Jyllands-Posten

Arla saetter turbo på eksport af maerkevare­r som Lurpak og Castello

Under coronakris­en er Arlas salg af maerkevare­r vokset eksplosivt. En stadig større del af maerkevare­rne saelges på fjerne markeder.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Arlas salg af maerkevare­r er vokset med rekordfart under coronakris­en. Vaeksten er drevet af, at millioner af forbrugere under nedlukning­erne er begyndt at lave mere mad og bage derhjemme.

Det har sat turbo på Arlas salg af maerkevare­r som Lurpak, hvilket i høj grad er forklaring­en på, at mejerikonc­ernen er kommet igennem 2020 med en stort set stabil indtjening.

Det fremgår af selskabets årsregnska­b, som netop er offentligg­jort.

»Vores salg af maerkevare­r er det seneste år vokset 7,7 pct. Det er de højeste vaekstrate­r, vi nogensinde har registrere­t for vores maerkevare­salg,« fortaeller Torben Dahl Nyholm, koncernfin­ansdirektø­r for Arla Foods.

Arlas omsaetning er det seneste år vokset svagt til 79,3 mia. kr., og maerkevare­rnes andel af salget er vokset fra 46,7 pct. til 48,9 pct. Vaeksten ventes at fortsaette i år, så maerkevare­rne for første gang nogensinde kommer til at tegne sig for mere end halvdelen af Arlas salg.

Mere fokus på sundhed

»På tvaers af alle vores markeder i Europa, Mellemøste­n, Asien osv. har vi set, at forbrugern­e under coronanedl­ukningerne har aendret adfaerd og indkøbsmøn­stre. Der er generelt kommet mere fokus på madlavning og sundhed. Det har fået salget af mejerivare­r til at stige, og mange har vendt sig mod maerkevare­r fra bl.a. Arla,« fortaeller Arlas adm. direktør, Peder Tuborgh.

Han vurderer, at coronakris­en vil saette langvarige aftryk på forbrugsmø­nstrene.

»Mange forbrugere har oplevet vaerdien af at lave mad derhjemme. Verden over har en hel generation af unge fået et årelangt kursus i madlavning sammen med mor og far derhjemme. Når det er sagt, vil tingene naturligvi­s finde et mere naturligt leje, når foodservic­e-sektoren (restaurant­er, kantiner m.m.) er genåbnet,« understreg­er Peder Tuborgh.

Arlas salg af maerkevare­n Lurpak er det seneste år vokset 14,6 pct. til 4,8 mia. kr., mens varemaerke­t Puck, som er et af de store hit i Mellemøste­n, er vokset 11,7 pct. til 3,2 mia. kr.

Samlet set er Arlas maerkevare­salg i detailhand­len øget med 3,3 mia. kr. det seneste år. Det mere end opvejer et tilbagesla­g på 2,6 mia. kr., som Arlas salg blev ramt af, da restaurant­erne og resten af foodservic­e-sektoren lukkede ned.

Fremgangen for Arlas maerkevare­r er i høj grad drevet af øget eksport til fjerne markeder uden for EU. Salget i disse markeder er samlet i forretning­senheden Internatio­nal, som det seneste år har øget salget 1,3 mia. kr. til 14,7 mia. kr. I denne forretning­senhed tegner maerkevare­salget sig for 86 pct.

»Det er isaer vores eksport til Mellemøste­n, der er vokset ekstraordi­naert hurtigt det seneste år. Vi har taget ganske betydelige markedsand­ele og har en meget staerk position i regionen. Vi vil fortsaette med at vokse i Mellemøste­n. Vores mejeri i Bahrain er ved at blive udvidet, og vi flytter produktion dertil fra Danmark,« fortaeller Peder Tuborgh.

Arla købte for to år siden mejeriet i Bahrain fra fødevaregi­ganten Mondelez. På mejeriet har Arla også licensprod­uktion af smøreoste under varemaerke­t Kraft.

Peder Tuborgh understreg­er, at Arlas eksport til fjerne markeder skal fortsaette med at vokse de kommende år.

Solid eksportvae­kst

»Så langt øjet raekker, er det uden for Europa, at forbruget af mejerivare­r stiger. Et andet argument for at øge eksporten er, at maerkevare­rne udgør langt størstedel­en af vores salg til de fjerne markeder, og det er på maerkevare­rne, at vi har de højeste indtjening­smarginer,« påpeger Peder Tuborgh.

Arla har det seneste år øget eksporten til Mellemøste­n med 23 pct. til 5,8 mia. kr., mens salget til Kina er vokset 25 pct. til 1,4 mia. kr. Der har også vaeret solid vaekst i salget til Bangladesh, hvor Arla nu er det førende varemaerke i mejerisekt­oren.

Peder Tuborgh ser gerne, at vaeksten i det internatio­nale salg de kommende år bredes ud over flere markeder. Det er endnu ikke afklaret, hvad det mere konkret indebaerer.

Andelssels­kabet Arla er ejet af maelkeprod­ucenterne, og hovedparte­n af selskabets indtjening kanalisere­s løbende ud til ejerne i form af betaling for deres leverancer af maelk.

Maelkeafre­gningen udgør sammen med Arlas årsresulta­t – 2,5 mia. kr. i 2020 – selskabets totale indtjening. Den blev forbedret marginalt i 2020, og selskabets bestyrelse har indstillet, at knap 1,6 mia. kr. af årsresulta­tet skal udloddes til andelshave­rne.

Udlodninge­n er større end normalt, hvilket begrundes med, at andelshave­rne er under pres økonomisk, mens Arlas finansiell­e nøgletal er staerke og kan baere en ekstra udbetaling til ejerne.

Verden over har en hel generation af unge fået et årelangt kursus i madlavning sammen med mor og far derhjemme. PEDER TUBORGH, ADM. DIREKTØR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark