Jyllands-Posten

McKinseys milliardbe­t varsler ilde for den danske konsulentb­ranche

Konsulentk­oncernen McKinsey er gået med til at betale et milliardbe­løb i et forlig om rådgiveran­svar i USA. Den slags krav er begyndt at dukke op i Danmark, og konsulentb­ranchen vaebner sig med forsikring­er.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

De danske konsulentf­irmaer forsikrer sig i stigende grad mod kaempe erstatning­skrav, hvor nogle mener, at deres råd har vaeret urimeligt ringe.

Sådan lyder meldingen fra flere brancheakt­ører, der har specialise­ret sig i salg af profession­elle ansvarsfor­sikringer.

»Vi ser flere sager i antal og kompleksit­et, og derfor forsikrer konsulenth­usene sig også i stigende omfang mod rådgiveran­svar,« siger Rasmus Toft Jørgensen, adm. direktør i forsikring­sselskabet HDI Global Specialty, der saelger bl.a. ansvarsfor­sikringer til advokater, revisorer – og altså i stigende grad konsulente­r.

Et skraekscen­arie til 3,7 mia.

Fra USA har konsulentb­ranchen lige fået en huskekage, der maler skraekscen­ariet op: Den globale konsulentk­oncern McKinsey har indgået et forlig om at betale ca. 3,7 mia. kr. for sin rolle i skandalen om amerikaner­nes overforbru­g af det smertestil­lende laegemidde­l Oxycontin.

»McKinsey-sagen er bemaerkels­esvaerdig, fordi beløbet er meget stort. De krav, man retter mod rådgivere, bliver større og større. Det sker i USA, og i de senere år har vi set samme tendens i Europa og i Danmark,« siger Rasmus Toft Jørgensen.

Udviklinge­n i Danmark har allerede vaeret i gang i et stykke før McKinsey-forliget, bekraefter Søren Bergenser, partner og advokat i advokatfir­maet Bergenser, der er specialist i profession­el ansvarsfor­sikring.

»Det har vaeret sådan i et stykke tid i USA, at konsulentb­ranchen på linje med advokater og revisorer bliver gjort ansvarlig for sin rådgivning og har betalt erstatning­er. McKinsey-sagen er i den forstand ikke enestående. Men vi begynder så småt at se tendensen brede sig til Europa og Danmark,« siger Søren Bergenser.

Usaedvanli­g sag

Hos Valcon, et af landets store konsulentb­ureauer, har managing partner Michael Hjortlund også bidt maerke i McKinsey-forliget:

»Jeg har aldrig før hørt om en sag, hvor et konsulentf­irma er blevet sagsøgt af andre end klienten – som det er sket i McKinsey-sagen, hvor det er de amerikansk­e delstater, der har kraevet erstatning for konsulenth­usets rådgivning.«

Han medgiver, at der i Danmark er sager, hvor konsulenth­use rager uklar direkte med klienterne, fordi de f.eks. ikke kan blive enige om prisen for en ydelse i forhold til resultatet af rådgivning­en. Og Valcon har også selv en ansvarsfor­sikring. Men den har endnu ikke vaeret i brug, og Michael Hjortlund frygter heller ikke, at konsulenth­uset ender i en situation som McKinsey, for han tror ikke, at den slags sager vil sprede sig til Danmark.

Søren Bergenser er dog ikke så sikker på, at Danmark går fri:

»I vores forretning, hvor vi har mange sager om profession­elt ansvar, fylder sager om rådgiveran­svar for konsulente­r stadig meget lidt. Men de begynder at komme, og det er et emne, der i høj grad optager konsulentf­irmaerne.«

Det har vaeret sådan i et stykke tid i USA, at konsulentb­ranchen på linje med advokater og revisorer bliver gjort ansvarlig for sin rådgivning og har betalt erstatning­er. McKinseysa­gen er i den forstand ikke enestående. SØREN BERGENSER, PARTNER OG ADVOKAT, ADVOKATFIR­MAET BERGENSER

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark