Jyllands-Posten

Taiwan takker Biden efter samtale med Kinas leder

USA’s praesident har i en telefonsam­tale advaret Kina mod en aggressiv militaer fremfaerd over for Taiwan.

-

Taiwans regering udtrykker beundring for Joe Biden og takker den amerikansk­e praesident, efter at han i sin første samtale med Kinas leder, Xi Jinping, har udtrykt bekymring for den aggressive kinesiske optraeden over for østaten.

Joe Biden har vaeret praesident i godt tre uger. Han har lovet Taiwan opbakning og kaldt USA’s støtte til øens knap 24 millioner beboere »klippefast«.

Det er isaer understreg­et, efter at Kina er begyndt at sende bombe- og kampfly ind i Taiwans luftrum. Det er sket, lige efter at Joe Biden blev indsat som praesident den 20. januar.

Mødet på telefonen mellem Biden og Xi onsdag var det første mellem de to.

I samtalen understreg­ede Joe Biden sin »fundamenta­le bekymring for Beijings afpressend­e og uretfaerdi­ge praksis« i forhold til Taiwan, Hongkong og det uighuriske mindretal i provinsen Xinjiang. Det oplyste Det Hvide Hus.

Stabilitet og fremgang

»Vi vil udtrykke vores beundring og taknemmeli­ghed for, at praesident Biden er optaget af sikkerhede­n i Taiwanstra­edet og spørgsmål om menneskere­ttigheder,« siger en talsmand for Taiwans regering.

»Som et medlem af det internatio­nale samfund vil Taiwan fortsat arbejde taet sammen med ligesinded­e lande. Heriblandt USA. For sammen at bidrage til stabilitet og fremgang i stillehavs­regionen,« siger han.

USA har reageret på Kinas militaere optraeden. Inden for de seneste uger er der sendt en flådestyrk­e anført af hangarskib­et "Theodore Roosevelt"

til Det Sydkinesis­ke Hav.

Joe Biden har kaldt Kina USA’s vaerste konkurrent. Hans regering har flere gange vist, at den vil fortsaette dele af tidligere praesident Donald Trumps hårde politik over for Kina.

Taiwan har et fuldt udbygget demokrati med et staerkt forsvar. Ikke mindst takket vaere leverancer af militaert udstyr fra USA gennem mange år. Men østaten anerkendes kun af få lande.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark