Jyllands-Posten

Det er socialdemo­kratisk Morten Korch

-

Mette Frederikse­n, enehersker­en over Danmark, vil have os til at huske på, at hun bare er en helt almindelig socialdemo­kratisk pige oppe fra Aalborg. Først var der den røde makrel i tomat, som har fulgt hende i madpakker lige fra barndommen til nu: et rødt signal, et signal om almindelig­hed, om at vaere praecis, som alle hendes helt almindelig­e vaelgere er (?), et signal om en ubrudt identitet. Og nu reklamerer hun for sin almindelig­hed ved at vise sig frem i chik positur som glad vinduespud­ser.

Det første er lidt grinagtigt. Det andet er direkte betaenkeli­gt. Selv set i forhold til hendes vaelgere.

For hvad er det for en rollemodel, hun traeder ind i som den glade vinduespud­serpige?

Hun genopliver der en kvinderoll­e, som hun og hendes parti og ikke mindst hendes nuvaerende støttepart­ier ellers har gjort alt for at smide i historiens skraldespa­nd: kvinden som den, der gør det huslige arbejde.

Uvilkårlig­t ser man for sig talrige parallelle­r fra fortidens reklamever­den. Kvinden, der støvsuger, kvinden, der står for storvasken i familien, kvinden i køkkenet osv. Man kan finde masser af den slags gamle reklamer på nettet. F.eks. en reklame for vaskemidle­t Persil, hvor man ser en chik, ung kvinde i faerd med at haenge det skinnende rene vasketøj op.

Hvis man sammenlign­er det billede, Mette Frederikse­n har lagt ud af sig selv som glad vinduespud­ser, med den gamle Persil-reklame, bliver det tydeligt for enhver, at Mette Frederikse­n har betrådt en meget risikabel vej med sin selvpromov­ering. Den peger i den grad bagud mod en svunden tids husmorroll­e – vel at maerke ikke fra den overklasse, som kvinderne på de gamle reklamer tilsynelad­ende efter dragt og stil tilhører, men fra den mindre bemidlede middelklas­se og arbejderkl­assen.

Forskellen er, at den gamle reklame på trods af sit urigtige stilikon var aerlig i forhold til den kvinderoll­e, den viste frem. Det er Mette Frederikse­ns selvreklam­e ikke. Den er hentet ud af fortiden. Den er en gang socialdemo­kratisk Morten Korch, et opstillet og usandt portraet. Ikke en rollemodel, må man gå ud fra. Ikke et virkelighe­dsbillede. En på alle måder falsk reklame. Så hellere Persil ...

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark