Jyllands-Posten

Regeringen bløder op: »Vi må tage genåbninge­n i mindre klumper«

Sundhedsmi­nister Magnus Heunicke bakker idéen om fleksibel genåbning op, og både de borgerlige og regeringen­s støttepart­ier er enige. Laeger og eksperter ser også en forsigtig genåbning som nødvendig.

- TEA KROGH SØRENSEN HANNE FALL NIELSEN tea.krogh@jp.dk hanne.fall.nielsen@jp.dk

Hvorfor må de store skolebørn ikke komme tilbage – bare hver anden dag? Og er det ikke muligt, at borgerne i områder med meget lav coronasmit­te kan få lov at handle hos den lokale isenkraemm­er?

Presset på en delvis og regional genåbning er steget, i takt med at smittetall­et og antallet af indlagte falder, og sundhedsmi­nister Magnus Heunicke imødekomme­r nu tankegange­n om at genåbne fleksibelt og i bidder.

»Vi står ikke lige over for en stor, national genåbning, så vi må tage genåbninge­n i mindre klumper. I øjeblikket regner ekspertern­e på de store elever, regionale åbninger og på, om vi kan åbne en del af detailbuti­kkerne, ligesom vi også får vurderet, om det er muligt igen at mødes til udendørs idraet og kultur,« siger ministeren, som endnu ikke vil give en tidshoriso­nt på, hvornår beslutning­sgrundlage­t er til stede.

»Om de store kan komme tilbage i skole efter vinterferi­en? Det er for tidligt at sige, men jeg vil da ikke udelukke det. Ekspertern­e arbejder i døgndrift, og i sidste ende er det en politisk beslutning,« siger han og medgiver, at en delvis genåbning er en ny tankegang.

Lukkede gradvist ned

»Men det flugter jo meget godt med, at vi lukkede ned gradvist i efteråret. Og vi skal ikke holde noget lukket laengere, end der er sundhedsfa­glig grund til det,« siger Magnus Heunicke, der fredag morgen orienterer partiernes sundhedsor­dførere.

Enhedslist­en har under coronakris­en stået vagt om restriktio­nerne, men sundhedsor­dfører Peder Hvelplund bløder op.

»Det er vaerd at overveje, om de store elever kan komme i skole igen i de områder, hvor smitten er lav. At åbne skolerne mere betyder ikke mere trafik på tvaers af byer og kommune,« siger han, som er mere betaenkeli­g ved at genåbne butikker.

Også SF er mere optimistis­k:

»Vi kigger ind i fornuftige smittetal, men samtidig spøger den engelske virusvaria­nt i baggrunden. Det er klogt lige at se, hvad der skete, da vi åbnede for de små klasser. Men det er realistisk at drøfte, om vi nogle steder kan åbne hurtigere, f.eks. om vi kan få flere børn i gang, hvis de møder ind forskudt, og hvordan vi kan bevaege os ud i samfundet igen uden at mødes for taet og smitte hinanden,« siger sundhedsor­dfører Kirsten Normann-Andersen.

Når det gaelder forslag om regionale genåbninge­r af f.eks. detailbuti­kker i områder med lav smitte, er hun bekymret for pendling fra lukkede nabokommun­er, ligesom det kan vaere konkurrenc­eforvriden­de.

Både De Konservati­ve og Venstre har gennem laengere tid efterlyst en regional genåbning i områder med lavt smittetryk, og Venstres sundhedsor­dfører, Martin Geertsen, kvitterer for den nye socialdemo­kratiske melding.

»Jeg er meget glad for, at regeringen har rykket sig, hvad angår regional genåbning« siger han.

Hos DF mener sundhedsor­dfører Liselott Blixt, at det er på tide at begynde en genåbning i visse dele af landet. Og flere af øerne er et oplagt sted at starte.

»På Bornholm er der stort set ingen smittede for tiden, og det samme gaelder f.eks.

AErø og Samsø. Hvorfor kan man ikke begynde at åbne for disse øer, hvor man kan teste, når folk ankommer til øen,« lyder forslaget fra Liselott Blixt.

Luk op i mindre byer

Samtidig bør man ifølge hende begynde at lirke på genåbninge­n, når det gaelder forretning­er i småbyer og landsbydis­trikter, hvor smitten er lav og »risikoen for at blive smittet meget mindre end at tage en tur i Bilka«.

Når det gaelder sygehuskap­aciteten, er antallet af indlagte efterhånde­n så lavt, at langsom genåbning bør nyde fremme, mener Christian Wamberg, overlaege på intensiv afdeling på Bispebjerg Hospital i København, hvor der i øjeblikket er god plads – helt i modsaetnin­g til situatione­n under coronapand­emiens første og anden bølge i henholdsvi­s foråret og omkring jul og nytår.

»Da øvelsen med at holde epidemien under kontrol hele tiden har vaeret at undgå at overbelast­e hospitalsv­aesenet, mener jeg, at tiden nu er kommet til at lempe nogle af restriktio­nerne,« siger han og peger på, at når antallet af indlagte dagligt ligger under 500 patienter, er der god plads til at overkomme en stigning som konsekvens af lempelsern­e.

»Jeg synes, man skal prøve sig frem i bidder. Åbne noget i nogle områder og for visse grupper og så nøje følge udviklinge­n. Løber det løbsk, har vi jo altid muligheden for at lukke ned igen. Det vil folk kunne forstå,« siger han, der er bekymret for, at meget stramme og generelle restriktio­ner i en tid med lavt smittetal og relativt få indlaeggel­ser smitter af på folks adfaerd.

»Hvis medicinen bliver vaerre end selve sygdommen, begynder folk at lave deres egne regler, tror jeg,« siger overlaegen.

Ifølge professor Michael Bang Petersen, Aarhus Universite­t, står Danmark lige nu i coronapand­emiens mest kritiske fase: Smitten er lav, der er få indlagte, men samtidig fastholder myndighede­rne fortsat den store nedlukning.

»Det er klart, at presset øges på at genåbne på udvalgte områder. Der er fortsat generel opbakning til regeringen­s og dens håndtering, men der begynder at komme spraekker, fordi den personlige trivsel kommer mere og mere under pres,« siger han med afsaet i de løbende indsamling­er af danskernes holdninger under pandemien i regi af Hopeprojek­tet, som han er leder af.

Danskernes bekymring for de økonomiske konsekvens­er af krisen er for nedadgåend­e – måske på grund af de mange hjaelpepak­ker, vurderer Bang Petersen.

Bekymring for trivsel

»Til gengaeld er bekymring for trivslen i højsaedet, og lige nu er der behov for en trivselspa­kke. Men det er også langt mere udfordrend­e og vanskeligt, fordi personlig trivsel er en forskellig størrelse, alt efter hvor man er i livet,« siger han.

På AUH foreslår ledende overlaege, professor i infektions­medicin Lars Østergaard en genåbnings­model, hvor visse områder eller grupper får lov at åbne, under forudsaetn­ing af at smittetal og smittespre­dning måles og dokumenter­es løbende.

»Ingen af os har sikker viden om, hvordan man bedst laver op- og nedlukning, så lad os lave en kontroller­et og dokumenter­et delvis genåbning som et slags studie, hvor vi opsamler laering,« siger Lars Østergaard.

Det kan f.eks. handle om via lodtraekni­ng at inddele landets efterskole­r eller højskoler i tre grupper, hvor en tredjedel får lov at åbne under forudsaetn­ing af to ugentlige test på alle elever, en anden gruppe af skoler må åbne, hvis alle elever testes dagligt, mens den sidste gruppe ikke må åbne.

Ifølge formanden for landets intensivla­eger, overlaege Joachim Hoffmann-Petersen, er der med knap 360 indlagte i øjeblikket god plads på hospitaler­nes covid- og intensivaf­delinger. Antallet af indlagte er mere end halveret siden årsskiftet, og laegerne forventer yderligere en halvering i løbet af en-to uger.

Han er ikke specielt optimistis­k, når det gaelder udsigten til en snarlig og større genåbning.

»Der kan sikkert godt lettes nogle småting, men ifølge de risikovurd­eringer, der ligger fra myndighede­rne nu, er den engelske mutation for alvorlig til, at man kan åbne noget af betydning i lang tid fremover. Forventnin­gen ser ud til at vaere, at der kommer rigtig gang i epidemien i marts, og at den topper i april. Vi kan derfor måske se frem til, at restriktio­nerne for alvor først lempes i maj eller juni,« siger han.

Han vurderer dog, at nogle mindre regionale genåbninge­r godt kan komme på tale – bl.a. skolebørn og måske gymnasieel­ever i områder med lav smitte.

På SDU haefter Jes Søgaard, professor i sundhedsøk­onomi, sig ved, at regeringen nu sender mere positive genåbnings­signaler. Også han mener, at det giver god mening at åbne f.eks. skoler i områder eller regioner med meget lave smittetal.

For samfundsøk­onomien vil det også vaere meget betydnings­fyldt at få åbnet detailbuti­kker der, hvor smitten er lav, men han peger på risikoen for pendling og deraf følgende smittespre­dning til de åbne områder. Mange folk er efterhånde­n villige til at køre langt for at komme i f.eks. åbne byggemarke­der og butikker, lyder det.

Hvis medicinen bliver vaerre end selve sygdommen, begynder folk at lave deres egne regler. CHRISTIAN WAMBERG, OVERLAEGE, BISPEBJERG HOSPITAL

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark