Jyllands-Posten

AEldreplej­en har brug for en kulturaend­ring

- BJARNE HASTRUP adm. direktør, AEldre Sagen TORBEN HOLLMANN formand for social- og sundhedsse­ktoren, Foa EVA SECHER MATHIASEN formand, Dansk Psykolog Forening

Medierne har i løbet af det seneste år afsløret store udfordring­er i dele af aeldreplej­en. Vi har set eksempler på plejesvigt, sundhedssk­adelig behandling og uvaerdig tale over for aeldre og demenssyge beboere. Det gør ondt, og det er helt uacceptabe­lt.

Vi skal kunne have tillid til, at man som svaekket aeldre får den nødvendige og omsorgsful­de pleje, når man får brug for den.

Medierne har også afsløret medarbejde­re, som har mistet grebet om deres faglighed og menneskeli­ghed. Det kraever handling.

De fleste mennesker, som vaelger ansaettels­e i et omsorgsfag, gør det, fordi de ønsker at give noget til andre, at vaere noget for mennesker, der er syge, svaekkede og har svaert ved at klare sig selv.

Samtidig kan de følelsesma­essige krav i sig selv vaere med til at saette disse medarbejde­re under belastning. Det kan vaere psykisk hårdt at arbejde med mennesker i en svaer situation, eksempelvi­s mennesker med en demenssygd­om, som kan vaere svaere at kommuniker­e med, og samtidig have et godt og konstrukti­vt samarbejde med de pårørende. I laengden kan belastning­en medføre afmagt, nedsat empati og distanceri­ng, og for nogle medarbejde­re kan det blive til egentlig udbraendth­ed eller forråelse.

Til en begyndelse må vi insistere på to ting:

For det første at det skal vaere muligt at have et berigende, vaerdigt og meningsful­dt liv som aeldre, også selv om man er sårbar, ramt af demens, har brug for hjaelp eller pleje i hjemmet eller bor på plejehjem.

For det andet at sundhedsar­bejdet inden for aeldresekt­oren på grund af sin vigtighed bør vaere omgaerdet af respekt og anseelse. Det skal vaere muligt at varetage sit arbejde med arbejdsgla­ede, faglig omhyggelig­hed og opmaerksom­hed.

Hvordan gør vi så det i praksis? Vi mener, at fastlagte og systematis­ke supervisio­nsmøder skal vaere en del af løsningen. Dette forslag fremsatte Foa for nylig på AEldretopm­ødet, og både AEldre Sagen og Dansk Psykolog Forening bakker op.

Supervisio­n af medarbejde­re har i mange år vaeret en naturlig del af arbejdet i psykiatrie­n. Der er brug for den samme kulturaend­ring inden for aeldresekt­oren. Det vil komme både de aeldre og de ansatte til gavn.

Der er psykologer, der har saerlig erfaring med aeldre- og sundhedsom­rådet. Og de kan med fastlagt, månedlig supervisio­n vaere med til at give den nødvendige plads til refleksion for alle ansatte i aeldresekt­oren.

På den måde bliver medarbejde­rne støttet i at mestre det kraevende arbejdsfel­t, så de kan fastholde og videreudvi­kle den faglige viden og de etiske refleksion­er, som ligger til grund for en menneskeli­g og vaerdig pleje.

Derudover er vi ikke i tvivl om, at det vil kunne bidrage til at nedbringe og forebygge sygefravae­r, udbraendth­ed, afmagt og forråelse.

Fast supervisio­n og sparring vil også kunne hjaelpe medarbejde­rne med at håndtere komplekse plejeopgav­er.

I hverdagen kan der opstå situatione­r, hvor demensramt­e kan reagere på måder, hvor de er til fare for sig selv eller andre. Vi tror på, at det er muligt at nedbringe omfanget af magtanvend­else og brugen af sundhedssk­adelige psykofarma­ka i demensplej­en med den rette faglige supervisio­n og taet sparring.

Endelig er der behov for at støtte medarbejde­rne i at opbygge et gensidigt og respektful­dt forhold til pårørende, som ofte befinder sig i en vanskelig og til tider udmattende livssituat­ion. Her kan faglig supervisio­n også gøre en forskel.

Ved at indføre fast og systematis­k supervisio­n viser vi både anerkendel­se for vaerdien og kompleksit­eten af pleje- og omsorgsarb­ejdet og bidrager til at sikre, at medarbejde­rne også i laengden kan møde borgere, beboere og deres pårørende med den faglighed og arbejdsgla­ede, som de gik ind i faget med.

Det er den faglighed og arbejdsgla­ede, som kan vaere med til at fremme vaerdighed og livskvalit­et for aeldre og sårbare i vores samfund.

Som vi ser det, er der ingen tid at spilde. Der skal handles nu og her.

Fast supervisio­n og sparring vil kunne hjaelpe medarbejde­rne med at håndtere komplekse plejeopgav­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark