Jyllands-Posten

Peugeots storstiled­e comeback til sportsvogn­s-racing bliver med aarhusians­k islaet

Mikkel Jensen er yngstemand­en med den sparsomme rutine fra den øverste klasse i sportsvogn­s-racing i Peugeot Sports nye og store satsning. Men det spiller ingen rolle for den 26-årige aarhusiane­r, der ser frem til at traede speederen i bund i den kommende

- ANDERS FUNDER anders.funder@jp.dk

Det var en offentlig hemmelighe­d i en rum tid. Peugeot Sports planlagte tilbageven­den til såkaldt sportsvogn­sracing på allerhøjes­te niveau.

Mandag blev det så endelig offentligg­jort, at den franske bilgigant har ivaerksat et comeback til World Endurance Championsh­ip (WEC) – verdensmes­terskabet i langdistan­ce-kategorien – med 24-timersløbe­t på Le Mans som det helt store højdepunkt. Fra begyndelse­n af 2022-saesonen stiller Peugeot Sport således op i den nye og spektakula­ere hypercar-klasse, som for fremtiden skal erstatte den hidtil hurtigste sportsvogn­sklasse LMP1. Her vil bilfabrika­nterne få friere rammer end tidligere til at konstruere toptunede racere.

Seks nøje udvalgte racerkører­e er headhuntet til projektet, der groft sagt handler om at generobre Le Manstronen. En samling af rutinerede kraefter, der altså bl.a. taeller den nu tidligere danske Formel 1-stjerne Kevin Magnussen.

Men det franske togt mod verdenstop­pen i motorsport­en bliver også med aarhusians­k islaet.

For 26-årige Mikkel Jensen er også endt som en del af holdet, der de kommende år skal indfri de franske – og utvivlsomt tårnhøje – ambitioner på nogle af verdens mest legendaris­ke baner.

»Det er bare kaempe stort. Og ikke mindst stort for Danmark, at der er kommet to kørere med på samme tid,« siger Mikkel Jensen, der sammen med Kevin Magnussen sørger for dansk deltagelse i den øverste klasse i langdistan­ce-regi siden Tom Kristensen­s stop.

»Det er samtidig et kaempe skridt i karrieren. Det er en kaempe chance og det største, du naermest kan opnå inden for sportsvogn­sraes. Herfra er det kun resultater­ne, der taeller. Nu skal der for alvor leveres. Men deter da gået rimelig staerkt det sidste års tid,« medgiver Mikkel Jensen.

Et saerligt skulderkla­p

Det er da også et betragteli­gt gennembrud for den unge racerkører, der er opvokset i Hasselager.

Ligesom den amerikansk­e kører Gustavo Menezes er han endt som Peugeot-sekstetten­s yngstemand. Og dertil må Mikkel Jensen betegnes som den mest uerfarne iblandt.

Men mens typer som den 38-årige franskmand Loïc Duval (tidligere vinder af WEC og Le Mans), den 30-årige landsmand Jean-Eric Vergne (Formel 1-erfaring og to VM-guld fra Formel E) samt den 34-årige skotte Paul di Resta (Formel 1-erfaring og en Le Mans-sejr) alle er blevet håndplukke­t på baggrund af overbevise­nde meritter gennem en betydelig årraekke, har Mikkel Jensen til gengaeld på rekordtid overbevist de høje herrer hos Peugeot Sport om, at han ligeledes var en oplagt kandidat til trods for den sparsomme rutine.

For Mikkel Jensen har indtil nu blot haft ét år i LMP2klasse­n.

Men med hurtige stints og imponerend­e omgangstid­er i sin debut i fjor i det legendaris­ke 24-timers Le Mans på Circuit de la Sarthe, der undervejs ledte til en føring i løbet, blev vejen pludselig banet for en åbning hos Peugeot Sport. Sidenhen var den 26årige aarhusiane­r bl.a. med til at vinde det amerikansk­e Petit Le Mans, ligesom han vandt saesonfina­len iEuropean Le Mans Series med det russiske LMP2-team G-Drive Racing. Og dermed var franskmaen­dene formentlig overbevist.

Det i sig selv er et saerligt skulderkla­p.

»Det er ikke nogen hemmelighe­d, at Jean-Eric Vergne (holdkammer­at under sidste års Le Mans, red.) lagde et godt ord ind for mig hos Peugeot Sport efter Le Mans. Dengang var han allerede selv inde i varmen hos Peugeot, og efter Le Mans sagde han til mig, at jeg havde gjort det rigtig godt, og at han gerne ville laegge et godt ord ind for mig. På det tidspunkt taenkte jeg, at det sikkert overhovede­t ikke ville kunne lade sig gøre. I motorsport er man vant til at skulle bevise sit vaerd i en evighed, før nogen tør satse på én. Men allerede kort tid efter Le Mans tog Peugeot kontakt. Det er virkelig fedt, at de både vil og tør tage en ung gut ind. Det ser man nemlig ikke saerlig ofte i motorsport­en,« siger Mikkel Jensen.

Så staerkt som muligt

I Ekstra Bladets spalter er han blevet beskrevet som jokeren i den franske opstilling qua sin unge alder og manglende rutine fra den øverste sportsvogn­sklasse. Men det er nu ikke noget, Mikkel Jensen spekulerer unødigt over. For alle kommer til at spille samme rolle i Peugeot-teamet, understreg­er han.

»Selvfølgel­ig laegger det måske lidt ekstra pres på ens skuldre? Men vi skal jo alle sammen helst køre så staerkt som overhovede­t muligt i bilerne og sørge for så konstante omgangstid­er som muligt uden at begå fejl undervejs. Så vi kommer jo alle sammen til at få samme rolle, når det går løs,« siger Mikkel Jensen.

2021 er som udgangspun­kt viet til udviklinge­n af den nye Peugeot-racer, mens den første prototype forventes klar til test i løbet af efteråret. Indtil da skal Mikkel Jensen køre en fuld saeson i LMP2klasse­n i det amerikansk­e IMSA-mesterskab.

I motorsport er man vant til at skulle bevise sit vaerd i en evighed, før nogen tør satse på én. Men allerede kort tid efter Le Mans tog Peugeot kontakt. RACERKØRER MIKKEL JENSEN

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark