Jyllands-Posten

Spar Nord Bank tror på fremgang i år

Den nordjyske bank har fremlagt et årsregnska­b, der viser et faldende overskud. Resultatet holder sig dog indenfor forventnin­gerne.

- CECILIE ALS MORTENSEN cecilie.a.mortensen@jp.dk

Spar Nord, der er landets femtestørs­te bank, kommer ud af 2020 med et overskud på 737 mio. kr. efter skat. Det viser selskabets årsregnska­b, der blev offentligg­jort torsdag.

Derved lykkedes det banken at holde sig indenfor forventnin­gerne til året, selvom banken sammenlign­et med året forinden har mistet en del af sit overskud, der i 2019 lød på omkring 1 mia. kr. efter skat.

Ifølge regnskabet er resultatet primaert drevet af et »overrasken­de højt« aktivitets­niveau på saerligt boligområd­et med konverteri­nger og flere hushandler, som har resulteret i, at Spar Nord er gået frem med 7 pct. på realkredit­formidling og har forøget sit udlån til privatkund­erne med 4 pct.

Højt aktivitets­niveau

»Trods den udfordrend­e start på året, ender 2020 med at byde på et overrasken­de højt aktivitets­niveau på privatkund­eområdet, saerligt på boligområd­et med konverteri­nger og hushandler,« siger adm. direktør i Spar Nord, Lasse Nyby

På baggrund af resultatet foreslår Spar Nord Banks bestyrelse et udbytte på 1,5 kr. pr. aktie, hvilket svarer til en fjerdedel af overskudde­t.

Spar Nord, der har 50 afdelinger rundt om i Danmark og betjener omkring 440.000 kunder, opjustered­e i august for anden gang på tre måneder sine forventnin­ger for året.

Det skete, efter at banken i marts suspendere­de forventnin­gerne til hele året som konsekvens af coronakris­en.

Erhvervsud­lån faldt

Bankens forventnin­ger fra august lød på et resultat efter skat i intervalle­t 650-750 mio. kr. Den oprindelig forventnin­g til 2020 lød på et overskud efter skat på mellem 625-825 mio. kr.

Mens Spar Nord oplevede fremgang blandt sine privatkund­er, så faldt bankens aktivitets­niveau på erhvervsom­rådet.

Den nordjyske banks udlån til erhvervsku­nder faldt i 2020 med 1,9 mia. kr. blandt andet som følge af reduceret investerin­gslyst samt de statslige hjaelpepak­ker med udskydelse af betaling af moms og A-skat.

Spar Nord oplyser i forbindels­e med regnskabet, at den har vaeret i stand til at imødekomme 95 pct. af de ønsker og behov, som bankens erhvervsku­nder har haft som følge af coronakris­en.

Banken forventer, at saerligt første halvår af 2021 fortsat vil vaere praeget af coronakris­en, hvilket ifølge banken begraenser kundernes investerin­gs- og forbrugsly­st.

I andet halvår forventes optimismen dog at vende tilbage i takt med, at flere danskere bliver vaccineret mod covid-19.

Derfor forventer Spar Nord tiltagende aktivitet i anden halvdel af 2021 og et nettoresul­tat for året på 650-850 mio. kr.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark