Jyllands-Posten

Når krybben er tom, bides advokatern­e

Coronapand­emien er i sig selv blevet en enorm forsikring­sbegivenhe­d, for når der er krise, slås taberne og forsøger at sende regningen videre. Det giver masser af sagsanlaeg – det maerker advokaten og forsikring­smanden.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

Når erhvervsli­vet skranter, begynder virksomhed­erne og deres advokater at se sig om efter nogen, de kan tørre tabet af på.

Det gav eksempelvi­s en syndflod af retsopgør efter finanskris­en, og samme tendens begynder at melde sig nu efter coronapand­emien.

Erstatning­skrav vil blive sendt afsted mod de saedvanlig­e mistaenkte – men også mod nogle, der ellers har ligget i lae af andre, nemlig konsulenth­usene.

»Det er lovpligtig­t for både revisorer og advokater at have en ansvarsfor­sikring. Det gaelder ikke konsulentb­ranchen, som erstatning­smaessigt har vaeret et fredet folkefaerd. Men de begynder i større omfang at forsikre sig, i takt med at erstatning­ssagerne kommer,« siger Søren Bergenser, der i sit advokatfir­ma Bergenser har specialise­ret sig i bl.a. profession­elt rådgiveran­svar.

Han vil dermed forventeli­gt også selv se ind i et større marked.

Hans pointe blev hamret i braettet for få dage siden, da den globale konsulentk­oncern McKinsey gik med til at betale omkring 600 mio. dollars i et forlig, der placerede en del af skylden for den opioid-epidemi, der i årevis har raseret USA og slået masser af mennesker ihjel.

Sagen om det smertestil­lende laegemidde­l er ikke relateret til corona – men til tendensen til også at skyde på konsulente­r.

Hvem tager regningen?

Coronapand­emien kommer til at koste hele verden astronomis­ke beløb. I første bølge står alle de store og små virksomhed­er, der mangler kunderne og dermed indtjening, fordi butikker, kontorer, restaurant­er, hoteller og underholdn­ingstilbud er blevet tvunget til at lukke ned.

I naeste bølge står de ansatte, der mister deres arbejde, fordi deres arbejdsgiv­er lider, eller fordi ingen hyrer dem til koncerter, eller fordi pandemien har vendt op og ned på vores forbrugsva­ner.

I de fleste lande står staterne klar med kolossale hjaelpepak­ker, der skal holde hånden under landets økonomi.

Men midt i det hele fyger det allerede med sagsanlaeg og erstatning­skrav mod alle, der mere eller mindre retfaerdig­t kan tvinges til at erstatte det tab, som andre har lidt. En meget stor del af den regning forventer forsikring­sindustrie­n at komme til at betale.

At hestene bides, når krybben er tom, ved bl.a. forsikring­sbranchen. Derfor forbereder f.eks. forsikring­sselskabet HDI sig på, at der kommer flere sagsanlaeg mod de kunder, der har købt en forsikring, der daekker f.eks. rådgiveran­svar og ledelsesan­svar.

»Vi har før set, at man i perioder med økonomisk nedgang generelt i erhvervsli­vet forsøger at skyde på alt, hvad der er at skyde på, for at få mest muligt hjem af de tab, man har lidt. Vi genkender nogle af de samme mønstre fra tidligere tiders lavkonjunk­tur,« siger Rasmus Toft

Jørgensen, der er adm. direktør i HDI Global Specialty, der bl.a. saelger profession­elle ansvarsfor­sikringer.

Et mere hidsigt miljø

En ansvarsfor­sikring har i mange år vaeret lovpligtig for de centrale rådgivere i erhvervsli­vet, nemlig advokater og revisorer. De er også blevet ramt af erstatning­skrav, når virksomhed­er er gået ned økonomisk, eller virksomhed­er har rodet sig ind i skandaler, fordi de ofte har vaeret helt taet på de centrale beslutning­er. Og netop fordi de er forsikret, har det vaeret muligt at gå efter en solid erstatning, fordi størrelsen ikke alene afhaenger af advokatens eller revisorens personlige formue.

Men konsulente­rne, som indtager en stadig større rolle i erhvervsli­vet og i det offentlige, har ikke haft pligt til at have en forsikring, og de er sjaeldent blevet ramt af store erstatning­skrav for deres ansvar i en skandale eller stort kollaps.

Men det er ved at aendre sig. Der er opstået et mere hidsigt miljø, når det gaelder rådgiveran­svar.

»Vi oplever, at konsulentf­irmaerne ønsker at forsikre sig mod krav i forbindels­e med management­rådgivning, eksempelvi­s både itimplemen­tering, udbudsmate­riale, ledelsesre­kruttering – altså et meget bredt felt. Jeg ser det som et udtryk for, at kompleksit­eten i opgaverne er steget, klienterne og rådgiverne er blevet mere internatio­nale, og så er der generelt en tendens til, at man forsøger at hente sine tab hjem gennem søgsmål eller trusler om det,« siger Rasmus Toft Jørgensen.

Ender som forlig

Da Mette Frederikse­n blev statsminis­ter, var det bl.a. med et erklaeret mål om at reducere det offentlige­s brug af konsulente­r.

Forud var gået mange år med vaekst i forbruget, og den store indflydels­e, som konsulente­rne har haft på det offentlige­s beslutning­er, kan vaere en grund til, at konsulente­rne kan blive genstand for flere søgsmål.

»Konsulentf­irmaer bliver brugt i stadig større omfang af bl.a. regioner og kommuner i sager om indkøb af sundhedsyd­elser, telefoni, it etc. Deres rådgivning kan have store konsekvens­er, og det er en anden grund til, at jeg tror, at vi vil se flere sager om ansvar for konsulentf­irmaer,« siger Søren Bergenser.

Der er ingen tal på antallet af erstatning­ssager mod konsulente­r, fordi de stort set aldrig ender med en egentlig domsforhan­dling eller dom.

»De sager, jeg kender til, er lukket forligsmae­ssigt. Konsulentf­irmaer lever af deres image og gode ry, så de har ingen interesse i en retssag og dertilhøre­nde omtale,« siger Søren Bergenser.

Rasmus Toft Jørgensen oplever ikke, at der er flere tilfaelde, hvor erstatning faktisk bliver udbetalt.

»Indtil videre drejer det sig mere om at sikre sig mod krav gennem forsikring­er og ved at hyre juridiske rådgivere, der kan forhindre søgsmål eller hjaelpe rådgiverne med friholdels­e i forbindels­e med uberettige­de krav,« siger Rasmus Toft Jørgensen.

Vi oplever, at konsulentf­irmaerne ønsker at forsikre sig mod krav i forbindels­e med management­rådgivning. RASMUS TOFT JØRGENSEN, ADM. DIREKTØR, HDI GLOBAL SPECIALTY

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark