Jyllands-Posten

Psykiatris­ke sengeplads­er til udsatte borgere står tomme

På AUH Psykiatrie­n i Skejby står 10 af 14 saerlige pladser til svaert psykisk syge borgere ledige.

- MARIA DALHOFF JACOB HAISLUND maria.dalhoff@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

12 af 24 saerlige pladser til svaert psykisk syge og ofte farlige borgere i Region Midtjyllan­d står i øjeblikket tomme.

På Afdeling for Psykoser, AUH Psykiatrie­n, Aarhus Universite­tshospital, står 10 af 14 pladser ledige. Samtidig er 2 af 10 pladser i Regionspsy­kiatrien Midt i Viborg lige nu også tomme. Ifølge Region

Midtjyllan­d er de mange ledige pladser ikke et spørgsmål om, at der ikke er brug for alle 24 psykiatris­ke senge til saerligt udsatte borgere. Det er kommunerne, som bestemmer, om en saerligt udsat borger skal tilbydes behandling på en af de 24 pladser. Ifølge Region Midtjyllan­d er der generelt fuld belaegning på alle andre sengeafsni­t i psykiatrie­n.

»Der er ingen tvivl om, at de patienter, som de saerlige pladser er tiltaenkt, kan få god gavn af et laengere forløb. Og det er netop det, de saerlige pladser giver mulighed for. Vi har et indtryk af, at dette tilbud godt kunne gøre sig gaeldende over for flere borgere,« siger Claus Graversen, sygeplejef­aglig direktør, Region Midtjyllan­d.

Ifølge lovgivning­en omkring de saerlige pladser i behandling­spsykiatri­en skal kommunerne betale for at bruge pladserne. Kommunerne opkraeves i 2021 4.108 kr. pr. sengedag. Dertil kommer et tillaeg, som beregnes ud fra kommunens andel af ledige pladser, hvis patienten tildeles en af de saerlige pladser i sin hjemmeregi­on.

»Den enkelte kommune kan godt visitere den enkelte borger til et andet lokalt botilbud, som kommunen vurderer er i orden. Det er det dilemma, som kan opstå, når forskellig­e vurderinge­r skal mødes,« siger Claus Graversen.

I interesseo­rganisatio­nen Sind

– Landsforen­ingen for psykisk sundhed er man ikke overrasket over antallet af ledige pladser.

»Det er grotesk, at der står ledige senge på de psykiatris­ke tilbud. Vi har laenge påpeget, at oprettelse­n af de saerligt udsattepla­dser ikke løser problemern­e. Tallene understreg­er vores pointe. Vi ser hellere, at de reservered­e saerlige pladser overgår til den almindelig­e behandling­spsykiatri,« siger Kristian Bennedsen, førstenaes­tformand i Sind.

Sind: De saerlige pladser kan ikke noget saerligt AARHUS, side 6

 ??  ?? Foto: Joachim Ladefoged
Foto: Joachim Ladefoged

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark