Jyllands-Posten

Corona har givet bet på 1,5 mia. kr.

Det statsejede jernbanese­lskab har fremlagt årsregnska­b.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Coronakris­en har sendt det danske jernbanese­lskab DSB ud i et blodrødt regnskab, og samlet har krisen kostet det statsejede selskab 1,5 mia. kr.

Det viser det seneste årsregnska­b, som selskabet fremlagde torsdag.

Krisen har betydet, at DSB har lidt »et ekstraordi­naert fald« i antallet af rejser, bl.a. fordi regeringen i store dele af året har opfordret både private og offentligt ansatte til at arbejde hjemme. Ligesom rejser på tvaers af landet har vaeret frarådet, samtidig med at danskerne er blevet opfordret til at undgå kollektiv trafik i myldretide­n.

I alt havde DSB 120,1 mio. rejser i 2020, hvilket er et fald på 36 pct. sammenhold­t med 2019. Selv om passagerne i store dele af det forgange år fravalgte rejser med DSB, lykkedes det alligevel selskabet at levere et underskud, der på papiret er forbedret i forhold til sidste år. DSB havde i 2020 et underskud på 104 mio. kr. før skat, hvilket er en fremgang på 1,5 mia. kr. siden 2019.

En stor del af forbedring­erne skyldes dog nedskrivni­nger i 2019, og hvis der ses bort fra dem, er resultatet for sidste år 149 mio. kr. dårligere end året forinden.

Derudover er resultatet i 2020 hjulpet på vej af, at den danske regering i september meddelte, at den vil »yde fuld kompensati­on for de økonomiske tab«, som DSB har haft under coronakris­en.

Staten kompensere­r

Den danske stat har samlet støttet DSB økonomisk med 914 mio. kr. til og med august 2020, mens selskabet i regnskabet oplyser, at yderligere 600 mio. kr. kan vaere på vej som kompensati­on for tabet for den resterende del af året.

Selv med den statslige støtte forventer DSB fortsat, at coronakris­en vil have »markant« negativ indflydels­e på både antallet af rejsende og økonomien i 2021.

 ??  ?? Coronakris­en har betydet langt faerre passagerer hos DSB. Arkivfoto: Søren Vendelbo
Coronakris­en har betydet langt faerre passagerer hos DSB. Arkivfoto: Søren Vendelbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark