Jyllands-Posten

Novo topper listen over betalinger til danske laeger

Novo Nordisk bruger klart flest penge af medicinals­elskaberne på betalinger af laeger og øvrigt sundhedspe­rsonale i Danmark.

- BENJAMIN WERNER LEONORA BECK benjamin.christense­n@finans.dk leonora.beck@finans.dk

Knap hver tiende krone betalt til danske laeger og øvrigt sundhedspe­rsonale for alt fra foredrag til rådgivning og andet kommer fra det danske medicinalf­lagskib Novo Nordisk.

Det viser data, som Jyllands-Posten har fået adgang til via Laegemidde­lstyrelsen.

»Der sker mange ting i sundhedssy­stemerne verden rundt, og der har vi ekstremt meget brug for at få et outside-in-perspektiv. Derfor arbejder vi med folk, som ofte har publiceret meget, er velrenomme­rede i miljøet og er kendte for at vaere skarpe på fakta,« siger Kirstine Brown Frandsen, corporate vice president i global medical affairs i Novo Nordisk.

Novo Nordisk bliver dog skarpt forfulgt af schweizisk­e Novartis, der over de seneste tre år har brugt knap 8 mio. kr. på den type aktivitete­r. Det faktiske tal er dog sandsynlig­vis højere, da ikke alle beløb for 2018 figurerer i Laegemidde­lstyrelsen­s database.

I Novartis ønsker ingen at stille op til et interview om de mange betalinger, ligesom virksomhed­en heller ikke vil svare på, hvorfor selskabet er blandt dem, der bruger flest penge i Danmark.

»Når vi følger dansk lovgivning og regulering samt ENLI’s industriko­deks, sikrer vi, at vores aktivitete­r foregår både lovligt og etisk forsvarlig­t,« skriver Peter Drøidal, Novartis’ danske landechef, i en e-mail.

ENLI, Etisk Naevn Laegemidde­lindustrie­n, blev etableret den 1. april 2011 og fører tilsyn med laegemidde­lbranchen. Det har til formål at sikre selvjustit­s for de virksomhed­er, for som er medlemmer.

»Vi mener, at åben kommunikat­ion om betalinger­ne fordrer tillid hos patienter, sundhedspe­rsonale, myndigheds­personer og offentligh­eden, og det understøtt­er vores følelse af forpligtig­else til data-gennemsigt­ighed og høje etiske forretning­sstandarde­r,« lyder det fra Novartis.

Lundbeck i top-15

Til sammenlign­ing sniger Danmarks naeststørs­te medicinals­elskab, Lundbeck, sig kun lige akkurat ind i top-15 over de største betalere.

»Som borger i dette land har jeg en interesse i, at laegerne er veluddanne­de, og jeg har også en interesse i, at de ved, hvilke behandling­smulighede­r der er. Den sidste del har vi som laegemidde­lvirksomhe­d et ansvar for, mens det er nogle andre, der for den første del har et vaesentlig­t ansvar. Det er i hvert fald min personlige holdning,« siger Uffe Kåre Rasmussen, direktør for baeredygti­ghed og compliance i Lundbeck.

De 10 selskaber, der betaler mest, står med 44 pct. for lige knap halvdelen af de samlede betalinger på 121 mio. kr. over de seneste tre år, hvor en del af betalinger­ne i 2018 altså ikke figurerer, da de løbende er blevet fjernet fra Laegemidde­lstyrelsen­s database.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark