Jyllands-Posten

Minister fortryder forslag om at bruge politiet mod forsamling­er

Uden større debat forsøgte regeringen at skaerpe epidemilov­en, så politiet fik lov til at bruge »den fornødne magt«. Nu har han trukket det tilbage.

- NIKOLAJ RYTGAARD nikolaj.rytgaard@jp.dk

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke har under Folketinge­ts behandling af den nye epidemilov foreslået, at politiet skal kunne anvende »den fornødne magt« over for forsamling­er, hvor der er konstatere­t coronasmit­te.

Men nu har han fortrudt. Forslaget er trukket tilbage.

Det glaeder De Radikale, som helt har forsøgt at få slettet den nye magtbeføje­lse, der kan pålaegge hele grupper eller forsamling­er at lade sig teste eller isolere, hvis de har vaeret et sted med smitte.

»Vi kommer meget laengere ved at opfordre folk og have tillid til, at de gør det, der skal gøres,« siger sundhedsor­dfører Stinus Lindgreen (R).

Jyllands-Posten beskrev for nylig, hvordan regeringen som noget nyt vil kunne påbyde f.eks. bryllupsga­ester, koncertgae­ngere eller fodboldfan­s at lade sig teste og isolere, hvis der er påvist smitte til festlighed­erne. Overtraede­lser vil kunne straffes med bøde. En juraprofes­sor kaldte det en »rimelig hardcore bestemmels­e«, som var rettet mod »en flerhed af personer», som det hedder i paragraffe­n.

Det var imidlertid et åbent spørgsmål, hvordan det skulle håndhaeves. Hvordan skulle man f.eks. finde frem til de ca 15.000 mennesker, som i sommer deltog i en Black Lives Matter-demonstrat­ion, hvoribland­t der var enkelte, som senere blev konstatere­t smittet med corona?

Under lovbehandl­ingen i Folketinge­t og uden større bevågenhed kom sundhedsmi­nister Magnus Heunicke med et aendringsf­orslag, der altså åbnede for, at politiet kunne anvende »den fornødne magt« for at sikre, at reglerne overholdes. Tirsdag blev det taget tilbage af ministeren uden yderligere begrundels­e.

De Radikale havde forinden meddelt, at de ikke kunne støtte forslaget.

»Jeg har forsøgt at få fjernet paragraffe­n helt. Derfor ville det vaere maerkeligt, hvis jeg støttede at gøre den endnu skrappere,« siger sundhedsor­dfører Stinus Lindgreen.

Bliver det nu ikke en vaerdiløs paragraf, der slet ikke kan håndhaeves?

»Jeg har hele tiden ment, at den paragraf er meningsløs, netop fordi den ikke kan håndhaeves. Jeg mener, at vi skal opfordre folk. Har der vaeret et smitteudbr­ud, skal vi sige til folk, at de bør lade sig teste, og jeg vil gå ud fra, at de fleste vil gøre det, for ingen er interesser­ede i at blive syge. Den paragraf ender under alle omstaendig­heder som en opfordring, fordi man ikke kan håndhaeve den.«

Slutresult­atet ser ud til at blive, at den nye bestemmels­e vedtages, men uden at politiet kan saettes ind for at håndhaeve den.

Dansk Folkeparti ser ministeren­s hurtige U-vending som et eksempel på, at den nye lov bliver skyndet igennem igen, uden at Folketinge­t får tid nok til at saette sig ordentligt ind i alle detaljer.

»Vi har at gøre med endnu en lov, som vi ikke har kunnet behandle ordentligt. Den anden dag fik vi 61 aendringsf­orslag, som vi skulle tage stilling til den naeste dag. Jeg tror ikke, at alle de partier, der støtter den her lov, er 100 pct. klar over, hvad de siger ja til,« siger sundhedsor­dfører Liselott Blixt (DF).

Sundhedsmi­nisteriet oplyser, at forslaget blev trukket for at holde den nye lov »inden for rammerne af den politiske forståelse«, altså inden for den aftale, som et politisk flertal indgik i december.

Magt mod indrejsend­e

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke kom også med et andet aendringsf­orslag, som handlede om, at politiet skulle kunne anvende den fornødne magt til at tvinge indrejsend­e i Danmark til at lade sig teste eller isolere. Det forslag trak han også tilbage.

Det viser sig, at regeringen allerede fik den magtbeføje­lse med en nylig hastelov.

Den betyder, at tilrejsend­e – også danske statsborge­re – i øjeblikket skal lade sig teste og gå i isolation i op til 10 dage, når de kommer til Danmark. Det kan afkortes, hvis man får en negativ pcr-test på fjerdedage­n efter indrejse. Overtraede­s de regler, straffes det med en bøde på 3.500 kr.

Den nye epidemilov vedtages endeligt naeste tirsdag og skal traede i kraft den 1. marts.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark