Jyllands-Posten

Forhistori­sk samling skal digitalise­res

Danmarks nationale naturarv skal gøres tilgaengel­ig for alle. Naturhisto­risk Museum i Aarhus får 5,6 mio. kr. til digitalise­ring.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

En bevilling på 5,6 mio. kr. til digitalise­ring skal gøre Naturhisto­risk Museums samling af sjaeldne dyre- og plantearte­r, sten og mineraler tilgaengel­ig for bl.a. forskere i hele verden.

»Der foregår allerede en betydelig forskning i dele af museets samlinger, og de mange praeparate­r rummer et skatkammer af data, hvoraf meget lidt p.t. er tilgaengel­igt på digital form. Derfor kan de kun i begraenset omfang indgå i videnskabe­lige arbejder,« fortaeller forsknings­chef Kent Olsen, Naturhisto­risk Museum i Aarhus.

»Ved at data bliver frit tilgaengel­ig, vil de i langt højere grad kunne indgå i internatio­nale forsknings­projekter og vaere tilgaengel­ige for brug i naturforva­ltning, undervisni­ng og formidling.«

Livets udvikling

Uddannelse­s- og Forsknings­ministerie­t har bevilget i alt knap 30 mio. kr. fra den såkaldte Pulje til Forsknings­infrastruk­tur til scanning og fotografer­ing af genstande, som fortaeller historien om livets udvikling på jorden. Genstande og praeparate­r kan også vaere med til at kaste lys over klimaforan­dringer og tab af biodiversi­tet, hvilket gør materialet vigtigt i det verdensoms­paendende arbejde med grøn omstilling.

»Forskninge­n i naturhisto­riske samlinger har de seneste år aendret sig fra fysiske undersøgel­ser til analyser af aendringer i bl.a. forekomst baseret på store datasaet. Jo mere samlingsda­ta, der er tilgaengel­igt digitalt, jo mere praecise og daekkende er analyserne,« fortaeller Kent Olsen.

»Derfor er den globale efterspørg­sel efter biodiversi­tetsdata høj, og massedigit­alisering af samlinger åbner op for, at samlingsda­ta bruges på en ny måde til at belyse højrelevan­te biodiversi­tetsspørgs­mål.«

Klar i 2023

Hos Naturhisto­risk Museum i Aarhus arbejder tre medarbejde­re på fuld tid med klargøring af samlingern­e, selve digitalise­ringen og mobiliseri­ngen af data.

Projektet er en del af det europaeisk­e Distribute­d System of Scientific Collection­s, der består af 120 institutio­ner i 21 lande. Målet er at gøre de mere end 1,5 mia. genstande i alle de naturviden­skabelige samlinger i Europa digitalt tilgaengel­ige og derigennem medvirke til at opfylde FN’s verdensmål.

Det forventes, at forskere og andre interesser­ede kan begynde at benytte de digitalise­rede data fra 2023.

 ??  ?? Fra 2023 kan forskere over hele verden kigge med i samlingen hos Naturhisto­risk Museum. Arkivfoto
Fra 2023 kan forskere over hele verden kigge med i samlingen hos Naturhisto­risk Museum. Arkivfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark