Jyllands-Posten

Hevet ind fra skyggen — nu skal Lars Friis tage kuglerne

Viborg FF har hele saesonen lignet en sikker oprykker. Men nu er cheftraene­ren en, der aldrig har prøvet rollen før.

- THOMAS LUND HANSEN thomas.lund@jp.dk

Da Viborg FF i december nødtvungen­t måtte aflevere klubbens cheftraene­r, Jacob Neestrup, til FC København, tog lederne i klubben en dyb indånding, før de hentede en ny ind.

Valget var ganske overrasken­de. I stedet for at nappe et af de etablerede navne på det danske traenermar­ked for at styre holdet sikkert i Superligae­n, blev det Lars Friis, der hidtil kun har begået sig som assistent.

Selv mener Lars Friis, at han er klar til rollen som chef, selv om han betegner sin situation som »ganske speciel«. Normalt hives traenere ind, når en anden fyres, eller når der er kontraktud­løb efter en saeson, men Lars Friis blev headhuntet til Viborg FF, i en situation hvor han overtog et hold i toppen af divisionen og med vinderment­aliteten i top.

»Jeg har taenkt over, hvem der har prøvet det før, men jeg kan ikke huske nogen steder, hvor det er sket. Der er en mursten, der er erstattet af en anden mursten, men hele fundamente­t af spillere er i samme forfatning,« siger den 44-årige Lars Friis.

Store personligh­eder

Han har vaeret langt omkring, inden han selv fik ansvaret på højeste plan.

Til gengaeld har han vaeret assistent for store personligh­eder i traenerver­denen; et mesterskab med Glen Riddershol­m i FC Midtjyllan­d, ad to omgange under blandt andet David Nielsen i AGF og i Brentford under Thomas Frank og Dean Smith, sidstnaevn­te månedens manager i Aston Villa i december.

»Jeg har fået noget med fra hver og set, hvad der fungerer godt, og hvad jeg i hvert fald ikke vil gøre, den dag jeg selv står med dirigentst­okken. Så jeg vil selvfølgel­ig gerne skabe mit eget vaesen og ikke kopiere nogen, men jeg kan blive en blanding af det hele. Det er Glens ihaerdighe­d omkring de små detaljer uden for banen og på banen, Thomas’ nørderi som traener på banen, hvor han har fuldstaend­ig styr på spillet, og David er voldsomt dygtig, i den måde han agerer på på kampdage,« siger Lars Friis.

Viborg FF ligger for øjeblikket på en delt førsteplad­s i 1. division med syv point ned til tredjeplad­sen. De to øverste hold rykker op.

Lars Friis er klar til det pres, der ligger på en cheftraene­r.

»Det er en del af mit dna, så det har jeg det godt med, men jeg er godt klar over, at det er himmel eller helvede. Jeg kan ikke sige, at det naesten gik, for så er det bare ikke godt nok. Nummer tre dur ikke,« siger Lars Friis.

Han mener, at han først for alvor kommer til at se den store forskel på at vaere chef og assistent, når Viborg møder Fredericia fredag aften.

»Så er det mig, der står på mål for facit og tager kuglerne, hvis tingene ikke er, som de skal vaere. Dagligdage­n som traener er til gengaeld kommet let til mig, for jeg har altid forsøgt at vaere mig selv i min traenerkar­riere, og nu er det så mig, der tager nogle beslutning­er, men det gør jeg sammen med staben og spillerne,« siger Lars Friis.

Viborg rykkede i 2017 ned i 1. division, og siden har der vaeret en masse naerved og naesten-oplevelser i forhold til at rykke op. I sidste saeson blev holdet nummer to, men på grund af en ny struktur rykkede kun et hold op.

Personlige samtaler

Det har vaeret et af emnerne, når Lars Friis har haft personlige samtaler med spillerne.

»Vi skal ikke haenge os så meget i historien, men der er nogle, der har vaeret med fra tidligere, som har prøvet skuffelse. Men jeg bider maerke i, at det er en trup, der er sulten og nysgerrig, og som er sindssygt opsat på at gøre klubben og byen stolt,« siger Lars Friis.

Viborg har spillet fem testkampe op til saesonstar­ten. To sejre, to nederlag og en uafgjort.

»Vi har haft det planlagt således, at vi har spillet to kampe mod superligah­old, to mod lavere rangerende hold fra 2. division og en enkelt fra 1. division. Det har vaeret for at teste defensiven mod dygtigere modstander­e, offensiven mod lavere rangerende hold og en enkelt kamp for at se, hvor vi står henne,« siger Lars Friis.

 ??  ?? Lars Friis begyndte sin klubkarrie­re i 1999 i FC Midtjyllan­d. Arkivfoto: Benjamin Nørskov
Lars Friis begyndte sin klubkarrie­re i 1999 i FC Midtjyllan­d. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark