Jyllands-Posten

OL-chefens job er i fare efter nedladende bemaerknin­ger

Yoshiro Mori var i sin tid som politiker og premiermin­ister berygtet for at tale, før han taenker. Fredag holder OL-arrangører­ne et bestyrelse­smøde, som kan betyde en fyring af Mori for nedladende udtalelse om kvinder.

- EMIL ROSBORG emil.rosborg@jp.dk

Spørgsmåle­t om, hvorvidt de udsatte lege i Japan endelig bliver afholdt denne sommer, haenger stadig i luften, og i midten af det hele står en mand, der har en mildest talt uheldig evne til at tiltraekke sig pressens søgelys for de forkerte ting.

Den mand hedder Yoshiro Mori, og han er praesident for organisati­onskomitée­n for OL i Tokyo og tidligere premiermin­ister i landet.

Torsdag meddelte flere internatio­nale medier, at Yoshiro Mori vil traekke sig fra sin indflydels­esrige post eller blive fyret i løbet af fredag, og at han formodes at blive erstattet af chefen for den olympiske landsby, Saburo Kawabuchi. Det skrev blandt andre nyhedsbure­auet Reuters og det japanske tv-netvaerk Fuji News Network.

Årsagen til hans mulige afgang før tid og måske allerede fredag skal findes i, at den 83-årige Mori under et møde i komitéen i begyndelse­n af februar fik sagt en raekke nedgørende ord om kvinder, som mange fandt saerdeles kraenkende, og som Den Internatio­nale Olympiske Komité følte sig nødsaget til at tage kraftig afstand fra.

Yoshiro Mori mente nemlig, at man skulle vaere varsom med at give kvinder for meget taletid på bestyrelse­smøder.

»Et bestyrelse­smøde med mange kvinder ville tage lang tid. Kvinder er konkurrenc­emennesker. Når nogen haever sin hånd og taler, tror de sikkert alle, at de også skal tale. Det er derfor, at de alle ender med at give kommentare­r,« lød det blandt andet fra Mori ifølge avisen Asahi Shimbun.

Få dage senere kom undskyldni­ngen så. Mori erkendte, at hans kommentare­r var »imod den olympiske ånd« og uacceptabl­e fra en mand i hans position.

På spørgsmåle­t om, hvordan han kunne have haft den opfattelse af kvinder, svarede Yoshiro Mori:

»Jeg har ikke talt med kvinder for nylig, så det ved jeg ikke,« lød forklaring­en, og den undskyldni­ng gjorde ikke meget for at kølne vreden mod ham, skriver Asahi Shimbun.

Hjerne som en haj

Det er langtfra første gang, at den i skrivende stund OLchef

Yoshiro Mori blev født den 14. juli 1937 i Neagari som søn af Shigeki og Kaoru. Både Moris far og bedstefar har tjent som borgmester i byen.

Han er uddannet på Waseda-universite­tet i

Tokyo, der har fostret en raekke af Japans politiske topfolk. Blandt andet mødte Yoshiro Mori i tiden på universite­tet de senere premiermin­istre Noboru Takeshita og

Keizo Obuchi.

Blev første gang valgt ind Repraesent­anternes Hus som 32-årig i 1969 for partiet LDP. Han besad flere ministerpo­ster, inden han i april 2000 overtog premiermin­isterposte­n fra den døende Keizo Obuchi. Den 26. april 2001 trak

Yoshiro Mori sig fra posten, og siden har han primaert beskaeftig­et sig med diplomati og sport.

får japanere til at tage sig til hovedet. Ifølge LA Times var han i Japans politiske kredse allerede notorisk berygtet for sine manglende kompetence­r, inden han blev Japans premiermin­ister.

Som en af spidserne i regeringsp­artiet LDP blev han beskrevet som indehaver af »et hjerte som en loppe og en hjerne som en haj« af et japansk medie, der altså anså Mori for at vaere både fej og dum.

Som premiermin­ister havde han svaert ved at aendre på det ry.

Han overtog posten den 5. april 2000, da et slagtilfae­lde sendte partifaell­en Keizo Obuchi i en komatilsta­nd, som han aldrig vågnede op fra.

Starten som premiermin­ister var hård for Yoshiro Mori. Ved hans indsaettel­se viste meningsmål­inger i landet, at kun 30 pct. af japanerne bakkede op om ham som landets leder.

Umiddelbar­t efter sin tiltraeden i embedet kom Mori så i problemer igen, da han udtalte, at Japan var et »land af guder, centreret omkring kejseren«. Dette blev set som meget kontrovers­ielt, da den japanske forfatning skelner skarpt mellem religion og politik. Det skriver France24.

Yoshiro Mori blev aldrig en succes som premiermin­ister. Folkets opbakning til ham faldt og faldt, og da han i april 2001 valgte at traekke sig fra jobbet, stod hans manglende popularite­t klart som Japans røde sol – meningsmål­ingerne viste en opbakning til Mori på sølle 7 pct.

Succes i sporten

Efter at Yoshiro Mori trak sig fra posten som premiermin­ister, har han vaeret engageret i at promovere japansk elitesport med paen succes. I 2005 blev han udnaevnt som praesident i det japanske rugbyforbu­nd – en sport, som han følger taet og selv har dyrket på amatørplan. Her var han med til at sikre, at Japan blev vaertsnati­on for verdensmes­terskabern­e i 2019.

I 2014 blev han så udpeget som praesident for organisati­onskomitée­n for det kommende OL i Tokyo. I første omgang havde han afvist jobbet på grund af sin høje alder, men i sidste ende takkede han ja til jobbet – velvidende, at han muligvis aldrig ville komme til at se legene udspille sig i virkelighe­den.

»Jeg kommer til at leve fem eller seks år mere, hvis jeg er heldig. Dette vil vaere min sidste ene tjeneste til landet,« lød det dengang fra Mori.

Yoshiro Mori lever som bekendt stadig i bedste velgående. Nu er spørgsmåle­t så bare, om hans job også gør det.

Ifølge avisen Mainichi vil Mori sandsynlig­vis meddele sin afgang fredag, når OLarrangør­erne holder bestyrelse­smøde, hvor netop Moris udtalelse er på dagsordene­n.

Yoshiro Mori, praesident for organisati­onskomitée­n for OL i Tokyo, Tokyo

 ??  ?? Det kan meget vel koste Yoshiro Mori jobbet som OL-chef, at han på et møde sagde, at kvinder taler for meget.
Foto: Toshifumi Kitamura
Det kan meget vel koste Yoshiro Mori jobbet som OL-chef, at han på et møde sagde, at kvinder taler for meget. Foto: Toshifumi Kitamura

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark