Jyllands-Posten

Og hvem har lige bestemt, hvor mange millioner et liv er vaerd …

Der er ét spørgsmål, der efterhånde­n fylder lige så meget i tankerne som det om, hvornår pandemien er ovre. Det er spørgsmåle­t om, hvad det kommer til at koste at have lukket det meste af verden ned i et år.

- STEEN BOSEBJERG forfatter og brandingmi­ssionaer, Charlotten­lund

I Danmark kan vi bryste os af lidt over 2.000 dødsfald med en positiv coronatest på dødserklae­ringen. Flot, hvis det er det eneste benchmark, der navigeres efter. Hvad vi ikke modtager statistikk­er på, er, hvor mange af disse der eksempelvi­s lider af demens, er terminale kraeftpati­enter eller reelt set er døde af ensomhed.

Samtidig er der en økonomisk regning, som ingen politikere eller embedsfolk tilsynelad­ende tør at løfte sløret for. Den transparen­s, vi er blevet vant til gennem vores digitale hverdag, sløres tilsynelad­ende i politisk spin, populisme og et politisk system bestående af profession­elle politikere og embedsfolk, der aldrig har prøvet at producere reel vaerdi – altså velstand – til den velfaerd, de er sat til at forvalte. Det er ikke alene en trussel mod velfaerden, men også en trussel mod demokratie­t.

Du kan blive ansat som chef, men om du også reelt bliver en leder, afgøres af de medarbejde­re, som du er chef for.

Det er meget simpelt. Er der ingen, som følger dig, er der heller ingen at lede. Samme princip gaelder i det politiske system. En af de gode ting ved kriser er, at de afslører styrker og svagheder i systemer. Coronakris­en har laert os, at vi som danskere er gode til at stå sammen, når vi oplever en ydre trussel, men også at ting skal give mening, før ledelsen opnår vores fulde opbakning.

Vi er alle aktionaere­r i ”forretning­en Danmark”. Inden for hvert fjerde år har vi mulighed for at udskifte ledelsen. Demokrati er en styreform defineret ved, at det er folket, som traeffer beslutning­erne. Det kan diskuteres, hvor meget ”folk” der er over de politikere, vi har sat til at repraesent­ere vores holdninger i Folketinge­t. P.t. har vi en regering med en gennemsnit­lig erhvervser­faring på 2,4 år. Alt for mange politikere vil jeg karakteris­ere som mere corporate survivers end vaerdiskab­ende frontkaemp­ere.

Du uddannes i dag til politiker. Det starter med studiejob som medlem af det lokale byråd, du studerer magt, intriger og overlevels­esstrategi­er på universite­tet, bliver medietraen­et af de journalist­er, som dagen efter prøver at ”slagte” dig på åben skaerm. Og vupti – du har skabt dig en karriere som levebrødsp­olitiker, som kun får et afbraek, hvis du eller dit parti kvajer sig.

Er det sådan et demokrati, de gamle graekere drømte om?

Reelt set er der kun et parti i Folketinge­t, som har taget konsekvens­en af, at Folketinge­t skal afspejle befolkning­en, og har sat et maksimum på syv år for, hvor laenge man kan sidde på Borgen ad gangen. Hvorfor er der ingen andre partier, der kopierer Enhedslist­en for dette fremragend­e princip?

Når man traeffer beslutning­er om at nedlaegge et erhverv eller lukke privathosp­italer for så efterfølge­nde at fedte regningen af på, at det ikke var et påbud, eller når man synes, det er fint at benytte skattekron­er på en rigsretssa­g med en handling, som 99 pct. af danskerne er enige i, så mangler politikern­e og embedsvaer­ket efter min bedste vurdering jord under neglene.

Politikerl­ede har vi oplevet mange gange tidligere i historien. Vi skal blot tilbage til 30’erne for at se, hvor galt det kan gå, når befolkning­en mister tilliden til systemet. Uroen ulmer. Men In Black-bevaegelse­n er meget mere end en flok landsbytos­ser.

Rigtig mange selvstaend­ige og mindre virksomhed­er er i overlevels­eskamp. Selv priser jeg mig lykkelig for ikke at vaere selvstaend­ig i disse tider, men bekymrings­frit kan haeve min månedsløn som hhx-laerer. Men det er alle dem, som ligger i overlevels­eskamp, der er med til at sikre det skattegrun­dlag, som gør det muligt at leve i et velfaerdss­amfund, hvor halvdelen af arbejdssty­rken er på overførsel­sindkomst.

Det er her, jeg bliver bekymret over de økonomiske konsekvens­er af coronakris­en. Hvor stor bliver regningen? Hvornår starter tilbagebet­alingen, eller vaelger politikern­e at give den i arveforsku­d til naeste generation? Jeg misunder ikke de politikere, der står med ansvaret. Uanset hvad der besluttes, vil der vaere uenighed. Blot blandt mine 70 kolleger er hele holdningss­pektret fra ”total isolation” til ”de svage må dø” repraesent­eret. De beslutning­er, regeringen traeffer, accepterer langt de fleste danskere og indordner sig under. Ingen ønsker italienske tilstande, og som dansker har vi laert at opføre os som et hold.

En af de gode ting ved kriser er, at de afslører styrker og svagheder i systemer. Coronakris­en har laert os, at vi som danskere er gode til at stå sammen, når vi oplever en ydre trussel, men også at ting skal give mening, før ledelsen opnår vores fulde opbakning.

Problemet er, når politikere mister deres legitimite­t. Lige nu er vi mange, der oplever en topstyring og manglende transparen­s. Det er en ledelsesst­il, vi ikke er vant til at se i Danmark. Jeg får ordrer uden at forstå konsekvens­en. Ser ”retsog rimelighed­s”-principper blive parkeret. Oplever retningsli­njer og regler, som kun kan vaere formuleret af personer, der er langt vaek fra min hverdag. Hvad er de strategisk­e rammer og mål, ministerie­rne navigerer efter? Hvordan forklarer vi naeste generation, at vi brugte xxx milliarder på at forlaenge menneskeli­v med tre-fire år?

Når politikere har så svaert ved at indrømme egne fejl. Når det bliver vigtigere at have ret end at blive klogere. Når argumenter bliver ensporede. Så skaber vi en kultur, hvor det er forbudt at fejle. Fejl er en del af al udvikling. Innovative virksomhed­er belønner ligefrem fejl. Jeg har ikke kendskab til pensum på ”new public management”-uddannelse­rne, men jeg er overbevist om, at jeg ville få en vaesentlig bedre forrentnin­g af mine skattekron­er, hvis denne uddannelse blev lagt ud som ledelsespr­aktik i en privat virksomhed.

Uanset hvad kommer coronakris­en til at koste vores samfund milliarder af kroner. Derfor er det afgørende, at politikere og embedsfolk tager de forretning­smaessige briller på og begynder åbent og aerligt at fortaelle om den økonomiske virkelighe­d, der venter. Ingen ansvarlig virksomhed­sleder ville turde ignorere det faktum. Tillid skal vindes.

Det gør man først og fremmest ved at opføre sig ordentligt, vaere åben og aerlig og frem for alt dele den strategi, der skal legitimere beslutning­erne. I denne proces bliver vi bl.a. nødt til at åbne for det ubehagelig­e spørgsmål: Hvad må et liv koste? Jeg har selv foraeldre midt i 80’erne, og deres vaerdisaet­ning af deres liv er vaesentlig­t lavere end Mette Frederikse­ns.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark