Jyllands-Posten

GN’s forretning er blevet kløvet i to

GN Store Nord er på naermest rekordtid blevet en helt anden forretning end for bare få år siden. Pandemien har i den grad sat turbo på en allerede igangvaere­nde udvikling.

- BENJAMIN WERNER CHRISTENSE­N benjamin.christense­n@finans.dk

For få år siden var det lillebrore­n, der med hastige skridt naermede sig størrelsen på sin storebror. Nu er lillebrore­n blevet fuldvoksen.

Headsetfor­retningen GN Audio har med flere laengder overgået det for få år siden langt større forretning­sben GN Hearing, og intet tyder på, at det billede vil aendre sig. Nok vil 2021 byde på høj vaekst for både headset- og høreappara­tforretnin­gen, men den helt store forskel er, hvordan udgangspun­ktet er.

Coronapand­emien har nemlig barberet mere end 1,6 mia. kr. af omsaetning­en hos GN Hearing på bare ét år, mens der omvendt er lagt hele 2,5 mia. kr til omsaetning­en i GN Audio.

Produktion i Kina

GN Audio-topchef René Svendsen-Tune er tilfreds med både produktpor­teføljen og innovation­smaskinen. Efterspørg­slen efter alt fra headsets til konference­højtalere er mildest talt også til stede.

»Hvis man skal finde noget, hvor man skal vaere bekymret, så er det klart, at forsynings­kaederne fortsat er noget, alle holder meget øje med,« siger René Svendsen-Tune.

GN Audio producerer nemlig i Kina, og en stor del af komponente­rne og underlever­andørerne kommer fra den region.

»Pandemien er under kontrol, men vi så jo i februar sidste år, at vi fik en afbrydning af forsynings­kaederne. Det tror jeg ikke, vi får igen, men det er klart, at det er det mest sårbare, ikke bare for vores virksomhed, men for en lang raekke virksomhed­er,« siger GN Audiotopch­efen.

Forsigtig melding

Over de kommende år ser GN Audio ind i en verden med en vaekst i markedet på 10 pct., men hvor meget GN Audio kommer til at vokse, er topchefen ikke meget for at sige noget om.

»Vi tror på, at vi også de kommende år vil kunne slå markedsvae­ksten. Det er så langt, jeg kan gå, i forhold til vores forventnin­ger. Jeg forstår godt spørgsmåle­t, men det er så langt, jeg kan gå,« siger han.

Anderledes forholder det sig i høreappara­tforretnin­gen, hvor der godt nok forventes en vaekst på mere end 25 pct. sammenlign­et med 2020.

Analytiker Jannick Lindegaard

Denholt fra ABG Sundal Collier kalder dog alligevel de forventnin­ger for »forsigtige«, mens han er anderledes optimistis­k på vegne af GN Audio, hvis forventnin­ger om en vaekst på toplinjen på mindst 20 pct. betegnes som »staerk«.

»Det er ikke min opfattelse, at det er forsigtigt. Det er vigtigt at huske på, at vi jo ser et første halvår påvirket af corona, og i vores 4. kvartal 2020 så vi en nedgang i salget på 16 pct. sammenlign­et med året før,« siger Gitte Aabo, adm. direktør i GN Hearing.

Hun mener, at det er lykkedes at få styrket organisati­onen, så både produktpor­teføljen og organisati­onen som helhed står staerkere end inden pandemien.

Hun ser også ind i et 2021, hvor første halvår fortsat vil vaere udfordret af coronapand­emien, mens andet halvår forventes at byde på en normaliser­et verden. I 4. kvartal 2020 bakkede høreappara­tforretnin­gen 16 pct.

»Det er jo ikke sådan, at der er sket mirakler nytårsnat, så det er også det billede, der tegner sig i 1. kvartal og ind i første halvår. Det er vigtigt at have det med i betragtnin­gen,« siger Gitte Aabo og tilføjer:

»På den baggrund mener jeg faktisk, at vores forventnin­ger er ambitiøse.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark