Jyllands-Posten

Fra minus 29 til plus 30 milliarder på ni måneder

ATP-direktør Bo Foged har leveret et investerin­gsafkast på 30 mia. kr. før skat, selv om milliarder­ne fossede ud i foråret. ATP’s samlede formue voksede i 2020 med 74 mia. kr

- JAKOB MARTINI jakob.martini@finans.dk

Danmarks største pensionska­sse, ATP, kommer staerkt ud af et år, der ellers så blodrødt ud undervejs.

Selskabet har leveret 30 mia. kr. i afkast på investerin­gsporteføl­jen, hvilket står i skaerende kontrast til situatione­n i foråret, hvor coronakris­en sendte finansmark­ederne til taelling, og hvor ATP kom ud af 1. kvartal med et investerin­gsafkast på minus 29 mia. kr.

2020 har også vaeret et godt år for ATP’s afdaekning­sforretnin­g.

Vaerdien af afdaekning­sportefølj­en steg på grund af faldende renter, og ATP’s samlede formue er gået fra 886 til 960 mia. kr.

ATP’s pensionssy­stem består af to vidt forskellig­e dele. Den ene er afdaekning­sforretnin­gen, hvor selskabet investerer i lange obligation­er og renteswaps for at sikre, at man kan leve op til de udbetaling­er, som danskerne er blevet lovet. I den del af forretning­en blev resultatet et minus på 7,0 mia. kr., hvilket primaert daekker over en teknisk regneøvels­e, hvor ATP efter år 40 på diskonteri­ngskurven fastsaette­r renten til 3 pct.

Det aendrer dog ikke ved, at ATP fortsat kan leve op til garantiern­e, og på grund af rentefalde­t steg vaerdien af garantiern­e ganske betragteli­gt, så den samlede formue er vokset med 74 mia. kr.

Når ikke sidste års rekord

Den anden del af ATP’s pensionssy­stem er de frie midler, som investeres i bl.a. danske og udenlandsk­e aktier, statsog realkredit­obligation­er samt forskellig­e alternativ­e investerin­ger.

I 2020 har obligation­erne bidraget med et afkast på 15 mia. kr., mens investerin­ger i danske børsnotere­de aktier gav 11,9 mia. kr. Til gengaeld trak investerin­ger i infrastruk­tur i den modsatte retning med et negativt afkast på 1,7 mia. kr.

Afkastet i investerin­gsporteføl­jen på 30 mia. kr. når ikke sidste års rekord på 41 mia. kr. Men det er noget af en U-vending, når man tager i betragtnin­g, hvordan ATP’s investerin­gsafkast så ud efter årets første tre måneder.

I januar og februar var afkastet fint, men da coronaviru­sset spredte sig fra Asien, raslede kurserne ned både i Danmark, Europa, USA og Asien.

Ikke engang under finanskris­en i 2008 eller under den store økonomiske depression i 1929 dykkede markederne så meget så hurtigt, skriver ATP’s investerin­gsdirektør, Mikkel Svenstrup, i et indlaeg i årsrapport­en.

»Den måned, marts 2020, vil jeg huske meget laenge. Det var et ekstremt svaert marked at navigere i – og det blev selvfølgel­ig ikke lettere af, at vi ikke havde et fysisk warroom at styre fra, og at jeg var helt ny i ATP,« skriver Mikkel Svenstrup, der tiltrådte som investerin­gsdirektør den 1. marts.

Risikovill­ige investerin­ger

ATP giver danskerne en garanti for niveauet af deres pensionsud­betalinger, når de går på pension. Det løfte har ATP i årevis indfriet ved at placere 80 pct. af danskernes årlige indbetalin­ger i en saerlig portefølje, som investeres i sikre obligation­er og renteswaps.

Men det er ikke nødven

digvis smart at have 80 pct. af formuen liggende i den slags aktiver, når renten er helt i bund.

Derfor meldte ATP for nylig ud, at man vil aendre forretning­smodellen, så man fremover frigør en større del af indbetalin­gerne til mere risikovill­ige investerin­ger.

Den nye model betyder, at 40 pct. af nye indbetalin­ger skal kunne investeres med risiko.

Den anden store aendring af ATP’s forretning­smodel går på de penge, som allerede er sparet op i ATP.

Fremover får ATP mulighed for at placere en del af dem med risiko.

Det har taget ATP over et år at komme frem til en ny model, som er tilpasset det lave rentenivea­u. Og den lange taenketid har vist sig at vaere mange penge vaerd.

Stik imod alle forventnin­ger faldt renterne yderligere i 2020 og fik således vaerdien af garantiern­e til at vokse markant.

ATP’s samlede formue gik fra 886 til 960 mia. kr, hvoraf en større andel fremadrett­et kan investeres mere frit.

 ??  ?? Direktør i ATP Bo Foged. Arkivfoto: Stine Bidstrup
Direktør i ATP Bo Foged. Arkivfoto: Stine Bidstrup

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark