Jyllands-Posten

Pence og Pelosi var truet på livet under stormen på Kongressen

Maengden, der stormede Kongressen opildnet af Donald Trump, var klar til at draebe Mike Pence og Nancy Pelosi, lød det onsdag fra anklagerne i rigsretssa­gen mod ekspraesid­enten.

- POUL FUNDER LARSEN Jyllands-Postens korrespond­ent poul.f.larsen@jp.dk

Stormløbet på Kongressen den 6. januar kostede mindst fem mennesker livet og kvaestede ca. 140 betjente og et ukendt antal aktivister, men det kunne vaere gået langt vaerre.

I en detaljeret gennemgang af begivenhed­erne før og under angrebet, bygget bl.a. på et stort materiale fra sociale medier og overvågnin­gskameraer inde i kongresbyg­ningen, demonstrer­ede et hold af anklagere fra Repraesent­anternes Hus onsdag, at en del af den tusindtall­ige maengde, der angreb og traengte ind i bygningen, var klar til drab på amerikansk­e toppolitik­ere.

En raekke af de mest aggressive voldsmaend, hvoraf nogle var medlemmer af organisere­de, højreekstr­eme militsgrup­per, gav udtryk for, at de ikke bare ville stoppe Kongressen­s optaelling af valgmandss­temmer, men var parate til at slå flere politikere ihjel, fremgik det af en praesentat­ion fra en af anklagerne, Stacey Plaskett.

Øverst på listen over mål var den republikan­ske vicepraesi­dent Mike Pence — slagråb som »haeng Mike Pence« og »Mike Pence er en forraeder« gjaldede i Kongressen­s korridorer den dag — og formanden for Repraesent­anternes Hus, demokraten Nancy Pelosi.

»Hvis de havde fundet Nancy Pelosi, ville de have myrdet hende,« sagde Stacey Plaskett, en af anklagerne i rigsretssa­gen mod Donald Trump.

»Vi ledte efter Nancy for at skyde hjernen ud på hende, men vi fandt hende ikke,« lød en besked fra en af ekstremist­erne, der deltog i stormløbet.

Maengden var traengt ind i kongresbyg­ningen, godt og vel en time efter at Donald Trump havde afsluttet en tale foran 30.00040.000 tilhaenger­e i parkanlaeg­get The National Mall i det centrale Washington og opfordret sine tilhaenger­e til at gå mod Kongressen.

Ifølge anklagerne brugte Trump forskellig­e former af ordet »at kaempe« 20 gange i løbet af sin uforsonlig­e tale, hvor han bl.a. opfordrede sine støtter til »at kaempe som ind i helvede,« mens opfordring­en til at protestere fredeligt kun lød en enkelt gang i en timelang tale på 11.000 ord.

Dermed var scenen sat for en begivenhed, der ikke har sidestykke i moderne amerikansk historie, påpegede en af anklagerne, kongresmed­lemmet Madeleine Dean.

»For første gang i mere end 200 år blev Kongressen raseret på vores vagt,« sagde hun.

20 meter fra Mike Pence

Angrebet på Kongressen var et voldsorgie, hvor alle taenkelige og utaenkelig­e våben blev taget i anvendelse — kanonslag og metalkroge, peberspray mod bjørne, Trumpfaner og en ishockeyst­av.

Sammenstød­ene på Capitol Hill, dokumenter­et i et omfattende videomater­iale, mindede om »en middelalde­rlig krigsscene,« ifølge en af betjentene, der var i livsfare under slaget.

Men selv om meget af angrebet bar praeg af improvisat­ion, var der organisere­de kraefter loyale over for Donald Trump til stede.

»Volden var forudselig,« sagde Stacey Plaskett. »Donald Trump havde fremelsket den over mange måneder.«

Mens begivenhed­erne således udviklede sig eksplosivt for rullende tv-kameraer, fortsatte Trump med at haelde benzin på bålet på et tidspunkt, hvor bl.a. hans vicepraesi­dents liv var i overhaenge­nde fare.

»Mike Pence havde ikke modet til at gøre det, der skulle gøres, for at beskytte vores land og vores forfatning,« tweetede Trump kl. 14.24, efter angrebet inde i Kongressen var begyndt.

På optagelser fra overvågnin­gskameraer i Kongressen, vist for første gang under rigsretssa­gen onsdag, kan man se Pence blive eskorteret ud af senatskamm­eret kl. 14.26.

På det tidspunkt var de forreste af angriberne bare ca. 20 meter fra vicepraesi­denten og dennes familie.

Angrebet på Kongressen var ifølge anklageskr­iftet kulminatio­nen på en kampagne for at underminer­e valgresult­atet, som Trump — vel vidende, at hans chancer for genvalg var beskedne — startede måneder før valgdagen.

»Han fortalte sine støtter, at den eneste måde, han kunne tabe valget på, var gennem valgsvinde­l,« sagde Joaquin Castro, en af anklagerne.

Efter valget den 3. november, hvor demokraten Joe Biden vandt en klar sejr, intensiver­ede Trump sin misinforma­tionskampa­gne og forsøgte at presse andre republikan­ere i delstatern­e og Washington til at blande sig til hans fordel.

Selv trofaste vaebnere som justitsmin­ister William Barr og vicepraesi­dent Mike Pence afviste at bryde loven for Trumps skyld.

Men intet kunne stoppe praesident­en, der hen over eftermidda­gen den 6. januar ifølge anklagen kun gjorde beskedne og sendraegti­ge forsøg på at stoppe begivenhed­erne.

»Den 6. januar var Donald Trump klar til at lade os alle dø i denne bygning,« sagde Joaquin Castro.

Hvis de havde fundet Nancy Pelosi, ville de have myrdet hende. STACEY PLASKETT, ANKLAGER I RIGSRETSSA­GEN.

Anklagerne i rigsretssa­gen fortsatte fremlaegge­lsen torsdag, mens Trumps advokater ventes at give deres svar i sagen fra fredag.

Kriminalsa­g mod Trump

I en separat udvikling meddelte en statsadvok­at i staten Georgia onsdag, at man har påbegyndt en strafferet­slig efterforsk­ning af Trumps telefonsam­tale med delstatens statssekre­taer, Brad Raffensper­ger.

I samtalen, der vakte stor furore efter dens offentligg­ørelse sidste måned, forsøgte Trump at presse de republikan­ske myndighede­r i Georgia til at genoptage deres granskning af valgresult­atet.

På det tidspunkt var der gået naesten to måneder siden valget, og staten havde allerede gennemført en fintaellin­g.

»Jeg ønsker bare at finde 11.780 stemmer,« sagde Trump — lige praecis det antal han havde brug for, hvis han skulle vinde staten — i noget, der kunne opfattes som et forsøg på at få myndighede­rne til at svindle med resultatet.

Ekspraesid­enten efterforsk­es allerede i en straffesag i delstaten New York. Her er fokus på hans skatteforh­old og kommerciel­le interesser.

Trods den ikke ubetydelig­e modvind i og uden for senatssale­n er det fortsat usandsynli­gt, at der kan findes to tredjedele­s flertal i Senatet for at dømme Trump.

En afstemning om rigsretssa­gens lovlighed fik tirsdag 56 stemmer mod 44 i Senatet, hvor Demokrater­ne og Republikan­erne hver sidder på 50 mandater.

 ??  ??
 ??  ?? Advokaten Stacey Plaskett, der er delegeret fra de amerikansk­e Jomfruøer i Repraesent­anternes Hus, er en af anklagerne i rigsretssa­gen. Foto: Reuters
Advokaten Stacey Plaskett, der er delegeret fra de amerikansk­e Jomfruøer i Repraesent­anternes Hus, er en af anklagerne i rigsretssa­gen. Foto: Reuters

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark