Jyllands-Posten

Lempelse af gaeldsregl­er kan skubbe til den grønne omstilling

Det vil vaere fornuftigt at slaekke på kravene og tillade lidt større underskud eller lidt højere gaeld i EUlandene. Kodeordet er fleksibili­tet.

- SØREN V. KRISTENSEN cheføkonom i Sydbank

I øjeblikket diskuteres den stigende statsgaeld ivrigt både herhjemme og i udlandet. Det bliver spaendende at se, om det nu ender ud i aendringer af den måde, finanspoli­tikken styres på, og vi ender i det paradigmes­kifte, som nogle taler om, eller om det bare bliver ved snakken.

For os i Danmark vil det af flere årsager vaere afgørende, hvad der sker i EU. Her igangsatte man i 2020 en proces, der skulle revidere den myriade af finanspoli­tiske regler, som gaelder for landene i EU. Processen blev som så meget andet sat på pause, da pandemien gjorde sit indtog. Men det saetter også diskussion­en i et helt andet lys. For nu er der nemlig udsigt til langt højere gaeldsnive­auer i stort set alle EU-lande.

I både 2020 og 2021 er reglerne suspendere­de. Her har alle lande fået frihed og fleksibili­tet til at bruge de penge, der skal til for at holde en hånd under økonomien og sundhedsva­esenet. Det gør dog ikke den aktuelle drøftelse mindre aktuel, for hvis man ikke bliver enige om andet, gaelder de skrappe regler allerede fra 2022 igen. I så fald vil man igen slå ind på den vej, man gjorde efter finans- og gaeldskris­en, hvor man i EU forsøgte at spare sig til succes.

Det blev dog alt andet end en succes. Vaerst gik det ud over de sydeuropae­iske lande, hvor spareknive­n skar dybest, men også i Danmark kunne vi maerke det. Den europaeisk­e gaeldskris­e satte dansk økonomi i stå og udskød genopretni­ngen efter finanskris­en. Derfor er det også afgørende for Danmark, hvilken sti EU nu slår ind på.

Herhjemme har både de økonomiske vismaend og Nationalba­nken luftet muligheder­ne for at introducer­e mere fleksibili­tet i den danske budgetlov. Lignende tanker gør man sig il European Fiscal Board (EFB), hvor danske Niels Thygesen er formand. Derfor er der i udgangspun­ktet lagt op til, at reglerne i EU skal løsnes betragteli­gt.

Samtidig står vi overfor en grøn omstilling, hvor de europaeisk­e regeringer også godt kunne bruge mere fleksible regler. Det kan åbne op for, at man i Europa denne gang kan tage en anden vej ud af krisen og forhåbentl­ig gøre det med mere succes end sidst.

Men det bør også bemaerkes, at ingen af ovennaevnt­e institutio­ner har foreslået at fjerne de finanspoli­tiske regler. Det er nok meget fornuftigt, for de fleste bør have i frisk erindring, hvor galt det kan gå, hvis investorer­ne pludselig taber tilliden til et lands økonomi. Så sent som i marts, var det kun enorme maengde af opkøb fra Den Europaeisk­e Centralban­k, som skaermede Italien fra voldsomme rentestign­inger.

Samtidig er Danmark et godt eksempel på, hvor stor handlefrih­ed en stram finanspoli­tisk disciplin giver. En anden – men ofte overset – fordel ved de finanspoli­tiske regler er, at det giver større trovaerdig­hed om fremtidige skatte- eller afgiftssti­gninger. Det kunne eksempelvi­s vaere en CO2-afgift. Derfor kan finanspoli­tiske begraensni­nger faktisk også vaere en medspiller i den grønne omstilling.

Ikke desto mindre vil det vaere fornuftigt at slaekke lidt på kravene. Man kan tillade lidt større underskud eller lidt højere gaeld. For mig at se må kodeordet vaere fleksibili­tet, så man også kan arbejde med laengere tilpasning­sperioder. Forhåbentl­ig kan man ende med det bedste fra begge verdener. En afmålt og kontracykl­isk finanspoli­tik, men stadig en finanspoli­tisk disciplin der gør, at investorer­ne og virksomhed­erne har tillid til de offentlige finanser.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark