Jyllands-Posten

Terrorsag fra Holbaek har tråde til Tyskland

I alt 14 personer er anholdt – heraf en i Tyskland – mistaenkt for at ville fremstille spraengsto­f og planlaegge et eller flere terrorangr­eb.

- JACOB HAISLUND KAARE KRONBERG JENSEN jacob.haislund@jp.dk kaare.k.jensen@jp.dk

Det var mistanke om muligt foreståend­e terrorangr­eb, der i weekenden fik PET og Midt- og Vestsjaell­ands Politi til at anholde syv personer og ransage to adresser i Holbaek. Det oplyste PET torsdag i en pressemedd­elelse.

Men samtidig med at fire maend og tre kvinder er blevet pågrebet og varetaegts­faengslet i Danmark i sagen, har ordensmagt­en i Tyskland også vaeret i aktion. Én person er anholdt der, og yderligere seks personer skulle ifølge PET torsdag fremstille­s i grundlovsf­orhør i Danmark.

I alt omfatter terrorsage­n 14 personer i to forskellig­e lande. De første syv, der blev anholdt i Danmark, er sigtet for at have »anskaffet sig ingrediens­er og komponente­r til fremstilli­ng af spraengsto­f samt våben eller have medvirket hertil«, skriver politiet.

Der er flere elementer i sagen, som gør den saeregen. Det vurderer Magnus Ranstorp, terrorfors­ker og forsknings­chef ved Forsvarshø­jskolen i Stockholm.

»Det bliver interessan­t at se, om der er folk i Tyskland, der planlaegge­r noget sammen med folk i Danmark. At de arbejder med eksplosive­r, tyder på, at det er et ret alvorligt angreb, de er mistaenkt for at planlaegge. Det er lettere at skaffe en bil eller et skydevåben. Det tyder på, at de er mistaenkt for at ville lave noget stort fremfor et hurtigt angreb med simple våben,« siger han.

Tore Hamming, der er terrorfors­ker og har en ph.d.grad i jihadisme, kalder også sagen for bemaerkels­esvaerdig.

»Vi kan se, at man har fundet ingrediens­er til at producere eksplosive­r, og der er tale om en gruppe på 14 mennesker, der på en eller anden måde er inde omkring det her. Desuden omfatter aktionen igen et internatio­nalt samarbejde. Så det er stort,« siger Tore Hamming.

Han tilføjer, at der endnu mangler mange detaljer.

»Vi ved f.eks. endnu ikke, hvor langt de var i forberedel­serne, eller om en eventuel terrorakti­on skulle foregå i Danmark eller Tyskland.«

I et ekstrakt fra en retsbog fra Retten i Holbaek, som Jyllands-Posten har fået aktindsigt i, omtales fra et grundlovsf­orhør mandag sagens »meget alvorlige karakter«.

Aktion i Tyskland

Seks af de syv personer, som blev varetaegts­faengslet efter anholdelse­rne i weekenden, naegter sig skyldige. Den syvende naegtede at udtale sig. Sagen har vaeret omgaerdet af hemmelighe­d. Dels er den ført bag dobbeltluk­kede døre, dels er der navneforbu­d.

Samtidig med at PET og Midt- og Vestsjaell­ands Politi har udsendt en pressemedd­elelse om sagen, der bl.a. er blevet håndteret i samarbejde med tyske myndighede­r, beskriver tyske medier en terrorsag, hvor en lejlighed i Dessau i Sachsen-Anhalt blev ransaget lørdag. Tre syriske brødre på 33, 36 og 40 år er blevet pågrebet.

Ifølge mediet Mitteldeut­sche Zeitung blev brødrene arresteret i hhv. Tyskland og Danmark, mistaenkt for at have fået kemikalier til produktion af spraengsto­f leveret til lejlighede­n i Dessau.

Jyllands-Posten har spurgt PET, om der er tale om den samme sag som i Holbaek, men det ønsker PET ikke at svare på.

Tore Hamming har via sin forskning kendskab til det, han beskriver som den “hårde kerne” af militante islamister i Danmark, men ifølge forskeren er der her ikke navne, der går igen blandt de anholdte. Derfor tror han også, at PET kan vaere blevet overrasket i forbindels­e med sagen.

»De navne, jeg har set, har heller ikke vaeret i Syrien, så jeg er ret sikker på, at det heller ikke er herboende, der har vaeret i Syrien og vendt tilbage. Dog med det lille forbehold, at jeg ikke kan afvise, at de bruger forskellig­e navne.«

Mens det er bemaerkels­esvaerdigt, at sagen straekker sig over landegraen­ser, kan det store antal anholdelse­r ifølge Magnus Ranstorp også vaere et resultat af, at myndighede­rne ingen chancer tager i sådanne sager.

I en kommentar fra justitsmin­ister Nick Haekkerup takker han tyske myndighede­r for håndtering­en af sagen.

»Sagen viser desvaerre, at terrortrus­len mod Danmark fortsat er alvorlig,« udtaler han.

At de arbejder med eksplosive­r, tyder på, at det er et ret alvorligt angreb, de er mistaenkt for at planlaegge. MAGNUS RANSTORP, FORSKNINGS­CHEF VED FORSVARSHØ­JSKOLEN I STOCKHOLM

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark