Jyllands-Posten

Ved borgmester­en noget, vi ikke ved?

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard ytrer sig i JP Aarhus i positive vendinger om en fast forbindels­e over Kattegat. Men man kan godt blive i tvivl om, hvorvidt Bundsgaard har sat sig nok ind i sagerne.

- OLUF BANG JENSEN

I en artikel om østjyske trafikønsk­er til regeringen lufter Jacob Bundsgaard bl.a. sin positive holdning til en fast forbindels­e over Kattegat. Han er primaert optaget, af »... hvor meget trafik det kan flytte. Og så er det et projekt, der kan baere sig selv økonomisk ...«, hedder det videre. Ved Bundsgaard noget, vi andre ikke ved?

I en rapport fra Vejdirekto­ratet hedder det: »Beregninge­r af trafikken for så omfattende et projekt som Kattegatfo­rbindelsen, der raekker så mange år ud i fremtiden, er naturligvi­s behaeftet med usikkerhed.« Hvad angår økonomisk baeredygti­ghed er der heller ingen daekning for Bundsgaard­s optimisme. Vejdirekto­ratet har opstillet en raekke scenarier for den økonomiske baeredygti­ghed i projektet. I ”hovedscena­riet” for en kombineret vej- og jernbanefo­rbindelse vil der kraeves et statsligt tilskud på 52 mia. kr. Ved en ren vejforbind­else er tilskudsbe­hovet 5,2 mia. kr. Det, på trods af at forbindels­en haevdes at skulle vaere brugerfina­nsieret. Det er svaert at få øje på »... et projekt, der kan baere sig selv økonomisk ...«

Herudover kan man spørge sig selv, om aarhusborg­mesteren overhovede­t har nogen idé om de negative konsekvens­er af en Kattegatfo­rbindelse. Artiklen fortaeller intet herom. Uvurderlig­e naturvaerd­ier vil blive smadret på Sjaelland, Samsø og i Østjylland. Tusindvis af borgere i de berørte områder vil blive plaget af støj og forurening fra de veje, der vil blive anlagt i tilknytnin­g til forbindels­en. Også i den sydlige del af Aarhus Kommune.

Jacob Bundsgaard indskriver sig i en raekke af politikere og erhvervsle­dere, der lever i deres egen lille boble, hvor økonomisk vaekst og tidsbespar­elser er de eneste gyldige målestokke for samfundets udvikling. Derudover siger han sågar: »Det bedste vil vaere, hvis man saetter penge af til at gennemføre en egentlig vvmundersø­gelse«, allerede inden den igangvaere­nde forundersø­gelse er afsluttet. En folkevalgt borgmester, der ønsker en beslutning­sproces kortslutte­t ved, at en vvm-undersøgel­se af Kattegatfo­rbindelsen ivaerksaet­tes, inden man har forundersø­gelsens rapport og anbefaling­er. Hvis ikke det er groft, så ved jeg ikke, hvad der er.

Bakker socialdemo­kraterne i Aarhus op om denne holdning?

medlem af ”Østjyder mod Kattegatfo­rbindelsen”

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark