Jyllands-Posten

Se skarven: Sådan overvinder du corona-blues

Evnen til at vaere i nuet er den vigtigste modgift til coronablue­s og andre bekymringe­r.

-

Jeg er introvert. Ikke meget, men nok til at jeg hører til den halvdel af befolkning­en, der saetter pris på fordelene ved at skulle blive hjemme under corona-nedlukning­en.

Jeg elsker at have tid til fordybelse, og jeg kan maerke, hvordan det er godt for min evne til at få ideer og taenke mere originalt, end jeg plejer.

Det har vaeret med en slet skjult fryd, at jeg har måttet aflyse møder med corona som undskyldni­ng, men nu er det ved at vaere nok.

Jeg traenger til at se mennesker, diskutere, blive begejstret, blive udfordret og maerke naervaeret med andre end min naermeste familie. Jeg er momentant ved at blive ramt af corona-blues.

I morges faldt jeg over en reaktion på udsendelse­n om Christian Kjaer (”Farvel og tak”), der lige nu kan ses på Danmarks Radio.

Debatør Anne Sophia Hermansen undrede sig over, at der i portraette­t af ham ikke var lagt mere vaegt på hans bedrifter – hans virke som advokat og bestyrelse­smedlem – og at udsendelse­n mest centrerede sig om hans jagt, landsted og gang i naturen – og så selvfølgel­ig om den dom, der blev årsagen til, at han har besluttet at sige »farvel og tak« til Danmark.

Anne Sophia Hermansen mener, at den vinkling gør det svaerere at respektere ham. At der naesten bliver lagt op til, at vi skal grine lidt af ham.

På et tidspunkt udbryder han spontant »Se skarven!«, da den store, sorte fugl letter fra bredden og flyver ud over vandet.

Det indrammer den oplevelse, jeg selv sad tilbage med efter udsendelse­n. Den var nemlig helt anderledes end Anna Sophia Hermansens.

Det er den glaede der opstår, når skarven letter, og man laegger maerke til det og glaedes over det. Det er evnen til at vaere i nuet. Den vigtigste modgift til corona-blues.

Nuet og den kraft, der ligger i at tjekke ind med det, der foregår lige nu og her.

Jeg haevder ikke, at Christian Kjaer er en mester i tilstedeva­erelse og naervaer. Jeg aner det ikke, for jeg kender ham ikke. For god ordens skyld skal jeg også sige, at der kan vaere mange grunde til vinklingen.

Nogen kan haevde, at der ikke er så meget (godt) at fortaelle om hans erhvervska­rriere og varetagels­e af bestyrelse­sposterne og andre, at det ikke er ”bedriftern­e”, der er det centrale, når man er »født med en guldske i munden« – det er sådan, han selv beskriver sin opvaekst.

Endelig kan man sige, at udsendelse­n er produceret for at give ham mulighed for at fortaelle sin udlaegning af sagen, der førte til dommen. Det er under alle omstaendig­heder ikke det centrale for denne klumme.

Det er derimod påmindelse­n om nuets kraft.

Eckhart Tolle er ophavsmand­en til begrebet ”nuets kraft”. Hans mest kendte bog er købt og laest af millioner af mennesker verden over.

Han er oprindelig uddannet filosof, påbegyndte også en Ph.D. på Cambridge, men droppede ud og er i dag kendt som en af verdens førende spirituell­e taenkere.

Hans mest geniale indsigt går i al sin enkelhed ud på at tjekke ind med det, der er nu og her. Han siger ”watch the thinker”, og med det mener han, at vi ikke ER vores tanker, men at vi HAR tanker. Alt for mange mennesker har en tendens til at bekymre sig.

De grubler over fortiden og gruer for fremtiden. Hjernen kører på højtryk. De er ikke til stede i nuet. Tolle siger, at det ikke er bekymringe­r, der får os til at gruble, men grublerier­ne, der leder til følelsen af at vaere bekymret.

Alt for mange mennesker har en tendens til at bekymre sig. De grubler over fortiden og gruer for fremtiden. Hjernen kører på højtryk. De er ikke til stede i nuet.

Herhjemme bakkes han blandt andet op af Pia Callesen, der har skrevet bogen ”Lev mere, taenk mindre”, som mange danskere allerede har laest.

Den handler om metakognit­iv terapi og er en konkret, pragmatisk guide til at parkere grublerier­ne. Hun foreslår f.eks., at man kan indgå en aftale med sig selv om, at man tager sig af sine grublerier søndag fra 15-17. På alle andre tidspunkte­r af ugen kan man lade dem ligge.

Det handler om at ”se skarven”. Det er så simpelt, men når man først knaekker koden til det (og det kan godt kraeve traening og disciplin som så meget andet), er det en effektiv modgift til corona-blues, andre typer af bekymringe­r og andet godt fra den skuffe.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark