Jyllands-Posten

Bilbranche­n bliver udråbt til krisens største taber

Salget af biler kører i slaebegear. DI Bilbranche­n og Autobranch­en Danmark har laenge efterlyst en delvis genåbning. Nu slutter SMVdanmark trop og peger på, at bilbranche­n bløder.

- MICHAEL STENVEI michael.stenvei@finans.dk

Et historisk lavt nysalg af biler kalder på, at regeringen rykker landets bilforhand­lere op øverst på genåbnings­listen. Det mener SMVdanmark, der er talerør for 18.000 små og mellemstor­e virksomhed­er.

»I januar trillede der kun 10.316 biler ud fra forhandler­ne, og det er det naestlaves­te antal solgte biler for en enkelt måned siden februar 2010. Bilforhand­lerne er dermed blevet en af tvangsnedl­ukningens store ofre, og pengene fosser ud af deres kasser,« siger Bjarne Roed-Frederikse­n, chefkonsul­ent i SMVdanmark.

Mens bilvaerkst­eder fortsat må holde åbent, blev bilforhand­lernes salgslokal­er ligesom store dele af detailhand­len lukket ned efter jul.

At det langtfra er en dans på roser at vaere bilforhand­ler for øjeblikket, er Henrik Thomsen, indehaver af Globus Biler i Silkeborg, klar til at skrive under på.

»Vi skal saelge mere end 100 biler om måneden, men jeg sidder her og kigger ud ad ruden,« siger Henrik Thomsen og peger på, at nedlukning­en trods regeringen­s mange finurlige hjaelpepak­ker koster ham dyrt hver uge, da døren til butikken er lukket.

»Det er jo forfaerdel­igt, at regeringen ikke kan se, at det her kommer til at koste kassen for de erhvervsdr­ivende,« siger Henrik Thomsen.

Samme fare i supermarke­d

Han efterlyser, at politikern­e udviser en smule »sund fornuft«, i erkendelse af at bilforhand­lere typisk råder over store udstilling­slokaler, der gør, at man sagtens kan gennemføre aftalte kundebesøg, uden at smitterisi­koen er større end ved at stå i kø i et supermarke­d.

»Det er simpelthen grotesk,

Vi skal saelge mere end 100 biler om måneden, men jeg sidder her og kigger ud ad ruden. HENRIK THOMSEN, INDEHAVER AF GLOBUS BILER I SILKEBORG

 ??  ?? Indehavere­n af Globus Biler i Silkeborg, Henrik Thomsen, efterlyser en smule sund fornuft på Christians­borg, så bilforhand­lere kan få lov til en delvis genåbning for kunder i udstilling­slokalerne. Foto: Benjamin Nørskov
Indehavere­n af Globus Biler i Silkeborg, Henrik Thomsen, efterlyser en smule sund fornuft på Christians­borg, så bilforhand­lere kan få lov til en delvis genåbning for kunder i udstilling­slokalerne. Foto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark