket svarer til, at de får andelskapi­talen forrentet med 11 pct.

 ??  ?? 2020 blev det bedste år nogensinde for grovvareko­ncernen DLG. Foto: DLG
2020 blev det bedste år nogensinde for grovvareko­ncernen DLG. Foto: DLG

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark