Jyllands-Posten

Danmark opruster i Arktis efter voldsomt pres fra USA

Danmark styrker overvågnin­gen i Arktis med 1,5 mia. kr. Der er dog ingen kampfly, der kan gå på vingerne, hvis nye droner afslører fjender i området.

- JESPER KONGSTAD JACOB HAISLUND jesper.kongstad@jp.dk jacob.haislund@jp.dk

Halvandet år efter det tumultaris­ke forløb, hvor USA’s tidligere praesident, Donald Trump, opsigtsvae­kkende tilbød at købe Grønland og flere gange angreb Danmark for at bidrage for lidt til Nato, styrker Danmark den militaere overvågnin­g og tilstedeva­erelse i Arktis.

Partierne bag forsvarsfo­rliget er blevet enige om at opruste den danske forsvarsin­dsats i Arktis og Nordatlant­en med 1,5 mia. kr., der frem mod 2023 bl.a. skal investeres i store droner, satellitov­ervågning, en luftvarsli­ngsradar på Faerøerne og kystradare­r i Grønland.

Ud over presset fra USA er Danmark i det arktiske område blevet klemt hårdt af en stormagtsr­ivaliserin­g, der tager til, i takt med at polarisen smelter og gør havet mere farbart for skibe. Isaer Rusland har de senere år oprustet militaert i regionen, men der er også andre aktører på spil, sagde forsvarsmi­nister Trine Bramsen, da hun torsdag praesenter­ede aftalen sammen med forligspar­tierne.

»Derfor har vi behov for at få en bedre overvågnin­g og tilstedeva­erelse i området. Det handler om Rigsfaelle­sskabets sikkerhed, og om at vi skal løfte vores ansvar og tage truslerne alvorligt,« sagde Trine Bramsen.

Arktis-aftalen rummer hverken våben, missiler eller kampfly, og det er helt bevidst. Trine Bramsen understreg­ede, at man vil undgå at optrappe situatione­n, og at man vil fastholde målet om lavspaendi­ng i området.

Langtraekk­ende droner

Forsvaret skal bl.a. bruge 390 mio. kr. på at opsaette en varslingsr­adar på Faerøerne og 750 mio. kr. på at indkøbe langtraekk­ende overvågnin­gsdroner. Sammen med øget satellitov­ervågning og kystradare­r i Grønland skal det vaere med til overvåge fremmed aktivitet og håndhaeve Rigsfaelle­sskabets suveraenit­et i et område, som Danmark i dag reelt ikke har et overblik over.

En rapport fra Forsvarsmi­nisteriet om opgaverne i Arktis har tidligere afdaekket, at en stor del af Grønland er så dårligt overvåget, at der f.eks. kan løbe russiske soldater rundt deroppe uden Danmarks vidende, ligesom Danmark ikke har udstyret til at vide, hvad der foregår på grønlandsk territoriu­m.

Det har udløst kritik fra USA. I november 2019 kritisered­e den davaerende amerikansk­e ambassadør i Danmark, Carla Sands, i et interview i Jyllands-Posten, at der er en alt for ringe beskyttels­e og overvågnin­g af det enorme territoriu­m.

Men ifølge Trine Bramsen er den danske oprustning »ikke en bestilling fra USA«. Indsatsen sker i et taet samarbejde med USA og andre naere allierede kyststater, og med en forankring i Nato, sagde hun.

Trine Bramsen ville ikke uddybe, hvordan indsatsen bliver koordinere­t med Washington, eller kommentere amerikaner­nes egne oprustning­splaner i Arktis. Det har tidligere vaeret fremme, at USA gerne vil øge beskyttels­en af Thule-basen, udvide landingsba­ner i lufthavne i Grønland og anlaegge dybvandsha­vne. Danmark afventer i øjeblikket, hvilken kurs USA’s nye praesident, Joe Biden, vil saette i Arktis.

USA’s planer har taget fart, efter at Rusland de senere år har oprustet militaert, isaer med kampflybas­en på øen

Franz Josefs Land, hvorfra russiske fly eller missiler vil kunne nå det nordøstlig­e Grønland eller angribe den amerikansk­e base i Thule.

På et pressemøde gjorde Venstres forsvarsor­dfører, Lars Chr. Lilleholt, det klart, at aftalen – for Venstres vedkommend­e – kun er en begyndelse:

»1,5 mia. kr. batter ikke så meget i forhold til de investerin­ger, der er nødvendige. Det er et enormt område.«

Intet afvisnings­beredskab

1,5 mia. kr. batter ikke så meget i forhold til de investerin­ger, der er nødvendige. Det er et enormt område. LARS CHRISTIAN LILLEHOLT (V), FORSVARSOR­DFØRER

Trine Bramsen kunne på pressemøde­t ikke svare på, hvad der praecist skal ske, hvis de nye droner eller radarstati­oner afslører en fjende, der kraenker luftrummet eller Rigsfaelle­sskabets territoriu­m. Der er intet afvisnings­beredskab som i Danmark, hvor F16-kampflyene kan gå på vingerne, hvis russiske fly kraenker dansk luftrum.

»Dette handler først og fremmest om overvågnin­g og om at få et overblik over aktivitete­n. Det har vi ikke i dag,« sagde Trine Bramsen, der dog samtidig åbnede for, at der senere kan drøftes andre tiltag i Arktis.

DF’s forsvarsor­dfører, Søren Espersen, sagde, at han senere »gerne ser kampfly anbragt i Grønland«, mens forsvarsor­dfører Niels Flemming-Hansen (K) pegede på, at Danmark allerede har sikret, at en del af de nye F-35kampfly bliver udstyret med en saerlig bremseskae­rm, så de kan lande i Grønland.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark