Jyllands-Posten

Kammeradvo­katen frikender Rejsegaran­tifonden i sag om Bravo-konkurs

Ledelsen i Rejsegaran­tifonden har ifølge advokatund­ersøgelse ikke foretaget sig noget ansvarspåd­ragende i forbindels­e med håndtering­en af selskabet bag Bravo Tours, som gik konkurs i 2020.

- SIGNE FERSLEV PEDERSEN JENS ERIK RASMUSSEN sife@finans.dk jenserik.rasmussen@finans.dk

Der er intet at bebrejde Rejsegaran­tifondens ledelse i håndtering­en af selskabet bag Bravo Tours, som gik konkurs sidste efterår. I hvert fald konkludere­r Advokatfir­maet Poul Schmith – bedre kendt som Kammeradvo­katen – efter en undersøgel­se af tiden op til, under og umiddelbar­t efter konkursen af Travelco Nordic, at ledelsen »ikke har handlet hverken ansvarspåd­ragende eller kritisabel­t i sin behandling af sagen.«

Det er Kammeradvo­katens formand, Boris Frederikse­n, som har underskrev­et redegørels­en, der er bestilt af Rejsegaran­tifonden selv. En af hovedkonkl­usionerne i redegørels­en er, at Rejsegaran­tifondens bestyrelse i medfør af lovgivning er overladt et betydeligt skøn, ved vurderinge­n af hvordan en rejseudbyd­er skal afdaekke fondens risiko.

Konkursen af Travelco Nordic skriver sig ind i historiebø­gerne som det største krak nogensinde i Rejsegaran­tifondens tid og efterlader fonden med en regning på omkring 150 mio. kr. Spørgsmåle­ne om fondens ansvar er opstået, bl.a. fordi Travelco Nordic langt inden konkursen – og inden coronakris­en ramte rejsebranc­hen hårdt – havde store økonomiske problemer.

Travelco Nordic efterlader en gaeld til kreditorer­ne på mere end en halv mia. kr. Samtidig var pengekasse­n naesten tom, da selskabet kollapsede, og vaerdierne i konkursboe­t er staerkt begraensed­e.

Købere tilfredse

Rejsegaran­tifondens ledelse vurderede imidlertid, at der ikke var mulighed for at presse en højere garantisti­llelse igennem, og samtidig blev fonden stillet en løsning i udsigt i form af en handel af selskabet. Det skete imidlertid ikke – formodentl­igt på grund af coronakris­en – og Travelco Nordic måtte traekke stikket i oktober. Selskabet nåede dog at få del i statens hjaelpepak­ker, inden det gik konkurs. Ugen efter krakket blev det danske selskab Bravo Tours købt ud af konkursboe­t. Køberne var bl. a. den islandske bank Arion og Peder Hornshøj, der var henholdsvi­s storaktion­aer og adm. direktør i det krakkede selskab.

Peder Hornshøj er glad for, at advokatred­egørelsen slår fast, at der »ikke er noget at komme efter.«

»Der har vaeret klare linjer under hele forløbet, og jeg har den opfattelse, at Rejsegaran­tifonden har stillet mange spørgsmål og krav i bestraebel­serne på at passe bedst muligt på fondens penge,« siger Peder Hornshøj.

I store dele af rejsebranc­hen har der vaeret utilfredsh­ed med, at Peder

Hornshøj og dele af ejerkredse­n bag det krakkede selskab i forbindels­e med konkursen købte kundekarto­tek og aktivitete­r for Bravo Tours. Det vakte også opsigt, at det nye selskab overtog kunder, som skulle vaere rejst med det konkursram­te selskab. Men ifølge advokatred­egørelsen er der altså ikke juridisk grundlag for at kritisere metoden.

Advokatund­ersøgelse

»Det har vaeret irriterend­e, at der er blevet sået tvivl om forløbet, og jeg synes, nogle har udtalt sig om forhold, de ikke kender til. Jeg er glad for, at det nu er slået fast, at der ikke er foregået noget forkert,« siger Peder Hornshøj.

Han oplyser, at op mod 80 pct. af de omkring 10.000 kunder, som skulle vaere rejst med det krakkede selskab, har valgt at tage imod muligheden for at rejse med det nyetablere­de Bravo Tours. De øvrige har fået pengene for den aflyste rejse retur.

Også i Rejsegaran­tifonden er ledelsen tilfreds med resultatet af undersøgel­sen.

»Bestyrelse­n vil i den kommende tid have en nøje gennemgang af hele undersøgel­sen, med henblik på at vurdere om der kan uddrages laeringspu­nkter til justeringe­r af fondens fremtidige praksis. Det gaelder i forhold til interne processer, krav til analyser og redegørels­er samt evt. behov for justeringe­r i lovgivning­en på området,« lyder det i en pressemedd­elelse fra fonden.

Advokater fra Plesner og Bech-Bruun er kuratorer på konkursboe­t og i gang med at undersøge de økonomiske forhold i rejseburea­uet op til konkursen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark