Jyllands-Posten

SAUDI-ARABIENS KRONPRINS

-

Mohammed bin Salman, der ofte blot kaldes MbS, var relativt ukendt, da hans far, kong Salman, i januar 2015 overtog tronen og udnaevnte sin 29-årige favoritsøn til forsvarsmi­nister, olieminist­er, hofchef og en raekke magtfulde råd og fonde.

Da MbS to år senere blev kronprins, arrestered­e han hundreder af kongedømme­ts rigeste og satte dem uden for indflydels­e.

I dag er MsB Saudi-Arabiens de facto regent og har vist, at han har to sider. Han er på den ene side reformvenl­ig, men også villig til at bruge magt til at rydde kritikere af vejen.

Det skete opsigtsvae­kkende blot en måned før, at Saudi-Arabiens kronprins og fungerende leder, Mohammed bin Salman, ophaevede forbuddet for kvinder mod at køre bil.

Ville have hele aeren

»Kronprinse­n ville vaere sikker på, at ingen andre end han ville få aeren for at give kvinder ret til at køre bil,« har al-Hathlouls bror, Walid alHathloul, udtalt til den amerikansk­e tv-station CBS.

Året efter aendrede SaudiArabi­en også landets strikse vaergemåls­love, som kraevede, at kvinder skulle bede en mandlig vaerge, typisk et familiemed­lem, om lov til at gøre almindelig­e ting såsom at arbejde eller søge om at få et pas. Det havde al-Hathloul også kaempet for.

Hendes familie og menneskere­ttighedsgr­upper har igennem en utraetteli­g kampagne formået at holde det internatio­nale spotlys på hendes faengsling, og det har kastet en skygge over bin Salmans forsøg på at markedsfør­e sig selv som en social og økonomisk reformator af det konservati­ve kongedømme.

Det brutale mord på den saudiske journalist Jamal Khashoggi på det saudiske konsulat i Istanbul i 2018 gjorde skyggen endnu laengere.

Den saudiske regering har afvist, at al-Hathlouls løsladelse skyldes internatio­nalt pres. Men tidsmaessi­gt falder det sammen med indsaettel­sen af en ny praesident i Washington, som har gjort det klart, at menneskere­ttigheder igen vil vaere på USA’s dagsorden.

I et tweet på vegne af udenrigsko­mitéen i det amerikansk­e Senat kaldte republikan­eren Jim Risch da også kun nyheden »et godt første skridt.«

»Alle anklager mod hende bør bortfalde,« skrev han.

Al-Hathloul og 10 andre kvinder blev oprindelig­t stillet for en domstol i marts 2019. Men mens de andre blev løsladt – angiveligt mod løfte om ikke at tale med pressen – blev al-Hathlouls sag hele tiden udskudt.

I december sidste år blev den overført til en saerlig terrordoms­tol, der fandt hende skyldig i at »konspirere om at gennemføre en udenlandsk agenda« og bruge internette­t med henblik på at skade den offentlige orden.

Løsladt, men censureret

Hun blev idømt fem år og otte måneders faengsel, hvoraf en del er betinget.

Selv om den 31-årige aktivist nu er blevet løsladt, er hun dog ikke fri. Som en del af betingelse­rne for sin frigivelse må hun ikke rejse til udlandet i fem år eller fortaelle om sit faengselso­phold.

»Må jeg venligt bede jer om ikke at bruge ordet ”fri” og ”befriet”,« skrev al-Hathlouls søster, Lina al-Hathloul, på Twitter:

»Det her er ikke frihed.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark