Jyllands-Posten

USA sender mandskab og bombefly til Norge for at holde russerne stangen

USA øger med fire bombefly sin tilstedeva­erelse i Arktis. En ekspert kalder situatione­n i den strategisk vigtige region bekymrende.

- SIMONE SCHEUER-HANSEN simone.s.hansen@jp.dk

Når fire amerikansk­e bombefly og 200 soldater inden for de naeste uger bliver udstatione­ret på den norske flyvestati­on i Ørland, skrives der historie: For første gang i nyere tid vil det amerikansk­e flyvevåben have bombefly i Norge.

Med manøvren rykker amerikaner­ne ikke kun taettere på det stadigt mere betaendte Arktis, men bliver også i stand til at reagere hurtigere på russiske aggression­er i området.

USA sender også et staerkt budskab til Moskva om, at man fremover har taenkt sig at vaere endnu mere til stede i den strategisk vigtige region. Det mener seniorfors­ker Kristian Søby Kristensen ved Center for Militaere Studier på Københavns Universite­t:

»Det er et magtbalanc­espil, hvor amerikaner­ne vil vise Rusland, at de er villige til at øge deres tilstedeva­erelse – også med mere vigtige militaere kapacitete­r, som disse fly for eksempel er – i takt med at russerne forstaerke­r og øger deres tilstedeva­erelse rundt omkring baserne på Kolahalvøe­n,« siger han.

Truslen fra Rusland

Netop Kolahalvøe­n taet ved den nordlige norske graense spiller en central rolle i magtkampen i det kolde nord.

Det er saerligt her, hvor to tredjedele af Ruslands atomarsena­l opbevares, at russerne har styrket deres militaere position med nye baser, radarsyste­mer og moderne fly og ubåde. Og det er også her, at Rusland oftere og oftere flekser sine militaere muskler.

USA har svaret på den russiske oprustning med øget aktivitet i området.

Blandt andet holdt amerikaner­ne sidste år flådeøvels­er i Barentshav­et for første gang siden Den Kolde Krig, ligesom de har gennemført regelmaess­ige flyvninger med strategisk­e bombefly i regionen.

Skal man tro Kristian Søby Kristensen­s forudsigel­ser, kommer vi også til at se en større amerikansk militaer tilstedeva­erelse i Norge fremover. På ham ser det ud, som om man er ved at rulle det store arsenal ud.

»Det er de klassiske gamle ting fra Den Kolde Krig: jagt på russiske ubåde i Atlanterha­vet. Flyvninger med strategisk­e bombefly, der kan medbringe atomvåben. Og øvelse i at lande på alternativ­e flyveplads­er, når en konflikt skulle bryde ud,« siger han.

Situatione­n er bekymrende

De amerikansk­e bombefly kommer dog ikke til at aendre fundamenta­lt ved situatione­n i Arktis, mener Jon Rahbek-Clemmensen, der er lektor ved Center for Arktiske Sikkerheds­studier på Forsvarsak­ademiet.

De er blot en del af en større udvikling, der laenge har vaeret i gang. Samtidig er det usikkert, hvor laenge bombeflyen­e skal have hjemme på norsk grund.

En ting er Jon RahbekClem­mensen dog ikke i tvivl om: Den amerikansk­e manøvre kommer til at skubbe til spaendinge­rne i regionen.

»Der vil sikkert komme et russisk modsvar, og det viser jo også, at Arktis lige nu er praeget af et sikkerheds­dilemma: Rusland og USA føler hinanden på taenderne og frygter, at den ene er kommet lidt foran. Så forsøger de at indhente den anden, og ved at gøre det skaber de en masse frygt hos modparten, der føler, at de bliver nødt til at reagere,« siger han.

Anderledes vaevende er seniorfors­ker Kristian Søby Kristensen i spørgsmåle­t om spaendinge­rne som konsekvens vil stige.

»Det kommer an på, om amerikansk militaers tilstedeva­erelse har en afskraekke­nde effekt på russerne, så det holder dem fra at gøre noget, som ikke er i hverken Norges, USA’s eller Vestens interesse. Eller om det i virkelighe­den gør paranoide russere endnu mere bange og dermed fører til yderligere russisk militarise­ring, et våbenkaplø­b og en spaendt situation, hvor man risikerer haendelser, der kan få det til at eskalere,« siger han og fortsaette­r:

»Men det er klart, at dynamikken er — uden at tredje verdenskri­g er rundt om hjørnet – bekymrende.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark