Jyllands-Posten

Systemtaen­kning og magtbegaer

-

Ingen anden begivenhed i mands minde har budt på en så stejl kollektiv laeringsku­rve som coronapand­emien.

Fra nedlukning­en af det danske samfund blev beordret den 11. marts i fjor og til dato, har der vaeret en kontinuerl­ig debat om, hvorvidt regeringen har haft for omfattende magtbeføje­lser, og om de er forvaltet autoritaer­t. Kritisk har Folketinge­t omtrent fraskrevet sig indflydels­e, mens styrelser og ministerie­r har kørt en delvist mørkelagt magtkamp om ansvaret for bl.a. skandaløse beslutning­er som lukningen af minkerhver­vet. Ikke mindst har der vaeret og er der stadig en intens debat om, hvordan det private erhvervsli­v er blevet behandlet under coronakris­en.

Laeren af det forløbne år er ved at blive udmøntet i en ny epidemilov – den tredje på bare to år – og for hver ny detalje, der bringes frem, vokser ubehaget ved en lovgivning­sproces, der har efterladt alt for mange folketings­medlemmer i rollen som de tre aber – ikke se, ikke høre, ikke tale.

Senest er det kommet frem, at fremtidige epidemier skal håndteres af en ny epidemikom­mission bestående af fem regeringsu­dpegede medlemmer, fire styrelsesc­hefer samt formaenden­e for KL og Danske Regioner. Med andre ord vil 9 af de 11 medlemmer direkte eller indirekte referere til regeringen. ”Uvildig” er derfor det sidste ord, som kan haeftes på epidemikom­missionen, der endda »så vidt muligt« skal opnå enighed om de skridt, der skal tages i situatione­r som den, vi oplevede for et år siden. Herudover skal Folketinge­t nedsaette et epidemiudv­alg bestående af hele 21 folketings­medlemmer, der skal kontroller­e regeringen. Modus vivendi bliver, at hvis en regering i tilfaelde af en epidemi f.eks. ønsker at indføre nedlukning­er eller forsamling­sforbud, skal epidemikom­missionen vurdere ønsket og udarbejde en indstillin­g, der skal sendes til Folketinge­t og offentligg­øres.

Konstrukti­onen giver kuldegysni­nger hos ethvert demokratis­k sindet menneske, da vi bag den aner samme egenrådige og autoritaer­e tankesaet, der har praeget statsminis­ter Mette Frederikse­n og hendes regering under hele coronakris­en. I de første måneder blev Folketinge­ts partier kun inddraget på skrømt, og opposition­en forsømte fuldstaend­ig sin pligt til at yde politisk modspil, der ned i mindste detalje trykprøved­e regeringen­s beslutning­er, som alt for ofte syntes truffet bag delvist nedrullede gardiner.

Hvad der isaer bekymrer, er, at samtlige medlemmer i epidemikom­missionen og epidemiudv­alget rekruttere­s i den osteklokke, der metaforisk omgiver Slotsholme­n. Uundgåelig­t bliver der tale om en djøfiserin­g af et ildevarsle­nde tilsnit. Der er ingen repraesent­anter for det private erhvervsli­v eller andre dele af den virkelige virkelighe­d – dem, hvis virksomhed­er og ansatte er blevet brutalt ramt af gentagne nedlukning­er. Som ofte fremført på denne plads er Folketinge­t fattigt på medlemmer med solid erfaring fra den private sektor. På praecis dette punkt er det repraesent­ative demokrati alt andet end repraesent­ativt, hvilket afspejler sig i, at den ny epidemilov kun taler om erstatning­er i tilfaelde af ekspropria­tion, men ikke ved beordrede nedlukning­er. Regeringen­s forslag er ikke bare udtryk for systemtaen­kning støbt i beton, men også et regulaert magtbegaer.

Menneskeli­gt og ikke mindst økonomisk har coronakris­en vaeret ekstremt kostbar, og derfor er det afgørende, at repraesent­anter for de private arbejdsgiv­ere og lønmodtage­re får saede i epidemikom­missionen, så den økonomiske og beskaeftig­elsesmaess­ige dimension sidder med ved bordet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark