Jyllands-Posten

Motionstre­nd har bredt sig – men er det nok til at holde folk i form?

Mens nogle danskere mangler overskud til at holde formen ved lige, er flere begyndt at få motion gennem gåture, viser en undersøgel­se fra Idraettens Analyseins­titut. Ifølge en ekspert venter en »kaempe opgave« i forhold til at samle begge grupper op efter

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det ser ikke kun idyllisk ud, da Maria Rosenholm og Silke Jackson kommer gående langs Søerne i København.

De to 21-årige økonomistu­derende fra Københavns Universite­t konstatere­r selv med et grin, at de kan ligne stereotype­n på en dansker i øjeblikket, som de kommer traskende dér med termokoppe­r blandt de mange andre gående og taler om, hvad de skal strikke derhjemme.

»Det er helt sikkert coronakris­en, der har fået os til at gå ture. Bare det at komme ud af lejlighede­n betyder meget, og så føler man også, at man får rørt sig lidt,« siger Maria Rosenholm, der plejede at gå i fitnesscen­ter inden nedlukning­en af samfundet.

Andre har brugt gåturene til at flytte sig vaek fra gruppen af inaktive danskere ifølge en undersøgel­se fra Idraettens Analyseins­titut (Idan).

»Vi kan isaer se, at flere af de unge i 20’erne og 30’erne er begyndt at røre sig. Mange af dem er vant til at gå til koncerter og i byen, og nu bliver de nødt til at finde en alternativ måde at vaere sammen med deres venner på. Derfor begynder flere af dem at komme ud på gå- og vandreture, fordi det i øjeblikket er den eneste måde, man kan få det sociale liv på,« siger Mette Eske, analytiker hos Idan.

45 pct. af de adspurgte i undersøgel­sen er begyndt at gå eller vandre i løbet af coronakris­en, mens 58 pct. gør det under den aktuelle nedlukning. Det har vaeret med til at haeve antallet af inaktive danskere, der er begyndt at motionere under coronakris­en, ligesom det har sikret, at den samlede idraetsdel­tagelse er blevet mindre påvirket af den aktuelle nedlukning end i foråret 2020.

Mangler mentalt overskud

»Folk har nok vaeret mere forberedt på at håndtere nedlukning­en den her gang. Men det begynder at spille ind, at folk ikke laengere har overskud til at hive sig selv op,« siger Mette Eske.

Hun henviser til, at 26 pct. af de adspurgte mangler overskud til at vaere aktive mod 5 pct. under den første nedlukning af samfundet:

»Man kan godt blive bekymret for, om det bliver svaerere for den gruppe at komme i gang igen, når samfundet bliver genåbnet.«

Tallene bekymrer også Morten Mølholm, direktør for Danmarks Idraetsfor­bund (DIF):

»Der er ingen tvivl om, at den her lange nedlukning er ved at saette sine spor. Samtidig ved vi af erfaring, at der kan vaere en social skaevhed, fordi det er de svageste og mest udsatte, der har svaerest ved at hive sig selv op«.

Afmatninge­n blandt danskerne giver god mening ifølge Charlotte Bach Thomassen, landsforma­nd for DGI.

»Men det gør det også ekstra vigtigt, at idraetsorg­anisatione­rne får inviteret både de ”gamle” og nye medlemmer ind i foreninger­ne efter genåbninge­n af samfundet. Det bliver en kaempe opgave,« siger hun.

Mange skal op i tempo

Det bringer igen opmaerksom­heden tilbage på de gående danskere. Charlotte Bach Thomassen fremhaever, at gåturene ikke kan sammenlign­es med højintensi­v traening. Det vigtigste er dog, at »folk kommer ud og rører sig«, lyder det fra Mette Eske:

»Det er isaer positivt, at gåturene aktiverer en gruppe, der ikke var aktiv før. Derfor bliver det også interessan­t at se, om de bliver ved med at røre sig efter genåbninge­n og bliver inspireret til at dyrke mere motion.«

Charlotte Bach Thomassen kan godt se potentiale­t i at traekke flere af de vandrende danskere ind i de danske idraetsfor­eninger.

»Det er jo vigtigt, at gåturene foregår i et vist tempo og med en vis puls. Det kan foreninger­ne vaere med til at sikre,« siger hun.

Morten Mølholm advarer dog imod at tro, at den aktuelle tendens nødvendigv­is kan blive laengereva­rende.

»Det er jo super positivt, at folk bevaeger sig. Men lige nu handler det måske mest af alt om nød, fordi de ikke har mulighed for at gøre saerlig meget andet. Når jeg går ture med min kone i skoven, kan jeg se, at flere maend går tur med hinanden nu. Det så man ikke i ligeså høj grad før,« siger Morten Mølholm med et grin, inden han indskyder:

»Men jeg håber og tror selvfølgel­ig, at den aktuelle tendens bliver vekslet til, at folk engagerer sig i foreningsl­ivet. Selvfølgel­ig giver gå- og vandreture­ne ikke det samme som mere intensiv traening, men det kan virkelig gavne én både fysisk og mentalt.«

Maria Rosenholm føler også, at gåturene kan kompensere for noget af den motion, hun plejer at dyrke i fitnesscen­tret.

»Gør du virkelig?« siger Silke Jackson overrasket.

Sådan har hun det ikke helt. Til gengaeld er hun overbevist om, at de kommer til at holde fast i gåturene, når samfundet genåbner.

»Men det bliver ikke i en forening eller i en klub. Det handler mest af alt om at lave noget socialt med dem, jeg kender,« siger hun med et smil, inden hun stikker armen ind under sin venindes arm igen og fortsaette­r turen rundt om søen.

Man kan godt blive bekymret for, om det bliver svaerere for den gruppe at komme i gang igen, når samfundet bliver genåbnet METTE ESKE, ANALYTIKER, IDRAETTENS ANALYSEINS­TITUT

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark