Jyllands-Posten

Pensionsse­lskabet Velliv har fordoblet indbetalin­gerne på få år

Mange kunder har i de senere år valgt at spare op til alderdomme­n i Velliv, som har rekordhøje indbetalin­ger, viser regnskabst­al for 2020. De gør ikke kunderne klogere på en kommende omvalgskam­pagne.

- KRISTOFFER BRAHM CLAUS IVERSEN kristoffer.brahm@finans.dk claus.iversen@finans.dk

Kunderne vaelter ind i kundeejede Velliv. Her følger en raekke udvalgte regnskabst­al for 2020, som selskabet har valgt at offentligg­øre. Selve regnskabet offentligg­øres først den 8. marts.

De samlede indbetalin­ger fra kunderne udgjorde 27,1 mia. kr., hvilket er en stigning på 29 pct. sammenlign­et med året før og mere end en fordobling siden 2015.

Det vidner om, at Velliv har fået mange nye kunder de seneste mange år, og kundernes penge er altovervej­ende blevet placeret i de moderne markedsren­teprodukte­r, hvor kunderne selv baerer risikoen.

16 mia. kr. til kunderne

Samlet set har Velliv forkaelet kunderne med et afkast på 16 mia. kr. Det er et afkast, som ligger helt i toppen sammen med AP Pensions.

Vellivs topchef er da også tilfreds med udviklinge­n.

»Velliv har en dynamisk investerin­gsstrategi, hvor vi fokuserer på at udvaelge de bedste forvaltere i verden, og herunder har vi isaer fokus på en saerdeles bred risikospre­dning, uanset om vi fokuserer på noterede eller unoterede investerin­ger. Netop den strategi har siden finanskris­en helt tilbage i 2008-09 bidraget til, at Vellivs kunder har modtaget et markedsled­ende afkast. Det langsigted­e afkast fortaeller noget om robusthede­n i et pensionsse­lskabs investerin­gsstrategi, og her har Velliv leveret,« siger Steen Michael Erichsen, adm. direktør i Velliv.

Bonusgrade­n – en økonomisk buffer – i Velliv er faldet fra 7,8 til 4,9 pct. i løbet af 2020, og selskabet forklarer det med de lave renter, som øger behovet for hensaettel­ser for at leve op til det, som man har lovet kunderne.

Bundlinjen hedder 348 mio. kr. for 2020, hvilket er et fald fra 531 mio. kr. forrige år.

I flere artikler har Jyllands-Posten beskrevet, at Velliv er økonomisk udfordret i den del af forretning­en, som håndterer kunder med garantered­e pensionsop­sparinger.

Afviser problemer

Velliv har på flere områder mere optimistis­ke forventnin­ger end konkurrent­erne. F.eks. regner selskabet med en højere fremtidig indtjening end konkurrent­erne, ligesom selskabet regner med, at en større andel af kunderne frivilligt og uden betaling vil opgive deres pensionsga­rantier.

De optimistis­ke forventnin­ger får ifølge eksperter Velliv til at se mere solid ud på papiret.

Velliv afviser, at der er problemer. Men selskabet har besluttet at opfordre 100.000 kunder til at opgive deres rentegaran­tier, ligesom ejeren, Velliv Foreningen, har overvejet en kapitaludv­idelse. Det afslørede Jyllands-Posten i januar.

Vellivs kunder med garantered­e pensioner skulle allerede sidste år have fået et tilbud om mod betaling at opgive garantiern­e. Det har topchef Steen Michael Erichsen tidligere fortalt var planen.

Det kaldes at foretage et omvalg – fordi kunderne vaelger at erstatte deres pensionsop­sparing med en garanteret minimumsfo­rrentning med en markedsren­tepension, hvor der ikke er garantier.

Fordelen ved at opgive garantiern­e er, at opsparinge­n kan investeres mere frit. Det giver en risiko for større tab, men det giver også en mulighed for at opnå bedre afkast og dermed en større samlet opsparing.

Men omvalgskam­pagnen er blevet udskudt, og regnskabst­allene indeholder ikke en dato for, hvornår den går i gang.

Regnskabst­allene afslører noget af en praestatio­n. Velliv har nemlig øget overskudde­t på selskabets sygeog ulykkesfor­sikringer fra 21 til 107 mio. kr.

Det er ellers en post, hvor konkurrere­nde pensionsse­lskaber i årevis har haft milliardst­ore underskud. Men Velliv opgør udgifterne på en anden måde end konkurrent­erne, hvilket har mødt hård kritik i branchen for at vaere konkurrenc­eforvriden­de.

Men på papiret har Velliv altså et paent overskud på at saelge denne type forsikring­er til kunderne.

Det langsigted­e afkast fortaeller noget om robusthede­n i et pensionsse­lskabs investerin­gsstrategi, og her har Velliv leveret. STEEN MICHAEL ERICHSEN, ADM. DIREKTØR

 ??  ?? Arkivfoto: Gregers Tycho
Arkivfoto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark