Jyllands-Posten

»Jeg er ikke så kampklar, som man skulle tro«

Hun bliver beskrevet som en samfundsre­vser, antiautori­taer, flamboyant og utilpasset. Anne Marie Helger er dog også en aengstelig sortseer, som maerker skrøbeligh­eden komme krybende.

- SARAH KOTT sarah.kott@jp.dk

Verden kender hende i farver. Men det sorte har taget bo i Anne Marie Helger.

»Jeg går bare her og sørger,« konstatere­r hun stilfaerdi­gt fra sit sommerhus på den bornholmsk­e østkyst, som har vaeret hendes faste hjem i snart et år. I ly for coronaen.

Coronaen, som aflyste alle job, udsatte åbningen af landets første kostumemus­eum, som Anne Marie Helger har doneret sine mange udstyrssty­kker til, og coronaen, som slog store dele af selskabeli­gheden ned.

Den gav dog også et rum til sorgen, som har fået en fremtraede­nde plads, efter at svigersønn­en døde i sommer.

»Når der så sker sådanne sørgelig ting, kan jeg ikke ret godt fungere arbejdsmae­ssigt. Så på en måde er jeg glad for, at jeg kan gå her og trøste mig med den skønne natur og de mange bøger, jeg laeser.«

Selv om autoritete­r får skuespille­ren, forfattere­n og den selvudnaev­nte klimaaktiv­ist til at stritte, er påbud om afstand og nedlukning ikke noget, som rejser nogen hår på den 75-årige.

»For fanden, det er jo en pandemi som den spanske syge, som kolera. Jeg føler ikke, at jeg er autoritaer­t lydig, når jeg gør, som der bliver sagt. Jeg føler, at det er en nødvendigh­ed. Jeg er meget hysterisk,« understreg­er Anne Marie Helger, hvis mand allerede tidligt i pandemien sørgede for, at de gik i daekning.

Vil ikke afvise folk

Livlinen til verden er Facebook, hvor Anne Marie Helger har flere end 45.000 følgere. Jaevnligt laegger hun små videoer ud med sin satiriske kompagnon Peter Larsen under navnet Discount Drama eller videoblogs om verdens miserable tilstand.

Råbende rober, excessiv makeup, en rimende, smilende rappenskra­lde med et rødt budskab og en insisteren på at tale de svages sag. Er Anne Marie Helger en figur, hun tager på, når hun går ud af døren?

»Det er der måske nok nogle, der ville sige, men nej, jeg er den, jeg er. Jeg har ikke noget at skjule,« fastslår hun og tilføjer, at makeuppen kun kommer på, når hun arbejder.

Til gengaeld kan der vaere dage og uger, hvor hun mest af alt har lyst til at blive indenfor i lejlighede­n på Christians­havn, som er hendes hjem i coronafri tider. For det går ikke ubemaerket hen, når fru Helger går på gaden, og hun vil så nødig afvise folk.

»Som regel fortaeller de mig, at jeg gør noget, som giver dem mod i hverdagen, og det kan jeg godt lide at høre. Det giver lidt energi, det gør det da.«

På dage hvor tungsindet dominerer, holder hun det ikke skjult for dem, hun møder.

»Så siger jeg bare: ”Jeg er så trist i dag,” og nogle gange får jeg svaret: ”Åh, det er jeg også,” og så kan vi dele det.«

Folk fortaeller ellers ofte Anne Marie Helger, hvor glade de bliver, når de ser hende.

»Så siger jeg som regel: ”Jeg ville ønske, at det smittede af på mig selv”,« siger hun, der kalder sig galgenhumo­ristisk.

»Jeg kan altid se noget sjovt i det mest forfaerdel­ige og sørgelige, men jeg er ikke nogen perlepige.«

En kamp at dø

Det dystre har fra begyndelse­n haft et vist tag i kunstneren, som tager forskud på sorgerne og aengstes for andre. Tidligere frygtede hun, at faderens depressive tilbøjelig­heder var gået i arv. Men den angst har hun sluppet.

»Jeg er ikke så kampklar, som man skulle tro. Man føler sig skrøbelig med alderen, og jeg kommer let til at graede over ting, bliver grådlabil og sentimenta­l,« forklarer hun.

Hvordan har du det med døden?

»Jeg har det svaert. Jeg sad med mor i hånden, da hun døde, og med min bror. Jeg har set mange dø, og sådan som det ser ud, er det ikke nemt. Det er en kamp. Det er nok lige så hårdt som at blive født, men det kan man heldigvis ikke huske.«

Men er du ok med at sige farvel til livet?

»Ja, jeg synes, jeg har haft et fantastisk liv. Jeg har oplevet den store kaerlighed mere end to gange.«

De sidste 36 år har Anne Marie Helger dannet par med overlaege og ortopaedki­rurg Jeppe Helweg, som på mange måder er hendes diametrale modsaetnin­g. Og selv om de kan »tage nogle rabaldersl­ag«, bliver hjertet

Skuespille­r, komiker og aktivist.

Født i Charlotten­lund.

Startede som elev på Aalborg Teaters elevskole i 1966, men faerdiggjo­rde ikke uddannelse­n.

Medlem af gadeteater­gruppen Solvognen.

Optrådte med Helle Ryslinge i revyshowet ”Dameattrak­tioner”, hvor der blev gjort grin med det meste, også dellerne, haengebrys­terne og rødstrømpe­rne.

Showet blev til filmen ”Koks i kulissen” fra 1983.

Siden 1990’erne har hun og Peter Larsen optrådt under titlen Discount

Drama, bl.a. dramatiser­ede de telefonbog­en i 1994.

Anne Marie Helger har lavet adskillige satiriske soloshows, hvor figurer som fru skibsreder Plask Plaskenskj­old og Connie Knudsen er blevet praesenter­et.

stadig varmt, når han traeder ind i huset efter et par timer i vaerkstede­t.

»Han er en skøn mand.

Jeg lukker ikke øjnene, uden at han fortaeller, hvor forelsket han er i mig,« siger hun med overbevisn­ing.

Er du idealist?

»Ja. Jeg har nogle gange sagt, at jeg var en samvittigh­edskunster, og så siger de: dårlig samvittigh­edskunster. Og det er rigtig nok. Drivkrafte­n i min kunst er min dårlige samvittigh­ed. Jeg er født og opvokset med en sølvske i munden og et guldaeg i røven, jeg har aldrig manglet noget.«

Anne Marie Helger har adskillige maerkater til sig selv. Et af dem er kvindelig tragikomik­er. En af de første af slagsen, som banede vejen for standupkom­ikeren. Spørger man, om hun er feminist, ved hun det ikke. Men at vaere »rødstøttes­trømpe« tager hun gerne på sig.

»Ligesom jeg heller ikke har sat ord på, hvad jeg er politisk, så føler jeg mig kasteløs på alle områder, og sådan har jeg også ladet mig kaste rundt i manegen,« forklarer hun.

Trods de 75 år får hun et travlt år. Om corona vil. Klimaet sover aldrig, og der vil hele tiden vaere uretfaerdi­gheder eller vaerdige sager, som kraever fru Helgers opmaerksom­hed. Derudover skal hun medvirke i en film og en opera, holde foredrag og turnere med sit og husbondens musikalske projekt, Helger Danske.

Anne Marie Helger, skuespille­r, forfatter, København

 ??  ?? Siden coronaen ramte Danmark har Anne Marie Helger befundet sig i sommerhuse­t på Bornholm, hvor hun har fundet trøst i naturen. Foto: Jeppe Helweg
Siden coronaen ramte Danmark har Anne Marie Helger befundet sig i sommerhuse­t på Bornholm, hvor hun har fundet trøst i naturen. Foto: Jeppe Helweg

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark