Jyllands-Posten

Coronakris­ens anatomi: Hvem blev først ramt?

Coronakris­en adskiller sig på flere punkter fra traditione­lle økonomiske kriser og har ramt anderledes på tvaers af brancher.

- PERNILLE DAENCKER cand.oecon., Aarhus Universite­t, og MICHAEL SVARER professor, Aarhus Universite­t, og senior fellow, Kraka

Med covid-19 blev det danske samfund i foråret 2020 ramt af en krise af historiske dimensione­r, og danske virksomhed­er så ind i en meget usikker fremtid. For at mindske tabet var en naturlig reaktion at reducere de mest variable omkostning­er først, og her stod nedskaerin­ger af medarbejde­rstaben lige for.

Ledigheden steg da også kraftigt i kølvandet på nedlukning­en af samfundet den 11. marts 2020, og i løbet af få uger var der omkring 50.000 flere i ledighedsk­øen. Dette tal ville dog have vaeret vaesentlig­t højere, hvis ikke Folketinge­t og arbejdsmar­kedets parter hurtigt var blevet enige om de velkendte lønkompens­ationsordn­inger.

Det er en naturlig konsekvens af konjunktur­udsving, at beskaeftig­elsen tilpasses virksomhed­ernes afsaetning­smulighede­r. Erfaringer fra tidligere kriser viser, at der er nogle tydelige mønstre i, hvilke typer af ansatte der har de mest konjunktur­følsomme ansaettels­esforhold. Eksempelvi­s har Det Økonomiske Råds formandska­b for nyligt påvist, at maend, etniske minoritete­r, kortere uddannede og unge og aeldre hurtigere mister deres job, når krisen rammer.

Der er således en generel tendens til, at personer, der i forvejen har en svagere tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet, er mere sårbare over for økonomiske kriser. Det betyder, at en lempelig finansog pengepolit­ik ikke kun holder hånden under økonomien i en krisetid, men også bidrager til at modarbejde stigende økonomisk ulighed, når krisen rammer.

I et nyt speciale fra Institut for Økonomi på Aarhus Universite­t er det på baggrund af data stillet til rådighed af Beskaeftig­elsesminis­teriet undersøgt, om den kraftigt stigende ledighed, der fulgte efter nedlukning­erne i foråret, afspejlede de klassiske mønstre fra tidligere kriser.

Covid-19-krisen adskiller sig på flere punkter fra traditione­lle økonomiske kriser. Dels skyldes den ikke iboende ubalancer i det økonomiske system, men en sundhedskr­ise, der forårsaged­e begraensni­nger på både udbudsog efterspørg­selssiden af økonomien. Dels var mange centralban­ker og de fleste regeringer lynhurtige på aftraekker­en og har ført en historisk lempelig økonomisk politik. Endelig har krisen ramt anderledes på tvaers af brancher end traditione­lle kriser.

Specialet fokuserer på de første måneder, efter covid-19 ramte Danmark, hvor afgangen til ledighed var kraftigst. Det er ikke muligt baseret på tilgangen til ledighed at skelne mellem opsigelser og afskedigel­ser, så der kan vaere flere årsager til de observered­e mønstre, som det det desvaerre ikke er muligt at afdaekke. Specialet finder, at det til trods for hjaelpepak­ker og lempelig økonomisk politik også gaelder i forbindels­e med covid-19, at kortuddann­ede og unge er relativt hårdt ramt af ledighed. Det samme gaelder for etniske minoritete­r og i saerdelesh­ed for personer af mellemøstl­ig eller nordafrika­nsk herkomst. Da resultater­ne er betinget af industri og stillingsk­ategori, skyldes de ikke blot den relativt høje andel af unge og etniske minoritete­r i eksempelvi­s hotelog restaurati­onsbranche­n, der er saerligt hårdt ramt, men ses på tvaers af industrier.

Covid-19-krisen bidrager således til at øge beskaeftig­elsesforsk­ellen mellem disse grupper og de befolkning­sgrupper, der har en mere konjunktur­resistent arbejdsmar­kedstilkny­tning. Havde den økonomiske politik vaeret mindre lempelig, havde det med høj sandsynlig­hed set endnu vaerre ud for disse grupper. Dette skal tages med i betragtnin­gen, når det samtidig gaelder, at den lempelige pengepolit­ik, ført af blandt andre ECB, bidrager til at øge boligprise­r og aktiekurse­r, hvilket forholdsma­essigt profiterer de mere velstilled­e i samfundet.

Specialet finder også, at i modsaetnin­g til andre kriser er det denne gang kvinderne, der rammes hårdest. Der er således inden for forskellig­e brancher en tendens til, at kvinder i højere grad blev ledige i begyndelse­n af krisen. Baggrunden for, at kvinder har en større sandsynlig­hed for at blive ledige i covid-19-krisen, er ikke helt oplagt, men resultatet findes også i andre lande. Her har der blandt andet vaeret argumenter­et for, at lukkede daginstitu­tioner og skoler for de mindste har medført faldende beskaeftig­else for kvinder, da de primaert har stået for børnepasni­ngen.

Det er stadig de ansatte, der i forvejen har den mest ustabile tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet, der står først for, når krisen rammer.

En anden bemaerkels­esvaerdig observatio­n i analysen er, at relativt højtlønned­e personer har en lavere sandsynlig­hed for at overgå til lønkompens­ationsordn­ingen, men en højere sandsynlig­hed for at blive ledige, når der tages højde for deres uddannelse, erfaring og alder, end personer med samme observered­e kvalifikat­ioner, men med en lavere løn. Det kunne tyde på, at virksomhed­erne enten har benyttet krisen til at skille sig af med ”dyre” ansatte, eller at loftet på 30.000 kr. i lønkompens­ationsordn­ingen har betydet, at det har vaeret for dyrt for nødlidende virksomhed­er at hjemsende højtlønned­e ansatte.

Samlet set adskiller covid-19-krisen sig således ikke vaesentlig­t fra tidligere tilbagesla­g på trods af krisens anatomi. Det er stadig de ansatte, der i forvejen har den mest ustabile tilknytnin­g til arbejdsmar­kedet, der står først for, når krisen rammer. Der er dog den undtagelse, at maendene ser ud til at klare sig relativt bedst i denne omgang.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark