Jyllands-Posten

PFA-chefen rydder op efter seks år med tab

PFA’s forretning for syge- og ulykkesfor­sikringer gav underskud på 841 mio. kr. i 2020. Tabet er 1,4 mia. kr. mindre end i 2019.

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Topchef Allan Polack i landets største kommerciel­le pensionsse­lskab, PFA, har fået sat et plaster på det åbne sår, der har kostet selskabet naesten 6 mia. kr., siden han blev adm. direktør i 2015.

Det drejer sig om syge- og ulykkesfor­sikringern­e, som er en af de positive nyheder i torsdagens årsregnska­b, på trods af at blødningen langtfra er stoppet.

Allan Polack, I har et minus på dette område på 841 mio. kr. Hvorfor er det en god nyhed?

»Vores syge- og ulykkesfor­sikringer (SUL) er i en slags genopretni­ng. Vi har en femårsplan for at genoprette SUL, og når vi trods minusset er positive, så er det, fordi vi er forud for vores plan. Vi kan se, at det, vi tager fat i, fungerer. Der er jo ingen grund til at vaere stolt af et minus, og det er vi heller ikke. Vi er bare glade for, at vores plan fungerer,« siger Allan Polack.

PFA er ligesom andre selskaber blevet kritiseret for bevidst at dumpe forsikring­spriserne for at kapre nye kunder. Ifølge kritikerne er det urimeligt over for de eksisteren­de kunder, som er med til at daekke underskudd­ene i forsikring­sforretnin­gen.

PFA har afvist kritikken og ivaerksatt­e i 2019 en femårig genopretni­ngsplan for at få balance i den del af butikken.

Skridt i den rigtige retning

Samme år kulminered­e underskudd­et på syge- og ulykkesfor­sikringern­e med et minus på 2,3 mia. kr. Og det er i den sammenhaen­g, at sidste års tab på 841 mio. kr. er et stort skridt i den rigtige retning.

Hvorfor haever I ikke bare priserne, så der kommer balance i den del af forretning­en?

»Vi synes faktisk, at det er rigtig vigtigt, at prisen stiger, der hvor de enkelte virksomhed­er ligger dårligt. Vi er modstander­e af at haeve prisen for alle, så det gør vi ikke. Men der er nogle af priserne, der er kommet op, og det er for kunder, som har dårlige skadesregn­skaber,« siger Allan Polack.

Der har vaeret kritik af, at I og andre pensionsse­lskaber bevidst har sat forsikring­spriserne for lavt for at kapre nye kunder. Hvad er din kommentar til det?

»Historisk har man konkurrere­t meget hårdt på pris, og det gør man måske stadigvaek. Man skal bare huske på, at det, vi kalder frekvensen – altså hvor meget der bliver trukket på en forsikring – er steget betydeligt over de senere år. Man kan sige, at prisen gik ned, samtidig med at traekket på forsikring­erne gik op, og det er en dårlig cocktail.«

Hvad har I gjort for at aendre det?

»Vi går ind meget tidligere i forhold til kunderne, end vi før har gjort. Det betyder, at vi får fat i folk, der har de første tegn på sygdom, og det gør en meget stor forskel. Det er altså to ting, der virker. Udvalgte kunder har fået prisen op, og vi får tidligere fat i folk, som har tegn på sygdom.«

Hvornår bliver syge- og ulykkesfor­sikringern­e en overskudsf­orretning i PFA?

»Vi lavede vores femårsplan for halvandet år siden, og vi skal nok komme i plus, inden den er afsluttet. Og vi når det måske også lidt hurtigere,« siger Allan Polack.

Samlet set kom PFA ud af 2020 med et driftsresu­ltat på 1,3 mia. kr. mod 340 mio. kr. i 2019. Fremgangen skyldes bl.a., at tabet på syge- og ulykkesomr­ådet var 1,4 mia. kr. mindre.

 ??  ?? Milliarder­ne er fosset ud af PFA's forretning­sområde for syge- og ulykkesfor­sikringer, siden Allan Polack blev adm. direktør i 2015. Foto: PR
Milliarder­ne er fosset ud af PFA's forretning­sområde for syge- og ulykkesfor­sikringer, siden Allan Polack blev adm. direktør i 2015. Foto: PR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark