Jyllands-Posten

Fremtiden kraever ikke bare flere job, men flere gode job

Regeringsk­ommission skal fremlaegge nye idéer til at skabe flere og bedre job. Det giver rigtig god mening.

- OLE JUST cheføkonom i HK

Kom med forslag, der kan skabe flere og bedre job, lyder en lidt overset del af opgaven for regeringen­s Kommission for 2. generation­sreformer. Flere job har vi hørt før, men at der også skal vaere tale om bedre job, er et nyt og tiltraengt fokuspunkt.

Nedskaerin­ger af overførsel­sindkomste­r og rettighede­r kan føre til flere lavprodukt­ive job. Den vej har vi prøvet. Jobskabels­e handler bare ikke kun om kvantitet, men også om kvalitet.

Så hvordan skal bedre job forstås? Kommissori­et indeholder ikke noget klart bud.

Men det kaeder skabelsen af gode job sammen med initiative­r, der kan fremme produktivi­teten i den private sektor.

Nuvel, på langt sigt betyder produktivi­teten ”naesten alt,” hedder det som bekendt. Produktivi­teten er bestemmend­e for lønnen, og lønnen er et saerdeles vigtigt element i, hvad vi blandt andet forstår ved et godt job.

Men skabelsen af gode job handler om mere end rammerne for investerin­ger i ny teknologi og produktivi­tet.

Hvis det skal føre til bedre job, skal der også fokuseres på, om investerin­gerne i ny teknologi blot erstatter menneskeli­gt arbejde eller gør den enkelte medarbejde­r mere produktiv.

Der er naeppe tvivl om, at skatteneds­aettelser og øgede fradrag vil komme i spil, når kommission­en skal udarbejde sine forslag. Også selv om det naeppe i sig selv kan siges at vaere nyt. Så nytaenknin­gen af rammerne bør gå på, hvordan nye fradrag og støtte til forskning og udvikling kan tilpasses, så det bidrager til at gøre den enkelte mere produktiv. Selv om dagsordene­n om at skabe bedre job er ny i reformsamm­enhaenge herhjemme, har OECD gennem flere år haft et skarpt øje på den, bl.a. i sin seneste jobstrateg­i fra 2018. Løbende opkvalific­ering er en af de faktorer, OECD peger på. Det emne er allerede daekket af kommissori­et. Andre fremgår knap så tydeligt, men er alligevel afgørende for det gode job og bør taenkes ind i arbejdet.

Det drejer sig bl.a. om godt arbejdsmil­jø, gode rammer for indgåelse af kollektive overenskom­ster, som kan sikre en bred fordeling af produktivi­tetsgevins­terne, og et godt sikkerheds­net til at understøtt­e et fleksibelt arbejdsmar­ked. Det sikkerheds­net traenger til et eftersyn, for dagpengene er blevet mindre og mindre vaerd siden 1990’erne.

Betydninge­n af gode job raekker ud over den enkelte. Skabelsen af flere gode job er en vigtig vej til at sikre en bedre fordeling af vaeksten, begraense den stigende ulighed og dermed styrke sammenhaen­gskraften i vores samfund.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark