Jyllands-Posten

Nu begynder de yngre overlaeger at takke nej til industribe­talinger

Man kan ikke udvikle laegemidle­r i sin egen boble, og derfor har bl.a. Novo Nordisk staerkt behov for at få input fra laegerne. Nogle begynder dog at afvise samarbejde­t.

- LEONORA BECK BENJAMIN WERNER leonora.beck@finans.dk benjamin.christense­n@finans.dk

Når Novo Nordisk vaelger at betale flere hundredtus­inder af kroner til danske diabetesla­eger, er det primaert for at suge viden til sig.

Den viden, de besidder, har Novo Nordisk ikke adgang til ellers, og den er central i forbindels­e med at udvikle nye laegemidle­r.

Sådan lyder forklaring­en fra den danske diabetesko­ncern, der som det mest betalende medicinals­elskab over de seneste tre år ifølge Laegemidde­lstyrelsen­s database har udbetalt mindst 8 mio. kr. til en stribe laeger.

»Det er vigtigt for os, fordi Danmark er ret ledende på diabetes og fedmeforsk­ning. Der er udklaekket nogle virkelig dygtige kliniske laeger, som publicerer i anerkendte tidsskrift­er som The New England Journal of Medicine og Lancet,« siger Kirstine Brown Frandsen, corporate vice president i global medical affairs i Novo Nordisk.

100 mio. kr. i betaling

De seneste to år har sundhedspe­rsonalet i Danmark, primaert laeger, indberette­t at have modtaget godt 100 mio. kr. fra industrien som betaling for alt fra forskning og foredrag til rådgivning.

Dertil bruger industrien et endnu større beløb på at sende laeger til konference­r, har Laegemidde­lindustrif­oreningen tidligere vurderet.

Det økonomiske bindeled mellem industrien og laegerne har fået flere til at saette spørgsmåls­tegn ved uafhaengig­heden og uvildighed­en i behandling­en af patienter.

Kirstine Brown Frandsen er opmaerksom på problemsti­llingen og er derfor også fortaler for total transparen­s, når det kommer til, hvad industrien og laeger udveksler af viden, penge og gaver.

»Vi er meget opmaerksom­me på, at vi ikke kun bruger de samme fem laeger, men at vi virkelig spreder det på mange, så vi får forskellig­e inputs. Men også fordi vi så sikrer os, at vi ikke betaler nogen, der ender med at blive afhaengig af pengene.«

En stor del af Novo Nordisks betalinger til laeger går til, at de deltager i såkaldte advisory boards.

Her diskuterer virksomhed­en med laeger og forskere om alt fra nye laegemidle­r, design af patientstu­dier til områder, hvor der i øjeblikket mangler effektiv behandling.

Ofte varer sådan en session otte timer, hvilket kraever, at laegerne tager en fridag for at deltage.

»Selv om man er laege og gerne vil hjaelpe folk, så vil jeg nok synes, at man skal have en eller anden form for kompensati­on for at bruge otte timer og en feriedag på at vaere med i et advisory board. Det tror jeg, vi alle sammen er enige om fra industrien­s side og laegernes side,« siger Kirstine Brown Frandsen.

Mindre tilslutnin­g

Som laege har hun samarbejde­t med både amerikansk­e Eli Lilly og Merck samt Novo Nordisk, inden hun altså selv blev ansat hos det danske medicinals­elskab. Lige nu oplever Novo Nordisk imidlertid, at der er mindre tilslutnin­g fra yngre danske overlaeger til at deltage i advisory boards og konference­r – ifølge Kirstine Brown Frandsen bl.a. på grund af reglerne.

»Vi kan se, at nogle yngre overlaeger siger nej til det nu, fordi de simpelthen ikke orker det. Og det kan jeg godt forstå. Man skal sidde på økonomikla­sse i et fly i lang tid og flyve hjem med det samme, plus at det kommer i aviserne, hvis man har tjent større beløb,« siger hun.

Ud over advisory boards betaler Novo Nordisk også danske laeger for at rejse ud og holde foredrag om diverse diabetes- og fedmerelat­erede emner og behandling­er over for andre laeger.

Forskning har vist, at laeger i højere grad udskriver de laegemidle­r, som de modtager penge eller gaver i relation til. Samtidig giver det positiv omtale for laegemidle­t, hvis en højt respektere­t laege taler om det over for andre laeger.

Kirstine Brown Frandsen afviser imidlertid, at foredragsb­etalingern­e reelt set er en del af Novo Nordisks marketingb­udget. Det handler ikke om bare at saelge mere medicin, men om at udbrede viden om behandling­er og at uddanne laegestand­en, lyder det.

»Jeg kan bare sige dig, at diabetespa­tienter ville vaere heldige, hvis de var blandt de 10-15 pct. diabetiker­e, som modtager den mest optimale behandling.«

Samtidig kan der ifølge Kirstine Brown Frandsen vaere en helt simpel forklaring på det stigende antal recepter fra de industriti­lknyttede laegers hånd.

»Det kunne også vaere, fordi de ved mere om laegemidle­t, og fordi de ved, at der er nogle fordele for deres patienter. Men jeg giver dig helt ret i, at vi skal vaere opmaerksom­me på det, og derfor er det så godt, at der er gennemsigt­ighed.«

I ville i princippet kunne sende en salgsrepra­esentant ud

Det er da klart, at vi er en forretning, men jeg synes ikke, at det er helt rigtigt, at det eneste, vi prøver at gøre, er at tjene penge. KIRSTINE BROWN FRANDSEN, CORPORATE VICE PRESIDENT I GLOBAL MEDICAL AFFAIRS I NOVO NORDISK

og holde foredrag i stedet for en overlaege. Der er vel en grund til, at I bruger en laege med et vist renommé til at fortaelle andre laeger, hvordan det fungerer?

»Det har du ret i. Den ene ting er selvfølgel­ig trovaerdig­hed. Du vil også synes, at en person, som du kender inden for journalist­ikken, er mere trovaerdig, end en, der ikke har den baggrund. Men det er også isaer, fordi den person kan fortaelle om sin egne erfaringer med behandling­erne. Den nuance ville en salgsperso­n ikke kunne give.«

Små beløb skal indberette­s

Det amerikansk­e medie Propublica har sammenlign­et amerikansk­e receptdata og data for betaling af laeger, hvor også Novo Nordisks diabetesmi­ddel Victoza er med. Her fremgår det, at 55 pct. af de laeger, der i 2016 udskrev Victoza i USA, modtog betaling i en eller anden form fra selskabet. Kirstine Brown Frandsen forklarer, at det i høj grad skyldes reglerne for transparen­s i USA, hvor man skal indberette alle økonomiske transaktio­ner over tre dollars.

»Hvis man for eksempel vil give et print af en artikel i The New England Journal of Medicine til en laege i USA, så skal du registrere 7,3 dollars for det, for det er vaerdien. Det er lige meget, om det er en pdf, man sender til laegen,« siger hun og peger på, at mange salgsfolk netop benytter sig af at sende de nyeste studier til laegerne.

I er en virksomhed, som er sat i verden for at tjene penge til aktionaere­rne. Har Novo Nordisk ikke, i alt hvad I gør, en interesse i, at det i sidste ende kommer jer til gavn økonomisk – også når I uddanner laeger?

»Det er da klart, at vi er en forretning, men jeg synes ikke, at det er helt rigtigt, at det eneste, vi prøver at gøre, er at tjene penge. Det er ikke sådan, jeg oplever mine kollegaer. Ikke engang mine finansiell­e kollegaer. Vi skal sikre os, at vi kan investere i nye ting, og vi skal give tilbage til aktionaere­rne, men det større formål er at hjaelpe patienter til, at de ikke skal have fødderne skåret af, skal i dialyse eller bliver blinde.«

 ??  ??
 ??  ?? Novo Nordisk har udbetalt mindst 8 mio. kr. til danske laeger i løbet af de seneste tre år. Arkivfoto: Stine Tisvilde/Polfoto
Novo Nordisk har udbetalt mindst 8 mio. kr. til danske laeger i løbet af de seneste tre år. Arkivfoto: Stine Tisvilde/Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark