Jyllands-Posten

Sind: De saerlige pladser kan ikke noget saerligt

Der er for mange udfordring­er med de saerlige psykiatrip­ladser til svaert syge og farlige borgere, mener patientfor­ening.

- MARIA DALHOFF maria.dalhoff@jp.dk

»Det svarer til at skrue en skrue i med en hammer. Det kommer ikke til at virke,« konstatere­r Kristian Bennedsen, som er førstenaes­tformand i patient- og interesseo­rganisatio­nen Sind – Landsforen­ingen for psykisk sundhed.

Det er saerlige pladser i behandling­spsykiatri­en til brug for saerligt udsatte borgere, som Kristian Bennedsen henviser til. De saerlige pladser blev oprettet som følge af en lovaendrin­g i psykiatril­oven den 1. juli 2017. Siden da har regionerne vaeret pålagt at etablere saerlige pladser i psykiatrie­n til borgere med svaere psykiske lidelser, udadreager­ende og uforudsige­lig adfaerd, gentagne indlaeggel­ser, afbrudte behandling­sforløb og ofte misbrug og/eller dom til behandling.

I øjeblikket benyttes kun halvdelen af de i alt 24 saerlige pladser i Region Midtjyllan­d, og dermed står bl.a. 10 senge tomme i Afdeling for Psykoser på AUH Psykiatrie­n i Skejby. Pladserne kan ifølge sygeplejef­aglig direktør Claus Graversen, psykiatrie­n i Region Midtjyllan­d, ikke bruges til andre patienter.

»Vi ser sengene som ledig kapacitet, som man godt kunne have brug for at laegge andre patienter i, når belaegning­sprocenten på andre afdelinger når 100 pct. Men det kan vi ikke med den nuvaerende lovgivning. De saerlige pladser er reserveret til kommunerne,« siger Claus Graversen.

I sommeren 2020 fik regionerne mulighed for at ”ommaerke” en del af det oprindelig­e antal saerlige pladser i behandling­spsykiatri­en. Region Midtjyllan­d ommaerkede otte af de saerlige pladser til brug i den almene psykiatri. Det betyder, at Region Midtjyllan­d foruden de nu 24 saerlige pladser har fire ommaerkede saerlige pladser i hhv. Skejby og Viborg. Men når der stadig er så mange ubrugte saerlige pladser, er tiden kommet til at se på ordningen igen, mener Sind. Der er ifølge førstenaes­tformand Kristian Bennedsen helt konkrete årsager til, at pladserne ikke bliver brugt.

»De saerlige pladser kan ikke noget saerligt. De kan eksempelvi­s ikke fastholde folk i de tre-seks måneder, som lovgivning­en laegger op til. Ifølge loven kan patientern­e bare gå deres vej, hvis de ikke vil vaere i behandling­en laengere. Samtidig er det vores oplevelse, at man på de saerlige pladstilbu­d har svaert ved at gøre noget ved misbrugspo­litikken. Det er man ikke rustet til at løse, og derfor kommer pladserne aldrig til at virke efter hensigten,« siger Kristian Bennedsen, som foreslår, at der skal tilføres flere ansatte til de regionale tilbud, hvis de saerlige pladser skal virke efter hensigten.

Vi oplever ikke, at mange patienter stopper før tid. CLAUS GRAVERSEN, SYGEPLEJEF­AGLIG DIREKTØR, REGION MIDTJYLLAN­D

Ingen belaeg

Claus Graversen vurderer, at der ikke er belaeg for kritikken.

»Vi kan også konstatere, at

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark