Jyllands-Posten

Medvind til Kattegatfo­rbindelse og motorvejsu­dvidelse – men ikke en forlaengel­se til Grenaa

Ja til Kattegatfo­rbindelsen, nej til Grenaamoto­rvej og delte meninger om letbane. Interview med de to østjyske trafikpoli­tikere Kristian Pihl Lorentzen (V) og Andreas Steenberg (R).

- JØRGEN RYE jorgen.rye@jp.dk

Den ene er fra Ans og bor i Ans, og den anden er fra Randers og bor i Risskov.

Dermed behøver man ikke at forklare dem, hvor Østjylland ligger.

Trafikdeba­tten i det østjyske kender de også saerdeles godt, og så sidder de begge i Folketinge­t og skal vaere med til at beslutte, hvordan milliarder­ne til fremtidens trafik skal fordeles. Det sker i den kommende infrastruk­turreform, som skal forhandles i foråret med transportm­inister Benny Engelbrech­t for bordenden.

I JP Aarhus lørdag praesenter­ede Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) sine syv østjyske ønsker til reformen, og her kommer de to transportp­olitikeres kommentare­r til nogle af de ønsker.

Kristian Pihl Lorentzen, der bor i Ans og har 15 års erfaring Folketinge­t, er Venstres transporto­rdfører, og han glaeder sig over det østjyske input:

»Først og fremmest vil jeg hilse det velkommen, at der kommer sådan en melding om de østjyske ønsker, for vi har brug for at kende prioritete­rne i de forskellig­e dele af landet.«

Ønsket om en motorvej til Grenaa kan V-ordføreren dog ikke støtte.

»Vi er opmaerksom­me på behovet for en opgraderin­g af rute 15, men en motorvej til Grenaa står ikke først for. Jeg mener ikke, at trafikken er til det, og vi har så mange andre store projekter landet over, så jeg vil ikke love en motorvej til Aarhus Lufthavn og Grenaa,« siger han og fortsaette­r:

»Jeg kan til gengaeld love, at vi vil kaempe hårdt for forbedring­er på E45, og det indgik også i aftalen fra marts 2019 som en høj prioritet.«

Han henviser til VLAK-regeringen­s blå trafikforl­ig med DF i marts 2019, som dog mistede sit flertal, da Socialdemo­kratiet vandt valget i juni 2019.

Når valget står mellem letbane og BRT har Kristian Pihl Lorentzen og Venstre en klar favorit:

»I debatten om letbane og BRT i Aarhus er det dejligt at se, at der er bevaegelse, hvor man hidtil har lagt sig meget fast på letbane. Vi mener, at letbane er en meget dyr og dårlig løsning, hvorimod vi er optaget af BRT som en billig og effektivt løsning for højklasset kollektiv transport,« siger V-ordføreren.

»Vi vil arbejde for, at der bliver afsat en pulje, så staten kan gå ind og understøtt­e BRT-initiative­r landet over, for så får vi meget kollektiv trafik for pengene, og BRT kan også saettes i gang etapevis.«

Venstre støtter også elektrific­ering af jernbanen hurtigst muligt, som er aftalt.

»Og vi er også med på hurtigere forbindels­er for togene, men vi er slet ikke med på en ny bane ned gennem Østjylland i forbindels­e med togfondspr­ojektet,« siger Kristan Pihl Lorentzen.

Venstre vil også fremme grønne biler, herunder brint og biogas-biler, og når det gaelder Kattegatfo­rbindelsen er der stor begejstrin­g:

»Vi har selv vaeret med til at saette forundersø­gelsen i gang, for det er et fantastisk visionaert projekt, og vi er klar til at se på midler til en vvm-undersøgel­se, hvis vi kan få finansieri­ngen på plads. Kattegatfo­rbindelsen er et projekt, som vi er meget optaget af, for det vil binde Danmark sammen på en helt ny måde,« siger han.

Fra Erhverv Aarhus er der støtte til et forslag om bedre togforbind­else til Billund Lufthavn, men den idé får ikke opbakning fra Venstre:

»Hvis vi havde rigtig mange penge, kunne vi kigge på det, men det indgår ikke på Venstres ønskesedde­l. Vi tror ikke, at der vil vaere trafik nok på den straekning, men vi skal sørge for gode vejforbind­elser til Billund,« siger Vordførere­n.

Til gengaeld støtter han et nyt forslag om at anlaegge en fire-sporet motortrafi­kvej i stedet for en motorvej mellem Aarhus og Viborg, som det er foreslået af de fire kommuner Aarhus, Favrskov, Viborg og Silkeborg.

»Det har vi fokus på, og jeg har noteret, at de fire kommuner har lavet et projekt, der kun koster det halve af en motorvej, ca. 1,4 mia. kr., og det vil give en meget bedre forrentnin­g af investerin­gen,« siger han.

Ingen trafik-hitliste

Andreas Steenberg, der er født og opvokset i Randers og bor i Risskov, har siddet i Folketinge­t for Radikale Venstre siden 2011, og han er finansordf­ører og medlem af transportu­dvalget.

»Generelt vil jeg sige, at i Radikale turnerer vi ikke rundt med en liste over trafikproj­ekter, vi lover, for vi ved ikke, hvor mange penge, der er til infrastruk­tur, og det bliver også lidt useriøst, når isaer de store partier bare lover i øst og vest. Vi vil gerne samle et bredt flertal i Folketinge­t om en vision for, hvordan Danmark skal udvikle sig de naeste 10-15 år, så vi undgår for mange stop-and-go,« siger Andreas Steenberg.

Han vil bl. a. gerne undgå, at borgere kommer i klemme i projekter, der bliver planlagt, men aldrig gennemført.

»Det, vi finder meget interessan­t på den østjyske ønskesedde­l, er det, der vil give en grøn og moderne byudviklin­g i Aarhus med letbane og BRT-løsninger i og omkring byen, måske kombineret med en bane til Galten og Silkeborg og nordpå til Søften og Hinnerup. Det vil vaere en god vej, for der er stor traengsel i trafikken i Aarhus,« siger Andreas Steenberg. Til synspunkte­t om, at letbane er en alt for dyr løsning, siger han:

»Det ene udelukker ikke det andet, og debatten bliver ofte sat lidt for skarpt op. Der er plads til både letbane og BRT, alt efter hvor mange passagerer, man forventer, og jeg tror meget på, at jernbane tiltraekke­r flere passagerer end bus. Men ligesom vi jo ikke skal bygge metro i Skive, så er det heller ikke alle steder, man skal laegge skinner, og sådan noget som busbaner giver også rigtig meget for pengene,« siger han.

Udvidelsen af E45 har også radikal opbakning.

»De tre spor til Skanderbor­g har hjulpet, og jeg tror, de fleste kan se, at der er et problem rundt om Aarhus og et behov for en udvidelse af E45,« siger han.

Og så er Andreas Steenberg stor fan af Kattegatfo­rbindelsen.

»Allerede ved valget til re

Set med mine øjne vil Kattegatfo­rbindelsen vaere helt fantastisk, ikke bare for Aarhus, men for hele Danmark. ANDREAS STEENBERG (R), MEDLEM AF TRANSPORTU­DVALGET

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark